SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eljutni a szeretetig

Singer Magdolna [cikkei] - 2011-08-12
Ahol gyerek van, ott a válás után is szükséges a kapcsolattartás. Sokan szeretnének intelligensen, barátságban maradva válni, ha már muszáj, de ez nem mindenkinek sikerül. A viharok lecsendesedése után örülnek a felek, ha végül kialakul egy hűvös, de korrekt kapcsolattartás. Ez örvendetes, azonban van ennek egy magasabb szintje is.
Eljutni a szeretetig

Kapcsolattartás az ex-szel

A gyermekeket nevelő családok a válás után, ha akarják, sem tehetik meg, hogy örökre búcsút mondjanak egymásnak.  A férj és feleség is szülői szerepben van, és mindkét félnek joga van a gyermekéhez, gyermekeihez, függetlenül attól, hogy miben egyeznek meg, vagy mit ítél a bíróság a gyermekek elhelyezése ügyében. A láthatás, találkozások, a gyermekekkel kapcsolatos nevelési kérdések arra kényszerítik a szülőket, hogy valamilyen módon egymással is élő kapcsolatot tartsanak fenn.

Ez a kapcsolat lehet viharos, állandó vitákkal tarkított, lehet csendesen utálkozó, lehet hűvösen távolságtartó, de korrekt, lehet baráti, és lehet egyenesen szeretetteljes.

Többnyire a válás jogi rendezése után még hosszú idő, mire kialakul egy jó együttműködés. Eleinte, különösen hosszabb együttélés után, a felek sokszor még a régi rutin szerint viselkednek. Az elköltözött fél „hazajár” a korábban közös otthonba, természetes, hogy kulcsa van, esetleg gond nélkül benyúl a hűtőszekrénybe, míg a másik fél esetleg kimossa a volt társa szennyesét, és így tovább. Megosztják egymással örömeiket, gondjaikat. Sokszor ugyanazok a kisebb, nagyobb viták kerülnek elő, amiket a házasság idején nem sikerült megoldaniuk. Az elgyászolás ideje elhúzódik, hiszen nem történik meg a valódi leválás. Az érzelmek ellentmondásossága is nehezíti ezt, szeretet és gyűlölet érzelmei feszülnek egymásnak, megnehezítve az együttműködést.

Más esetben kifejezett ellenségeskedés, gyűlölködés van az elvált felek közt, és az is megtörténhet, hogy a gyerekeket eszközként használják harcok során. Jó esetben ez csak egy átmeneti idő, és az idő múlásával lecsillapodik mindkét fél. A viharos időszakot lassan egy kompromisszumokra törekvő megbékélés váltja fel.

Ha sikerül eljutni a válási gyász feldolgozásáig, akkor el lehet jutni egy együttműködő kapcsolatig. Vannak olyan párok, akik egyenesen egy szeretettel teli kapcsolódásban vannak, noha megtörtént a leválás és akár van már új párjuk is, vagy legalábbis készen állnak annak fogadására. Ezeknek a pároknak a beszámolói szerint, amikor végre megengedték maguknak, hogy szeretetet érezzenek a volt házastársuk iránt, óriási energiák szabadultak fel bennük. Nem pusztán attól, mert megszabadultak a neheztelésüktől, és szeretetet érezhettek, ami önmagában véve is felszabadító érzés, hanem azért is, mert ekkor kapták vissza a múltjukat, hiszen mindaddig, amíg nem tudtak szeretettel gondolni a volt társukra, addig saját, házasságban eltöltött éveikkel kapcsolatosan is ambivalens érzelmekkel viszonyultak.



A gyermekek szempontjából is ez a legszebb, ami történhet: ekkor kapják vissza lelkükben elveszített szüleiket. Megadják maguknak is a jogot a szeretethez, amit addig csak zavarodottan, bűntudattal tehettek.

Ha egy párnak sok hányattatás után sikerül visszahoznia a megtépázott kapcsolatba az elveszett szeretetet, elmondhatja magáról, hogy igazi nagy tettet vitt véghez, és méltán büszke lehet erre. Természetesen ez a szeretet már egy átalakult szeretet, amelyben benne van egymás tisztelete, a közös múlt megbecsülése, a közös értékek tovább éltetése, a kapcsolat során való személyes fejlődés elismerése, ugyanakkor már nem szerelmi alapú érzelem. Sokakat a félelem akadályoz abban, hogy megengedjék maguknak a szeretetet, mivel félnek a sérüléstől félnek a fájdalmaktól, az esetleges visszaeséstől. Ezért elkerülhetetlenül fontos a válás után a feldolgozás, elengedés.

Ha ez megtörténik, semmi nem állja útját a szeretetnek.


Válás és újjászületés szeminárium: www.juliavagyokesvalok.hu

A szeminárium vezetői trénereket is kiképeznek, akik önállóan vezethetnek VÚ szemináriumokat az ország különböző területein. Jelentkezés: magdolna.singer@gmail.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja