SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jelszó: takarékosság!

Himer Csilla [cikkei] - 2014-02-12
Tudom, nem mostanában volt már a takarékossági világnap - konkrétan októberben - ellenben megkaptam a kérdést, hogy hogyan lehet megértetni egy gyerekkel a takarékoskodást, ha arra sem képes, hogy beossza a pénzét, mert ahogy megkapja, szinte azonnal el is költi.
A jelszó: takarékosság!

Bár két külön dologról van szó, azért a pénz beosztása és a takarékosság mégsem függetlenek egymástól. Sőt.

Takarékosság - lecke egy életre

Ahogyan azt már többször is leírtam, a takarékosság egy szokás: pontosabban egy megszokás. Ha innen közelítesz, máris könnyebb dolgod van.

A gyerekek ugyanis kétféle módon tanulhatnak Tőled bármit is:

  1. utánzással - ezért érdemes ilyenkor szülőként magunkba is nézni, vajon miért is ver a gyerek azonnal a pénze fenekére;
  2. és megfelelni akarással. Na, ez az utóbbi az, ami kényes egy ügy, hiszen itt azt használjuk ki, hogy a gyerek alapvetően szereti a szüleit, és ezért hajlandó is megtenni nekik sok mindent, ami pedig nem biztos, hogy könnyű neki, vagy éppen ínyére van.

A megfeleléshez a legbiztosabb segítség a gyerek számára, ha szabályokat, elvárásokat támasztunk vele szemben: neki tiszta sor lesz, hogy mit is várnak el tőle a szülei, nekünk meg jó dolgunk, mert a szabályok hosszú távra szólnak, így ha a gyerek hajlandó azokat betartani, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem kell minden egyes alkalommal könyörögni a gyereknek, hogy ugyan viselkedj már rendesen, kisfiam/kislányom.

Ha ez ilyen egyszerű lenne!

Bizony, a szabályokkal is tudni kell bánni, mert ha kizárólag az a motivációs faktora az elvárásainknak, hogy "Ha szeretsz, megteszed!", akkor tuti visszafelé sül el a dolog. Ez ugyanis nem motiváció, hanem az érzelmi zsarolás minősített esete. A gyerek lehet, hogy egyszer megteszi, sőt akár többször is a kedvünkért, de

  • tudhatjuk, hogy mihelyst nem nézünk oda, akkor már nem fogja, mert megszűnt a külső kényszer, aminek megfeleljen,
  • így nem alakul ki belső késztetés, hogy magától is tartsa magát a szabályunkhoz,
  • és ez a módszer egyszer úgyis visszaszáll ránk, hiszen most prezentáltuk a gyereknek, hogy az érzelmi zsarolás technikája elfogadott módszer akár azok között is, akik fontosak egymásnak (sőt gyakorlatilag csak ott, hiszen egy vadidegennel nemigen van érzelmi kapcsolatunk, aminek mentén meg tudnánk zsarolni).

Ha azonban csak kihasználjuk ezt a természetes ösztönt, és nem rájátszunk, akkor nyert ügyünk van!

Teendők:

  • Állítsuk fel a szabályt (jelen esetben azt, hogy tegyél félre, gyerekem!),
  • fogalmazzuk meg ezt a gyerek számára is egyértelműen, érthetően.
  • Ragaszkodjunk a szabályunkhoz - ez azt jelenti, hogy nem teszünk kivételt, addig legalábbis biztosan nem, amíg a gyerekben ki nem alakul a szokás (azért csak addig, mert mi sem vagyunk magunkkal mindig következetesek. Olyan nincs. Nekünk is lehet rossz napunk, és akkor belefér a kivétel. De az tényleg kivételes, azaz ritka alkalom legyen ám!),
  • ez pedig azt is jelenti, hogy a szabály ránk eső részét nekünk is következetesen teljesítenünk kell ám! (Ha pl. abban állapodtunk meg a gyerekkel, hogy havonta egyszer kap egy fix összegű zsebpénzt, akkor se adjunk neki kiegészítést, ha még hó vége előtt elveri az egészet. Ha az a szabály, hogy ennyiből kell kijönnie egy hónapig, akkor tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy ne mi ássuk alá a saját magunk szabályát és tekintélyét...).
  • Ha a gyerek kérdez a szabállyal kapcsolatban, akkor egyenes, de számára érthető választ adjunk neki. Ha pl. megkérdezi, hogy miért kell neki félretenni, miért nem költheti el a pénzét, akkor nyugodtan meg lehet mondani neki, hogy azért, mert pontosan tudhatja, hogy meddig kell, hogy elég legyen a pénze: a következő hónapig. Addig nem lesz több. Vegye ezt úgy, mintha belekukkanthatna a felnőttek életébe: Ti is így csináljátok, mert Ti is csak egyszer kaptok egy hónapban fizetést (kivéve persze ha vállalkoztok, vagy a befektetéseitekből éltek, de ez egy következő lépcsőfok lesz majd a gyereked pénzügyi nevelésében). Arról nem is beszélve, hogy ehhez nemcsak önállóság kell, hanem nagyon sok ötletesség is, úgyhogy kifejezetten érdekes feladat lehet, hogy beosszuk a pénzt. A gyerekek szeretik az izgalmas, kihívást jelentő feladatokat, úgyhogy ezzel érdemes operálni.

Takarékosság és beosztás - két legyet egy csapásra

Van egy nagyon jó eszköz, amelynek segítségével a gyereket megtaníthatod arra is, hogy beossza a pénzét, és arra is, hogy elkezdjen takarékoskodni. Ez pedig nem más, mint a zsebpénz.

Ha többet is olvasnál a témáról, akkor két olvasnivalót is ajánlok a figyelmedbe:

  1. a PIQ MalacPersely Ezin pénzügyi nevelési online magazin 2013 júniusi száma a zsebpénzről szólt, ott nagyszerű szabályleírást és ötletgyűjteményt találsz.
  2. a PIQ MalacPersely Ezin 2013 októberi számában pedig extra magyarázatokat, tippeket kapsz a takarékosság témájában.
Legyen élmény a pénzügyi nevelés!
Fotó: junpinzon - FreeDigitalPhotos.net
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja