SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Énekeljünk, játsszunk a kis betegek nagy örömére!

Családinet [cikkei] - 2008-09-15
"Áspis kerekes..." tenyeresdi játék, egy bögre forró citromos tea, nyugodt együtt ücsörgés az ágyon, és a beteges napok hamar tovaröppennek.
Énekeljünk, játsszunk a kis betegek nagy örömére!

Itt az ősz, a hűvösebb idő beálltával a zsebkendők újra előkerülnek. A közösségi élet beindulásával gyermekeink sokféle kórokozóval találkoznak nap, mint nap. Ahogy cseperednek, erősödnek, egyre inkább ellenállnak az efféle támadásoknak és örülünk is nagyon, ha szipogással kihúzzák tavaszig.
Bölcsődei beszoktatás és az óvodai kiscsoport jelent igazán kihívást gyermeknek és a dolgozó szülőknek egyaránt. Ebben az életkorban nemcsak az immunrendszer gyengesége okozhat problémát. Az anyától való elszakadás és az új közösségi élet rutinjához szokásnak nehézsége is befolyásolhatja a beteges időszakok sűrűségét, hosszát. A beszoktatás, és a gyermekek alkalmazkodása az új helyzethez, izgalmakkal jár. A sírás és az elutasítás természetes, és egészséges, biztos anya-gyermek kapcsolatra utal. Gyermeke válogatja, hogy hány napig és mikor jönnek a nehezebb napok, sokan az első hetekben túlesnek ezen, olyan is van, aki csak több hónap múlva.
A lelki tényezők a továbbiakban is befolyásolhatják gyermekünk egészségét, ha fáradtak, vagy ha túl sok időt töltenek a szüleik nélkül, szervezetük jelez. Érdemes odafigyelnünk ezekre a jelzésekre, és adni egy kis pihenőt gyermekünknek, magunknak is. A rossz közérzet, nyűgösebbé, fáradékonyabbá, bújósabbá teszi gyermekünket. Gondoskodást, fokozott törődést igényelnek ilyenkor. Egy-egy ének, egy-egy szívderítő mondóka, tenyeresdi, vagy arccirógató ilyenkor különösen jólesik. Estére több altatódal a megszokottnál, és mese, mese, mese. Az ágyhoz kötöttség és a mozgási tilalom, ami olykor a betegség kísérője, előhozza azokat a játékokat, melyeknek mi vagyunk a mozgatórugói, és a testi-lelki gyógyulást segítik. Bábozhatunk, és elővehetjük a kedvenc mesekönyveket.
Hangunk, érintésünk, mosolyunk komolyabb betegségek idején is felbecsülhetetlenek és mindig kéznél vannak. Kórházi tartózkodás során a gyermekek nemcsak a gyógyulás és a kórházi tartózkodás nehézségeit élik át, hanem együtt éreznek az aggódó szülőkkel. Finom antennáikkal veszik az adást, és a feszültséget azonmód tükrözik is. Mit tehetünk ilyen nehéz helyzetben?
Gyermekünkön és magunkon is segíthetünk dúdolással, halk énekléssel. Nyugtató dallamok, az otthon megszokott kedves és kedvenc dalok előkerülhetnek. Ez nemcsak a gyermekek érzelmi biztonságát adja vissza……Az énekek érzelmi töltetének átélése örömet ad az éneklőnek és a hallgatónak egyaránt. Az éneklő ember hasonlatos a mosolygó emberhez, nem nyugtalan, nem feszült. Kimutatták, hogy mosolygás, nevetés hatására biokémiai folyamatok indulnak el szervezetünkben, örömérzet alakul ki. Az érdekes az, hogy fordítva is működik ez a láncolat, ha mosolyogni kezdünk, hiába nincs jó kedvünk, jobb kedvre derülünk. Így van ez az énekkel is, próbáljuk ki bátran szűkös időkben, valóban derűt hoz. Ez még akkor is így van, ha szomorút énekelünk, talán mert az énekek a nehézségeken is átsegítenek oly módon, hogy kiönthetjük érzéseinket, könnyítve magunkon ezzel.
Ezért is fontos, hogy anyaként felelevenítsük saját gyermekkori zenei élményeinket, és felidézzük, hogy szüleink, nagyszüleink hogyan játszottak velünk, amikor még karonülők voltunk, és később is milyen énekekkel színesítették a mindennapjainkat.
A nagycsaládok és több generációs családok megszűnése miatt nincs könnyű dolgunk. Azoknak, akik gyermekeik kedvéért bővíteni szeretnék dalkincsüket és ölbeli játéktárukat, segítség, ha ellátogatnak, olyan baba-mama foglalkozásokra, melyeken erre lehetőség nyílik (például: Mazsola Játszó és Manócska Muzsika, www.mazsolajatszo.hu).
Az ölbeli játékokat, melyeket egészen pici kortól szinte kisiskolás korig játszhatunk gyermekünkkel, bizalmi játékoknak is hívjuk. Ezek képesek olyan érzelmi közeget teremteni, melyben az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anya és a gyermek közötti metakommunikáció fokozottan jelen van, és a kicsik testi-lelki fejlődését szolgálja. Erősítik az anya-gyermek kapcsolatot és nagyban hozzájárulnak az érzelmi biztonság megéléséhez.
A betegágynál persze nem hintáztatjuk, göcögtetjük a kicsiket, de egy-egy ráolvasó, szép dallam bizony gyógyító hatású lehet.

„Áspis,
kerekes,
útifüves,
leveles,
Bíbola, bíbola pacs, pacs, pacs.”

Jakabosné Kovács Judit, Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető,
www.mazsolajatszo.hu
 


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja