SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen élvezet vár a jóléthez vezető úton?

Himer Csilla [cikkei] - 2012-02-28
Na, igen. Azt valószínűleg már a gyereked is kapásból el tudná sorolni, hogy milyen előnyei vannak annak, ha már gazdag: bármit megvehet magának(??? - ez biztos???), van pénze megfizetni azokat, akik helyette dolgoznak, így gyakorlatilag megveszi a saját szabadidejét, stb.
Ha azonban azt kérdezed meg a gyerektől, hogy ugyan fel tudná-e sorolni azokat az élvezeteket, amik a gazdagságig vezető úton várnak rá, akkor azt is el tudja mondani? Sőt! Te el tudnád neki mondani???
Milyen élvezet vár a jóléthez vezető úton?

Pedig a pénzügyi intelligenciának fontos része az is, hogy élvezetessé tudd tenni Magadnak (és a gyereknek) azt is, amíg eljuttok a jólétig.

Van egy bölcs mondás, valszeg már Te is találkoztál vele a FB-alkalmazások között, amelyik éppen az ügyeletes bölcsességeket van hivatva feldobni:

Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás.
Márai Sándor

Vagy ugyanez kicsit bővebben:
Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.
Zig Ziglar
Ez mind igaz, és szép. De hogyan tudod ezt a gyerekeddel is megértetni?
A válasz két szó: kihívás és élvezet.
 
(Csak halkan jegyzem meg: minderről bővebben is esik szó a abban az ingyenes tréninganyagban, amit az oldalamon a feliratkozásért cserébe kapsz.)
 
A kihívás egy remek dolog. Pontosabban inkább szemlélet. Ugyanis a stresszre leginkább hajlamosító dolgok, mint pl. problémák, gondok, bajok ezzel az egyszerű trükkel lényegíthetőek át stresszfaktorból sikerfaktorrá.

A coach (köz)beszól:

A coaching lényege, hogy az ügyfél hoz egy problémát, amire közösen megoldást keresünk. Nem egyet, hanem sokat. (A több megoldási lehetőség már maga is stresszoldó, nyugtató hatású, hiszen onnantól lesz világos az ügyfél számára, hogy nem csak egy választása van. Ha csak egy lenne, akkor az még kényszer. Ha csak kettő lenne, akkor az konfrontáció. Ha három vagy annál is több, akkor van igazi döntési szabadság az ügyfél számára, akkor érzi azt, hogy ő dönt az életéről, és kezébe veszi a sorsát.) A problémák mindig valamilyen elakadások, akadályok. Ha ezt az ügyfél így is éli meg, akkor persze frusztrált. Az akadály mindig valami nagy, nehezen legyűrhető, stb. De mi van, ha az ügyfél eleve kihívásként tekint a problémára? Csak annyi, hogy ő maga is megoldásközpontúan fog gondolkodni, nem pedig problémaközpontúan.

Hogyan lehet elérni, hogy a gyerek megoldásközpontúan nézze a világot?

  1. Tudom, már megint önmagam ismétlem, de ez nem véletlen: a gyerek mindig a szüleitől tanul. Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te járj elöl jó példával!
  2. Emlékszel még, mit írtam múlt héten a proaktivitásról? Egyetlen kérdés a különbség a reaktív és a proaktív ember között. A reaktív azt kérdezi: "Most mi lesz?", a proaktív meg azt: "Hogyan lehet ezt megcsinálni?". Később meg azt, hogy "Mit nem próbáltam még?" Ahhoz, hogy kihívásként nézz bármire, amit meg kell oldanod, az kell, hogy ez a két kérdés toluljon mielőbb az agyadba: "Hogyan?" és "Mit még?" Erre a gyereket is rá lehet szoktatni, ha a próbálkozásait rendszeresen átbeszélitek, és rendszeresen ezekkel a kérdésekkel beszélitek át.
  3. Adj neki megoldandó problémákat! Nem olyan nehéz az, mert csak egyetlen feltétele van: a problémának valami olyan cél útját kell állnia, amire a gyerek nagyon vágyik. Például ha nagyon szeretne egy iPod-ot, akkor lehet azt mondani, hogy OK, Te állod az iPod árának egy részét. A többit ő teremtse elő úgy, ahogy tudja. (Annyi kikötést azért kell tenni, hogy törvényes eszközökkel, ill. nem ér a Te pénztárcádban turkálni, ha éppen nem figyelsz oda. Muszáj egyértelműnek lenni, erre az egyik ügyfelem is menet közben jött rá...) Ez nem csak a problémamegoldás miatt lesz tanulságos lecke a gyereknek, hanem pl. megtanul kalkulálni, tervezni is. Arról már nem is beszélve, hogy adott esetben akár dolgozni is...smiley
  4. Vond be a család (pénzügyi) problémáinak megoldásába! Természetesen ez csak a korának és érettségének megfelelő szinten ajánlott, de nagyon jót fog tenni a gyerek gyakorlatiasságának, no meg az önbizalmának is, hogy "Anyu még ezt is megbeszéli velem, még ebben is kikéri a véleményemet".
  5. Játssz vele olyan játékokat, ahol problémákat kell megoldani! A stratégiai játékok tipikusan ilyenek, de a "Mi lenne az a három dolog, amit Magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?" c. játék továbbgondolása, hogy "És ezzel a három dologgal hogyan oldanád meg, hogy ivóvízhez juss?" szintén erre jó.

Tehát a kihívás részével már megvagyunk.

És mi lesz ebben az élvezet a gyereknek? 

A Te elismerésed, dicséreted, ha mindketten sikeresnek találjátok a megoldást. (Ki ne szeretne nyerni, sikeresnek lenni?) És a Te bátorításod, ha valamiért mégsem jön össze.

Lehet ezt még kombinálni is: például egy-egy jutalommal, ha valami elérendő célt tűzöl ki elé, de már menet közben is sokat tehetsz a lelkesedés megtartásáért, ha méritek az előrehaladást. Annak meg már csak a kreativitás szabhat határt, hogy ezt hogyan is teszitek meg.

Szóval hajrá! Élvezzétek az utat, amíg eljuttok a jólétig! Mert ez is a pénzügyi intelligencia fontos része.

Most mi lesz? - gyerek és gazdagság, no meg a coach

foto: freedigitalphotos.net

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja