SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A második gyerekkel több a gond?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-30
Több, egymástól független amerikai kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a testvérsorban hátrébb álló gyermekek kevesebbre viszik az életben, és nagyobb eséllyel kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, mint az elsőszülöttek. Valóban lehet ilyen összefüggés? És ha igen, mi lehet az oka?
A második gyerekkel több a gond?

Sokat hallottunk már arról, hogy az elsőszülöttek jobb vezetői képességekkel rendelkeznek, és jobb oktatásban részesülnek, mint fiatalabb testvéreik. Ha ez esetleg bizonyítható is statisztikailag, ahány szakértő, annyi lehetséges okot talál a jelenségre.

Joseph Doyle, az MTI Sloan School of Management kutatója több tízezer dán és floridai család megfigyelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik másodikként születtek a családjukba, kamaszként idősebb testvérüknél 20-40 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek összeütközésbe az iskolai szabályokkal vagy a törvénnyel. Különösen igaz ez a megállapítás a fiúkra – a tizenéves lányok simulékonyságára nem igazán van hatással az, hogy van-e idősebb testvérük.

A kézenfekvő, „a második gyerekre nem jut annyi idő” magyarázat mellett Doyle érdekes megállapítást is tesz: szerinte a jelenség egyik oka az lehet, hogy az elsőszülött példaképei elsősorban a szülei, míg a kistestvér sokat másolja bátyja vagy nővére viselkedését is. Márpedig könnyen belátható, hogy nem sok jóra vezet, ha valaki babakorától fogva egy két-háromévestől lesi el a követendőnek tartott viselkedést.

Ennél is keményebben fogalmaz az a cikk, amely a The Conversation című lapban jelent meg. A Life Course Center kutatói által jegyzett írás szerint 5000 amerikai, brit és norvég család éveken át tartó vizsgálata alapján arra lehet következtetni, hogy az elsőszülöttek jobban teljesítenek az iskolában és többre viszik az életben, mint fiatalabb testvéreik. Viszonylag kis körkülönbség esetén ez még nem annyira nyilvánvaló, ha azonban legalább három évvel idősebb a nagy, már egyértelműen megfigyelhető – és minél nagyobb a korkülönbség, annál valószínűbb, hogy ez bekövetkezik.

A Life Course Center szakértői szerint a kulcsszó a minőségi idő. Ez az, amiből az elsőszülöttnek sokkal több jut, mint a fiatalabbaknak. A szülők minden életkorban több energiát fektetnek a legidősebbek értelmi fejlesztésébe, és ez meg is látszik a későbbi szakmai előmenetelükön.

A kisebbek mintha sokkal inkább magukra lennének hagyva a kezdetektől fogva. A tanulmány szerzői szerint megfigyelhető, hogy a többedik babájukat váró kismamák sokkal lazában állnak az alkoholfogyasztás és a dohányzás kérdéséhez, és rövidebb ideig szoptatják a gyermekeiket.

Fontos azonban szerintük is leszögezni, hogy a gyerekek érzelmi életére ez nincs hatással. A kistestvérek ugyanannyi szeretetet kapnak, mint a nagyok, ezért a kiegyensúlyozottság és a lelki egészség területén nem figyelhető meg köztük különbség.

Ez a helyzet tehát a tengerentúlon. De vajon érvényesek Magyarországra is ezek a megállapítások? Itthon is jellemző, hogy a másodszülöttek oktatására már kevesebb gondot fordítanak a szüleik? A ti környezetetekben is a kisebbekkel van a legtöbb gond?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: cherylholt / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja