SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy fognak így életrevaló gyerekeket nevelni a tanárok? - A státusztörvényről közérthetően

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-04-29
Hetek óta a státusztörvénytől hangos a sajtó, ám akinek nincs iskoláskorú gyermeke, vagy nem dolgozik pedagógusként, az kevésbé tudja, hogy miről is szól valójában. A tanárok munkakörülményeit olyan mértékben akarják megváltoztatni, ami szinte ellehetetleníti a megfelelő oktatást, valamint nagyban megnehezíti az életüket. Ráadásul vannak olyan pontjai a törvénynek, amik erősen megkérdőjelezhetőek mindenki számára.
Hogy fognak így életrevaló gyerekeket nevelni a tanárok? - A státusztörvényről közérthetően

Miről is szól a státusztörvény?

A másfélszer annyi munkaidő és a csapszerelés szabadság alatt is normális lenne a törvény szerint

Gondolj bele abba, hogy a munkahelyed HR osztálya behívna egy beszélgetésre valamelyik nap, és közölné veled, hogy a jól megszokott, 8 órás munkavégzés helyett a fél napodat, vagyis 12 órát kellene munkával töltened.

Emellett a megszabott 7 szabadnapból, ami felett saját magad rendelkezhetsz, lenne 2-3 olyan, amikor a munkáltatód azt mondaná, hogy meg kéne bent csinálni a csöpögő csapot, valamint el kéne ültetni pár virágot a telephely kertjében. Felháborodnál te is, nem?

A helyzet az, hogy a tanárok esetében is hasonló dolgokat szeretnének bevezetni. 8 óra helyett 12 órás munkaidő, 3 hónap helyett 6 hónap próbaidő, valamint 2 hónap helyett 6 hónapos felmondási idő.

Emellett a nyári szabadság ideje alatt lenne 15 nap, amikor behívhatnák őket olyan munkákra, amik nem kapcsolódnak a munkaköri leírásukhoz. Ami még tetézi az egészet, hogy a közoktatásban dolgozók ezentúl vasárnap is dolgozhatnának, és nem feltétlenül a hozzájuk legközelebb eső iskolában, hanem konkrétan bárhol az ország területén.


Hosszabb tanév, kevesebb végkielégítés, bekamerázott tantermek

Sokan irigykednek azért, mert a tanárok június közepén leteszik a tollat és ceruzát, és augusztus közepéig fel sem veszik azokat. Az új törvény szerint július 15-ig kitolhatnák a tanévet, ami plusz egy hónapot jelent.

Drasztikusan megrövidítenék a végkielégítés összegét is: míg jelenleg egy 20 éve pályán lévő tanár 8 havi illetményt kapna, ezt a jövőben 1 hónapra csökkentenék.

Ha már a tüntetést említettem: a státusztörvény még ezt is korlátozná.

Se munkaidőben, se munkaidőn kívül nem mondhatna negatív véleményt egy tanár a munkáltatójáról, a tanítási módszerekről, a tankönyvekről: se a közösségi média felületein, se az utcán, se sehol. Napközben megfigyelhetik és lehallgatják, amiről elvileg előre fogják tájékoztatni, hogy a jogai ne sérüljenek, de arról mélyen hallgatnak, hogy mi a helyzet a diákok jogaival? Vajon ők is beleegyeznek abba, hogy bekamerázzák a tantermet és felvételt készítsenek róluk?


Védik a tanulók jogait, de milyen áron?

Ha ez nem lenne elég felháborító, még azt is meghatározták, hogy a tanár munkaeszközeibe - például laptop vagy telefon - a munkáltató bármikor belenézhet, még akkor is, ha ezek saját tulajdonúak.

Gondolj bele, téged hogyan érintene, ha a te saját mobiltelefonod vagy a laptopod kéne megmutatnod a munkáltatódnak azzal a címszóval, hogy a munkával kapcsolatos dolgaidat ellenőrizi?

Elég, ha a családodról készült képeket látja, miközben mást keres, tulajdonképpen azokhoz sincs semmi köze.

Legtöbbször a tanulókra hivatkoznak: hogy az ő művelődésükhöz való jogokat védik, de ha például egyik napról a másikra megszűnne a közeletekben lévő iskola arra hivatkozva, hogy a tanárok jogtalanul tüntettek, akkor az vajon mennyire védi a tanulók jogát? Hogy reggelente nem 5 percet, hanem 1 órát kell majd utazniuk, hogy tanulhassanak? Hogy a megszokott környezetből egy teljesen új helyre kerülnek? Hogy a korábbi osztálytársaik közül csak páran kerülnek az új helyre?

Valószínűleg semennyire.

A törvénytervezet az alábbi oldalon olvasható, van még benne számos olyan pont, ami eléggé megkérdőjelezhető.

Érted már, miért tüntetnek a tanárok, diákok és szülők?

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Element5 Digital képe az Unsplash.com oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja