SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meztelenség a gyerek előtt: tabu vagy természetes?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-30
Vannak családok, ahol még a vécézést is egymás előtt intézik, máshol fehérneműben sem jelennek meg a családtagok jelenlétében. Hol a határ? Létezhet-e bármilyen, mindenkire érvényes szabály ebben a kérdésben? Mit tegyünk, ha a házaspár tagjai nem egyformán állnak a meztelenséghez? Megosztó téma, amelyről mindenkinek van véleménye.
Meztelenség a gyerek előtt: tabu vagy természetes?

Néhány hónapja nálunk aludt elsős kisfiam osztálytársa. Este megbotránkozva panaszolta, hogy a fiamra rányitott a fürdőszobában a két évvel fiatalabb húga. Értetlenkedésemre, hogy mi ezzel a baj, kifejtette, hogy „testvéreknek tilos meglátni egymást”.

Valószínűleg nincs két család, ahol teljesen egyformán állnának a meztelenség, és tágabban nézve a szexualitás kérdéséhez. Az említett kisfiú családja minden bizonnyal egy viszonylag szélsőségesnek mondható nézetet képvisel, máshol pedig mindennapos az együtt fürdés és a melegben ruha nélkül való járkálás, amely sokak szemében már túlmegy az elfogadhatóság határán.


Tartsuk tiszteletben egymás szokásait

Azt, hogy mi magunk hogyan állunk ehhez a témához, nagyban meghatározza a neveltetésünk, az otthonról hozott minta. A szülőpár tagjai nagyon különböző háttérből érkezhetnek, így könnyen előfordulhat, hogy míg egyikük számára a közös zuhanyzás és a gyerek előtti átöltözés a világ legtermészetesebb dolga, addig a másik tisztálkodás előtt gondosan magára zárja az ajtót. Ez mindenkinek a saját döntése, és ne erőltessünk rá a párunkra olyan szokásokat, amik számára kellemetlenek lehetnek! Ugyanakkor tartsuk tiszteletben, ha egy egészséges határig a másik lazábban kezeli a meztelenséget, mint mi.


Együtt fürdés a gyerekkel

Az egyik legmegosztóbb része ennek a témának az együtt fürdés. Vannak szülők, akik büszkén hirdetik, hogy ők bizony még a tízévesükkel is együtt fürdenek, a szakemberek azonban ezt nem feltétlenül tartják jó ötletnek: a közös fürdés a szülők szexualitásának a része, és nem tanácsos túl sokszor kitenni ennek a „túlerotizáló” élménynek a gyereket. Főleg igaz ez 4-5 éves kor után. Ez nem jelenti azt, hogy innentől tilos együtt pancsolni a kádban, de egészségesebb, ha mindenki fürdőruhát húz előtte.


Megosztó téma, szélsőséges vélemények

Szélsőséges szakértői véleményekért sem kell a szomszédba mennünk. Gyurcsánszky András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett pszichológus a minap egy Facebook posztban fejtette ki, szerinte hogyan kellene történnie a felvilágosításnak: „Mutasd meg neki (...) a kedvenc erogén zónád, maszturbálási technikád, szexpózod vagy pornófilmed. Anya a lányának, apa a fiának. Nevelőanya, nevelőapa is tökéletes. Csak lazán! Add önmagad! Abból tanul a legtöbbet. Ami neked jó, az szinte biztos, hogy neki is jó lesz, persze lehet, hogy tud jobbat.” Gyurcsánszky ezt az írást később eltávolította a Facebook-oldaláról, kitett azonban egy másikat, amelyben azt fejtegeti, hogy a majomszülők is a kölykeik előtt élnek nemi életet, és kiegyensúlyozottabb a szexualitásuk, mint az embereknek.


Figyeljünk a gyerek igényeire

Ha eltekintünk az ilyen, mindenképpen kisebbségi véleményt képviselő álláspontoktól, a szakértők egyetértenek abban, hogy figyeljünk a gyerek jelzéseire! Sok családban probléma, hogy a „nálunk nem tabu a test” szlogen jegyében a szülők olyan lazaságot kívánnak ráerőltetni a gyerekre, ami neki terhes.
Ráparancsolnak az alsó tagozatosra, hogy gyorsan vegye át a fürdőnadrágját a törölközőn, „úgyse nézi senki.” A serdületlen kislánynak kötelező egy szál fürdőbugyiban lenni a strandon, mert „mégis mit akar takargatni.” Hiába nem szeretnének már a különnemű gyerekeik együtt fürdeni, a szülők ragaszkodnak hozzá, „mert így egyszerűbb.” Fesztelenül járkálnak fehérneműben vagy anélkül a lakásban, észre sem véve, hogy tinédzserjeiknek ez mennyire kínos.


Szexualitás és a kisgyerekek

A gyerekek a különböző életkorokban különböző nyitottsággal érdeklődnek a szexualitás felé. Óvodáskorban fokozottan érdeklődnek a nemek közötti különbségek iránt. Ez az a kor, amikor megtaníthatjuk őket a saját és mások testi határainak a kezelésére. Ennek része az is, ahogy a család az egymás előtti meztelenkedésről gondolkozik. Daruné Oláh Dorottya gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta szakértőnk szerint a tanításnak a példamutatáson túl az egyik legegyszerűbb módja, ha nyíltan és tényszerűen fogalmazunk. „Kérlek, fejezd be, nem szoktuk…”
Mindenképp tanácsos kerülni, hogy zavarunkban a gyermek „túlkapásait” vicces, humoros módon próbáljuk kezelni. pl: „Nézd a kis szoknyapecért!” „Nem bír magával, csajozik!” „Te kis ledér!” stb. Azzal, ha a gyermekkel közösen nevetgélünk a viselkedésén, valójában helyeseljük és megerősítjük azt. Ha pedig nélküle nevetünk rajta, akkor kínosan érzi magát, és könnyen összekapcsolja a szégyen érzését a szexualitással. Érdemes figyelni a gyermek igényeire, ha már kialakult számára egy határ, pl: nem szeretne rokonok előtt átöltözni, vagy beszaladni apához fürdés közben, akkor fogadjuk el ezeket a határait, és ne erőltessük, hogy túllépjen rajtuk.


Meztelenkedés a kamasz előtt

Szakértőnk, Jánosi Valéria, mentálhigiénés szakember véleménye szerint: "A kamaszkor a gyerek testének, lelkének megváltozásáról szól. A tizenévesek többsége nem szívesen mutogatja a változó testét, mert számára is furcsa, ciki, és ritkán elégedett a formáival, méreteivel. Éppen ezért tizenéves lányunkra, fiunkra rányitni az ajtót öltözés, zuhanyzás közben a kamasz számára: gáz. Hangosan ki fogja kérni magának.

De a kamaszok többsége ugyanilyen kínosnak tartja a szülei meztelenkedését. A szemükben a szüleik rendszerint amúgy is cikik, még akkor is, ha fel vannak öltözve. Persze nyilván nem arról van szó, hogy a felnőtt néha átsuhan pucéran a szobán, hanem ha otthon állandósul a meztelenkedés.

Nagyon fontos tehát, hogy tartsuk tiszteletben a kamaszokban egyre erősebben kialakuló határokat, és éberen figyeljünk oda a jelzéseire! Tartsuk tiszteletben az elkülönülésre való vágyát, és ha jelzi, ne tegyük ki olyan ingereknek vagy látványnak, ami zavaró számára!" 

A szemérem nem magától alakul ki. A család és a tágabb kultúra határozza meg, mi számít követendő viselkedésnek. Legyünk tehát tisztában a saját határainkkal, tanítsuk meg a gyereknek, mi az, ami a családra tartozik, mi az, ami idegenekre is, és mi az, ami egyes egyedül csak rá. Igyekezzünk olyan családi szokásrendszert kialakítani, amelyben senki sem érzi kínosan magát.

Fotó: jmarcochi / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja