SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit a sikeres gyerekek szülei másként csinálnak

Családinet [cikkei] - 2016-12-12
Minden szülő szeretné, hogy gyermeke sikeres legyen. Hogy ebből a vágyból valóság váljon, ahhoz sokszor többet kell tenni, mind gondolnád, hiszen a sikeres gyerekhez sikeres szülő is szükséges.
10 dolog, amit a sikeres gyerekek szülei másként csinálnak

Különösen az elkeserítő eredményű 2015-ös PISA felmérés után merülhet fel benned a kérdés, hogy az iskolán kívül mit tehetsz még a gyerekedért.
A Karrier Kommandó írása segít ebben.

Leszögezzük, nincs olyan, hogy ideális szülő és nincs ideális nevelési mód sem. Pszichológusok és szociológusok azonban találtak néhány közös vonást a sikeres szülők között.


1. A gyerekeik rendszeresen végeznek házimunkát

Wall Street Journal kutatásai kimutatták, hogy ha a gyerekek akár már egészen kis koruktól bevonják a házimunkákba, az növeli a felelősségérzetüket, önállóságukat és magabiztosságukat. A Stanford Egyetem kutatásai még tovább mentek. Eredményeik azt bizonyították, hogy a házimunka hatására a gyerekek együttérzőbbé válnak, jobbak a csapatmunkában és kitartóbbnak bizonyulnak a felmerülő nehézségekkel szemben. Adj tehát az életkoruknak megfelelő mennyiségű és nehézségű feladatot nekik.

Vond be a gyereket a ház körüli munkákba is, meglátod: élvezni fogja. A legkisebbeknek megfelelő lehet az ágy letakarása, vagy a játékok elpakolása, a nagyobbakra porszívózást, mosogatást esetleg háziállat gondozását lehet bízni.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a házimunka és a jutalom (pénz) legyen elkülönítve egymástól. Vagyis ne a pénzért dolgozzon a gyerek, még ha később – legalábbis részben – így is lesz. Hosszútávon ugyanis a kialakult belső motiváció sokkal nagyobb hajtóerővel fog bírni, mint bármilyen külső tényező.


2. Reálisan magasak az elvárásaik

A sikeres szülő egyik elengedhetetlen tulajdonsága, hogy magas (de teljesíthető!) elvárásokat támaszt gyermekeivel szemben. Ők pedig legtöbbször meg fognak felelni ezeknek az elvárásoknak. A kényes pont, hogy olyan magasságra tedd a lécet, mely még megugorható, mégis kellő kihívást jelet számukra.

Kritikus fontosságú, hogy megfelelően mérd fel – akár segítséggel is – a gyerek képességeit, mert az irreálisan magas elvárások komoly károkat okozhatnak. A képességek szerencsére javarészt fejleszthetőek.


3. Fejlesztik a problémamegoldó képességet

A gyereknek meg kell tanulnia kezelni az indulatait, türelemre, jó konfliktuskezelési képességre és még sok mindenre szüksége van. Olvasd el, hogyan fejleszthető a gyermek problémamegoldó képessége!


4. Van tér hibázni

Fontos megérteni, hogy a hibázás a sikerhez vezető út egyik mérföldköve. Nem lehet és nem is kell megóvni ettől a gyerekeket.

Hagyd, hogy legyen lehetősége egyedül megoldani a felmerülő szituációkat, de állj mindig készen és szükség esetén segíts neki. Az az ideális, amikor a gyerek a saját tempójában halad és ér el lépésről lépésre haladva egyre többet.

A sikerrel vett akadályok erősíteni fogják az önbizalmát, és segíteni fognak abban is, hogy önálló, független személyiséggé fejlődjön.


5. Fejlesztik a szociális készségeket

Nem kérdés, hogy manapság a szociális intelligencia legalább olyan fontos, mint az értelmi. Amerikai kutatások azt bizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek magasabb a szociális kompetenciájuk, lényegesen jobb eséllyel kerülnek be valamilyen felsőoktatási intézménybe és lesz munkájuk 25 éves koruk előtt.

Mit tehetsz azért, hogy segíts nekik ebben? A fejlett szociális kompetencia kialakulásának egyik előfeltétele az, hogy a gyerek pozitív önértékeléssel és a környezetével kapcsolatban pozitív attitűddel rendelkezzen. Mások elfogadása, az együttműködés és a hatékony kommunikáció ugyancsak fontos eleme a szociális kompetenciának.

Bátorítsd őket, hogy legyenek együttműködőek a barátaikkal, mutasd meg nekik, hogy milyen fontos a segítőkészség és az együttérzés.
 

6. Az együtt töltött idő minősége számít

Ez az a pont, amit nem szükséges túlmagyarázni. Hiába vagy a gyerekkel „együtt” minden nap több órát, ha te a tévét nézed, ő pedig a telefonját nyomkodja.

Törekedj arra, hogy az az idő, amit együtt töltötök, tartalmas legyen! Mesélj neki, játszatok együtt, beszélgessetek vagy alkossatok közösen valamit. A lényeg az, hogy a gyerek érezze, hogy most vele – és csakis vele – foglalkozol.


7. Megtanítják küzdeni a gyereket

Biztasd gyermekedet, hogy akkor se tántorodjon el a kitűzött céloktól, ha nehézségek és kellemetlenségek merülnek fel. Ha gyerekkorban nem alakul ki benne a „meg tudom csinálni” mentalitás és a küzdőszellem, akkor ezt felnőtt korbán már nagyon nehéz lesz kifejleszteni.

Ha pedig nem tud egy kitűzött célért kitartóan dolgozni, akkor sem a magánéletben, sem a munkahelyén nem fog tudni komoly sikereket elérni.

A legtöbb, amit tehetsz az az, hogy bátorítod és támogatod már egészen kis korától kezdve. Adj neki gyökereket és szárnyakat, és hagyd kibontakozni.


8. Erősítik az egészséges önérzet kialakulását

Nem nehéz ezt elrontani, nagy odafigyelést igényel a szülőktől. Kicsit olyan, mint Mátyás király és a bíró lánya mese. Ott is legyél meg ne is, segítsd is, meg ne is.

A gyereknek képessé kell válni arra, hogy felismerje a saját erősségeit és gyengeségeit, a preferenciáit és nemszeretem dolgait. Jó, ha szülőként sokat beszélgetsz vele erről, és akár saját példádon át is bemutatod neki ezeket a dolgokat.

Az egészséges énkép kialakulása egyenes út az önbizalomhoz és motiváltsághoz, ami pedig a sikeresség egyik záloga.


9. Pozitív szülői modellt adnak

Sem a nevelők, sem a barátok nincsenek olyan hatással a korai személyiségfejlődésre, mint a szülők. Ezért fontos tudatosítanod magadban, hogy immár modell vagy valaki számára, aki le fogja utánozni a főbb viselkedésmintákat.

Gondold át tehát, hogyan reagálsz bizonyos szituációkban és tartsd szem előtt, hogy nem feltétlen a pillanatnyi legjobb megoldást kell megtalálni, hanem azt, amelyik hosszú távon a legeredményesebb lesz. A gyerek sikeressége érdekében tudatosabbá kell válnod.


10. Kontrollt tartanak

Kapcsolódva az előző ponthoz: következetesnek kell lenned. Ez a legfontosabb. Ha valamit megígérsz, azt tartsd is be, csak így lehetsz hiteles.

A gyereknek egyértelműen tudnia kell azt is, hogy hol vannak a határok, mik azok a dolgok, amiket elvársz tőle, és mire számíthat, ha megszegi azokat. Az esetlegesen kiszabott büntetésnek pedig mindig a tett súlyához kell igazodnia, de semmi esetre se büntesd túl keményen, vagy túl sokáig. A megbocsátás nagy erény, gyakorold, amikor csak teheted.


A gyerek akkor lesz igazán sikeres ha a szülő maga is az. További hasznos anyagokért keresd fel a Karrier Kommandó oldalát!

Kép: hugrakka / Flickr 
Forrás: Karrier Kommandó

 

Olvasd el az alábbi cikkeket is a témában!

A sikeres gyermeknevelés varázsmondata

7 okos módja a gyermeknevelésnak- Tanuljunk a zsidó kultúrából!

Pozitív gyermeknevelés-Hallgassuk meg az ő verzióját is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja