SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis kinek a gyereke? - több nézőpontból

Családinet [cikkei] - 2011-06-17
A Családineten először megjelent írás az édesanya története. Azóta elmondták véleményüket szakértőink és írt az egyik nagymama is.
Hogyan látta az esetet az ügy többi résztvevője?
Mégis kinek a gyereke? - több nézőpontból

Az anyuka írása itt olvasható.

2010.
Szakértő szerint az akkori környezetben (2010 őszén) veszélyeztetettek voltak a gyermekek, a szakértő a szülők életmódjának változásában látta a megoldást.

A nagyszülők nagyon lesújtó véleményt alkottak a házaspárról a gyámhatóságnak. Ápolatlannak, piszkosnak látták a fiatalokat is, a környezetüket is, szerintük Betti még főzni sem tudott. A hivatal a gyerekeket is elhanyagoltnak látta, akiket még fürdetni sem szoktak, állítólag csak törlőkendővel törölték a kicsik kezét. Lakóhelyük, a tanya olyan büdös volt, hogy nyáron már nem nagyon mentek be.

A nagypapa elmebetegség kialakulására, konkrétan skizofréniára gyanakodott, szerinte a lányán ennek tünetei jelentkeztek. Lánya, Betti a tanulmányai eredményeit drasztikusan lerontotta, családi kapcsolatait lerombolta, személyes higiéniáját szinte elviselhetetlen mértékben elhanyagolta. Állítása szerint a présházban a lányát hallomások, látomások gyötörték, napokig nem is tudott magáról, étlen-szomjan kóborolt az erdőben, miközben első babáját várta. Ekkor a hatóság megtiltotta, hogy a születendő babát ebbe a házba vigyék majd haza. A nagypapa szerint a lánya ezt zaklatásnak tekintette, amit úgy próbáltak kivédeni, hogy „ámokfutást rendeztek” a férjjel, akin dührohamok törtek ki, többször bánotta várandós feleségét. A nagypapa úgy véli, hogy a fiatalok, gyermekeik visszaszerzése után, el akarják hagyni az Európai Unió területét.

Egy egyetemi iskolatárs véleménye szerint a férj mindent megtett azért, hogy  úriemberhez illő módon jelenjen meg az egyetemi előadásokon, sosem volt ápolatlan, mosdatlan. Ő volt a baráti társaság mozgatórugója, humoráért és szava járásáért nagyon szerették őt. Az élet dolgai - különösen az élet értelme - különösen foglalkoztatták a fiatal férjet. A feleséget ez a barát később ismerte meg. Szentbékkállai és öttömösi látogatásai során mindig jókedvűnek és bizakodónak látta a hölgyet, aki leleményes volt, minden problémára talált megoldást, ügyesen tevékenykedett a konyhában is.

A védőnő megállapítása szerint a szülők a gyerekeket rendszeresen vitték orvoshoz, betegek még nem voltak, oltásaikat megkapták, fejlődésük koruknak megfelelő volt. A család ápoltsága, ruházata, mindig elhanyagolt volt... tanyájuk állapota lakhatásra megfelelő lett volna, de 2010. őszére lehetetlen állapot alakult ki.

A gyermekjóléti szolgálat szerint a szülőknek életvezetési tanácsokra, segítségre volt szükségük.


2011.
Pszichiáter és elmegyógyász véleménye szerint az anyuka, Betti tudata tiszta és éber, személyisége érett, semmilyen kóros működés jele nem tapasztalható nála.



A fiatalok új lakóhelyükön felvették a kapcsolatot a családgondozóval, akit tájékoztattak történetükről. A családgondozó látogatást tett a otthonukban, ahol a váratlan megjelenés dacára is rend és tisztaság uralkodott, a kertet is gondozzák, és a szülők megjelenése is rendezett, az anyuka főztje is kifogástalan. Jelenlegi körülményeik, a fiatalok lakása, öltözködése alapján az önkormányzat is arra a megállapításra jutott, hogy a gyermekek itt elhelyezhetők lennének.

Az apai nagymama tájékoztatta a gyámhivatalt nemrég, hogy fia idegállapota, mentalitása megfelelő, anyagilag és lelkileg támogatja őket. Felelősséget vállal, hogy több probléma nem lesz szülői viselkedésükben... Fia egész életében egészséges volt, az  öttömösi körülmények tették beteggé, de már elindultak egy megfelelő úton.
Most már hiba lenne megfosztani a fiatalokat a gyerekeiktől, akiket eddig is nagy szeretetben neveltek. Csupán egy gyerekes, kamaszos álomképpel éltek, szemben a világgal, amibe belebuktak... Most, végre rájöttek a fiatalok, vége az ábrándnak.

Eközben az illetékes gyámhivatal megállapította, hogy a szülőknél jelenleg a gyermeknevelés feltételei nem biztosítottak, gyermekeikről felelősséggel gondoskodni nem tudnak. Bár most együttműködőnek tűnnek a szülők, a hivatal nincs arról meggyőződve, hogy a fiatalokban már valóban tudatosult volna, hogy korábbi hozzáállásuk helytelen volt.

(Az édesanya észrevételei alapján javítva. Szerk.)

A cikksorozat további részei:

Mégis kinek a gyereke?
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 1. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 2. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 3. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 4. rész
Mégis kinek a gyereke? - a Nagymama története
Mégis kinek a gyereke? - az Apuka írása
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja