SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életveszélyes szelfi: tehervagon tetején fotózkodott két kamasz Sárospatakon, súlyosan megsérültek

Németh Noémi [cikkei] - 2022-04-12
A rendőrség figyelmeztet a jelenségre: sokan életveszélyes helyszíneken próbálnak minél extrémebb fotót készíteni magukról. Két kamasz most súlyos égési sérülésekkel került kórházba egy ilyen eset után.
Életveszélyes szelfi: tehervagon tetején fotózkodott két kamasz Sárospatakon, súlyosan megsérültek

Életveszélyes fotózkodás a vonat tetején

Tehervagon tetejére mászott egy 15 év körüli kamasz Sárospatakon, a célból, hogy ott fotókat készítsen magáról. Amikor azonban felemelte a karját, hogy elkészítse a fényképet, a felsővezetékben lévő magasfeszültség - 25.000 V - azonban áthúzott rajta - írja a Police.hu.

felsővezeték

Kép: Hegyalja Televízió

Társa azonnal megpróbált neki segíteni, eközben ő is súlyos égési sérüléseket szenvedett. A rendőrség arra kéri a szülőket, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel arról, hogy soha nem szabad ilyen veszélyes helyzeteket bevállalni egy-egy fotó érdekében. "Nem éri meg az értelmetlen kockázatvállalás" - írták.

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
 

 


Még csak hozzá sem kell érni a vezetékhez

Évente 4-5 hasonló baleset történik, és az elszenvedők valószínűleg nem is tudnak róla, milyen veszélynek teszik ki magukat. A felsővezetékhez ugyanis még csak hozzá sem kell érni ahhoz, hogy életveszélyes sérülést szerezzünk: elég akár egy műszűlas anyagból készült ruha, és már ezen keresztül is áthúz a vezeték. A 25 000 voltos feszültség okozta áramütés olyan, mintha egész közelről belénk csapna egy villám. A vezetékhez nemhogy hozzáérni, de még a közelébe sem szabad kerülni: fél méteres távolságból már életveszélyes lehet az erős áram.

Az áramütést ilyenkor az is elszenvedi, aki megpróbálja lerántani a társát a vagon tetejéről, ahogy az a sárospataki kamaszok esetében is történt.

A veszélyes és meggondolatlan szelfizés számos életet követelt már - népszerű fotózkodási pont például a Szabadság híd is, melyről legutóbb egy 19 éves holland fiatal esett le fotózás közben, és vesztette életét. Pár hónapja egy másik életveszélyes játék kezdett terjedni Debrecenben a fiatalok között: lefeküdtek a sínekre, és úgy várták a vonatot. A bátorságpróbák sajnos gyakoriak a tinik között, ám ezzel azt kockáztatják, hogy egész hátralevő életüket sérülten kelljen eltölteniük, vagy épp az legyen az utolsó "játékuk" az életben.
 

Mit tehetsz szülőként, hogy megóvd gyermeked ezektől a veszélyektől?

Járj nyitott szemmel, és beszélgess sokat a gyermekeddel és más ismerős kamaszokkal, fiatalokkal is! Ők már ebbe születtek bele, így sokkal otthonosabban mozognak a közösségi oldalak világában, mint mi. Ezek az őrült kihívások pedig ezeken a platformokon terjednek a leggyorsabban, a hashtagek segítségével pillanatok alatt többszáz posztot találhatunk egy-egy témában. A legtöbb kamasz ráadásul nem szívesen engedi be szüleit a zárt világába, így nagyon résen kell lenni, hogy követni tudjuk, mi történik velük.

Nagyon fontos, hogy őszintén beszélgessünk ezekről a veszélyekről - de ne érezzék papolásnak, hisz azzal épp az ellenkező hatást érjük el. Győzd meg, hogy semmiképpen ne próbáljon ki olyan dolgot, amit egy ilyen kihívás keretein belül felkínálnak neki. Egyezzetek meg abban, hogy hozzád fordul és kérdez, mielőtt részt venne egy feladatban.

Ha megbízik benned és megosztja veled, hogy mit látott, akkor nagyon fontos, hogy te hogyan reagálsz. Ne szidd el rögtön, ne bántsd, hogy ilyen hülyeségeket néz, mert akkor egészen biztosan nem fordul hozzád legközelebb tanácsért. Ehelyett inkább beszéljétek meg, hogy miért szeretné kipróbálni, miért tetszik neki ez a feladat. Miután türelmesen végighallgattad, mondd el te is neki, hogy milyen veszélyeket látsz a kihívással kapcsolatban. Beszéljetek a következményekről, legyenek akár rövid, akár hosszútávúak egyaránt.

Fontos megbeszélni azt is, ha netán ő lenne a felbujtó: ha rávesz valakit bármilyen hülyeségre, és az illető megsérül, vagy komolyabb baj történik, tudnia kell, hogy az az ő lelkén fog száradni.

Indexkép: Hegyalja Televízió

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja