SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan legyek elég jó szülő?

Szabó Mónika Szamóca [cikkei] - 2014-03-05
A tudatos szülővé válás, és az ebből fakadó tudatos gyermeknevelés segít abban, hogy ne legyél kishitű szülő. Bízzál magadban, és az általad jónak tartott anya, - apa szerepet fel tudd vállalni. Ismerd és alkalmazd azokat a szülői viselkedésformákat, - kommunikációt, azokat a nevelési és életvezetési technikákat, amikkel a gyermekeid és magad szemében is jó szülő vagy.
Hogyan legyek elég jó szülő?

A szülővé válás folyamata hosszú, kitartó munka eredménye, élethosszon át tartó tudatos és folytonos tanulás. Macerának tűnhet, pedig nem az. Folyamatosan változunk, fejlődünk az életünk során. A napi események, a tapasztalataink, másoktól kapott visszajelzések körvonalazzák önmagunkról alkotott képünket. Mi lenne, ha egy kicsit kevesebb teret kapnának „mások” abban, hogy meghatározd önmagad? Mi lenne, ha Te határoznád meg, hogy milyen szülő vagy? 

Mivel tudatosságod irányítja szülői mivoltodat, átlátható és széleskörű információkra van szükséged, amikből felépítheted szülői szerepedet, tervezhetsz, stratégiát építhetsz, felkészülhetsz egy – egy nehezebb életkori szakaszra.

Mindannyiunk vágya, hogy elmondhassa magáról: Jó anyuka vagyok. Jó apuka vagyok. Gondold át mitől vagy kerek. Mi kell ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Ha jóban vagy magaddal és felismered a „zsenialitásodat” - mindenkiben van - könnyedén tudsz jó szülő lenni.

„Nehéz játék az élet, de jó a grafikája” - mondogatja a kamasz fiam. Amikor problémája van kicsit cinikus felhanggal, ha épp sikeres, akkor kicsit öntelten. Mindkét felhanggal hiteles számomra. Céltudatos, következetes, és mindig kész arra, hogy új szempontokat vegyen figyelembe álmai megvalósításához.  Figyelem őt, és tanulok. Anyaságom évei alatt tapasztaltam meg a tudatosságnak azt a szintjét, mely a gyermekeket, a szülőket és az egész családot figyeli és értelmezi.

Ha vezérfonal nélkül élünk és neveljük a gyermekeinket, elég nagy esélyünk van arra, hogy képességeit alacsonyabb szinten kibontakozó fiatalt segítsünk majd a felnőttek világába beilleszkedni. A srácok felnövekedésével üressé válik az életünk, magunkra öltjük a mártír szerepet és elindulunk a XXI. század népbetegsége, a depresszió felé.  Nem javaslom ezt az utat, hisz a grafika lehet színes, mosolygós és kicsit öntelt is.

Szabó Mónika Szamóca


Szabó Mónika Szamóca
Gyógypedagógus - pszichopedagógus, multidiszciplináris pedagógiai diagnoszta és fejlesztő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/592-08-14
E-mail: sz.monika@szamoca-gyermekcentrum.hu
Honlap: https://szamoca-gyermekcentrum.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja