A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiakadt a népszerű történelemtanár: kinek a hibája, ha kezelhetetlen a gyerek? - Jocó bácsi őszinte üzenete a szülőknek

Németh Noémi - 2017-02-15
Az ismert tanárra olyan mély benyomást tett nemrég egy anya viselkedése, hogy úgy döntött, kemény üzenetet fogalmaz meg a szülők számára.
Kiakadt a népszerű történelemtanár: kinek a hibája, ha kezelhetetlen a gyerek? - Jocó bácsi őszinte üzenete a szülőknek

Balatoni József, azaz Jocó bácsi nevét egyre többen ismerik: Facebook oldalát közel 20.000 ember követi. A fiatal pedagógus őszinte, humoros írásait sokan kedvelik, tanítványaiért mindig kiáll - még akkor is, ha néha a szülőkkel kerül így konfliktusba. Könyveket ír, értéket közvetít a gyerekek számára, saját diákjai pedig természetesen imádják.

Nemrég olyan szülői viselkedésnek volt szemtanúja, mely szerinte a legtöbb probléma forrása lehet manapság, ha a gyereknevelésről van szó.
Véleménye szerint sok szülő csak a külsőségekkel törődik, gyermekével már kevesebbet - később természetesen épp az ilyen szülők állítanak be dühösen az iskolába, s okolják a tanárokat a kicsik viselkedése miatt. Pedig a gyerekek csak az eléjük állított szülői mintákat követik...

Nem ő az egyetlen tanár egyébként, aki megszólította mostanában a szülőket. Érdemes elgondolkodni Jocó bácsi véleményén, melyet már rengetegen megosztottak - nem véletlenül. Sok szülő érzi, hogy baj van, hogy van, amit nem csinálunk jól. Jocó bácsi úgy tűnik, rátapintott a lényegre - bár valószínűleg most is lesz olyan, aki szerint csakis másokban keresendő a hiba… a pedagógus üzenetét változtatás nélkül közöljük.


"Nagyon nem vagyok egy konzervatív ember, de ez most lehet, hogy pár embernél kiveri a biztosítékot...

Kedves Szülő!

Ma a Tropicariumban jártam egy kicsit kikapcsolódni. Örömmel láttam, milyen sok család van ott, milyen jó, hogy a gyerekeket programokra hozzátok. Viszont ezzel nincs kipipálva a szülői teendők lista. Sőt. Mert amikor te megdicsérted a gyerekedet, hogy "jajj, de aranyos vagy, hogy egyedül odamentél az akváriumhoz", fel sem tűnt neked, hogy addig harminc embert lökött félre a kis lurkó, miközben a lábukon taposva furakodott át tökön-babon keresztül és vadul ököllel püföli az akváriumot artikulálatlan kiabálások közepette. Persze, hogyan is tűnt volna fel , miközben te az út kellős közepén, a vakut vadul villogtatva szelfiztél, hogy elkészülhessen a legjobb cápás kép rólad. (természetesen nem úgy, hogy más ne férjen el melletted és véletlenül sincs kint tábla, hogy az állatok védelme érdekében semmiképpen se használj vakut.) Mondjuk akkor feltűnt a gyerek is, mert kellett neked a képre, hogy azonnal fel tudjad tölteni a világhálóra, szigorúan sok szívecske és egy best mom matrica társaságában. Mert az kell, hogy a világ lássa, milyen szuper szülő vagy. Persze a művelet alatt egy tapodtat sem tudsz arrébb lépni az előző pozícióból, nehogy valaki más is odaférjen. Igen, ezután persze tovább is engedted a gyerek őrült menetelését, mert szerinted nagyon cuki, hogy úgy viselkedik a kis ebadta, mint a tasmán ördög a rajzfilmben. Mondjuk nem is hallottad azt sem, amikor már ötödszörre szeretett volna valamit mutatni, mondani neked. Hisz annyian gratuláltak és reagáltak a képedre jó szórakozást kívánva neked a gyerekkel, hogy igazi kihívás mindre külön matricát és lájkot nyomni.

Persze, kedves Szülő, te leszel a legjobban felháborodva, ha a hülye óvónéni vagy a hülye pedagógus azt meri mondani, hogy a gyereked kezelhetetlen, mert az alapvető nevelési normák hiányoznak nála, amit ennyi év berögződés után nagyon nehéz megváltoztatni. Igen, ilyenkor mi vagyunk a hülyék, hisz te minden szabadidődet együtt töltöd vele valamilyen programon, senki sem tölt több időt nálad a gyerekével...

Mondjuk elhiszem, hogy nehéz lehet az, hogy végigkísérd minden látnivalón és minden fárasztó kérdésére válaszoljál... Tudom, mert én 20-30 gyerekkel megyek egyszerre ilyen helyekre. És még ilyenkor is megjegyzéseket kapok, mert a gyerekek sok kérdést tesznek fel és kicsit néha hangosan teszik ezt. Mert én, semmirekellő tanár nem tudtam őket megnevelni... Plüssmacikkal biztos könnyebb dolgom lenne, de ezt a hivatást választottam. Viszont a mai nap nagyon dühített. És nem azt várom el kedves Szülő, hogy a gyereked, mint egy mini arisztokrata néma csendben és hátratett kézzel, tudományos magyarázatokkal vonuljon végig a termen. Eszem ágában sincs, hisz gyerek, hadd élvezze. De tegye mindezt úgy, hogy másokat minimálisan tiszteletben tart, ne adj' Isten úgy, hogy néha még te is odafigyelsz rá.

Ha ez egyedi lenne, és csak te lennél egyedül ilyen Szülő, akkor kevésbé zavarna. De ma azt láttam, hogy belőled kedves Szülő, nagyon sok van... A gyereked pedig nem tehet semmiről, ő csak példákat követ.

Tisztelettel,

Egy nevelni és értékeket átadni próbáló nem konzervatív pedagógus"

Kép: TiszavasvariTv / Youtube

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja