SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen lehetőségeink vannak, ha nem sikerült bekerülni az egyetemre?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2021-08-25
2021.07.22-én fény derült a felvételi eredményekre. A felsőoktatási szak és az egyetem választása nem csupán arra vonatkozik milyen tantárgyakat tanul majd a diák, de döntően befolyásolja milyen munkát végezhet majd, milyen állások betöltésére jogosítja majd fel a végzettsége.
Milyen lehetőségeink vannak, ha nem sikerült bekerülni az egyetemre?

Ha nem sikerült a felvétel több választás is lehetséges, de ami a fő, mindenképpen a saját javunkra fordíthatjuk a következő nekifutásig az ajándék időt. A legfontosabb kitűzni a célt. Mit szeretnénk elérni ebben az egy évben.


Az egyik lehetőség a pótfelvételi

A pótfelvételit próbálók egy szűkebb palettáról válogathatnak. Nagy előnye, hogy nem marad ki egy év, tapasztalatokat szerzünk a felsőoktatásban, egy a gimnáziumitól jelentősen eltérő új tanulási formában. Fontos, hogy melyik intézményre esik a választásunk. Érdemes alaposan átböngészni a választható szakokat és az érdeklődési körünkhöz a legközelebb állót kiválasztani. Ha ez nem a leginkább áhított szak a következő évben van mód átjelentkezni, a lényeg, hogy bekerüljünk. Érdemes aktívnak lenni az egyetemi életbe bekapcsolódva, hogy könnyebben megtaláljanak a lehetőségek.


Szakmai képzések

Érettségi után a szakmai képzések is remek lehetőséget kínálnak a továbbfejlődésre két éves technikum formájában. A jó eredmények az egyetemi felvételit is könnyebbé teszik majd. Vannak egy éven át tartó tanfolyamok, képzések is. Ezekből nyilván azt érdemes választani, ami közelebb visz minket a céljainkhoz. A képzések gyakorlati része segít bepillantást nyerni a területre élőben is.


Önkénteskedés

Ha az elhatározásunk szilárd és tudjuk, hogy jövőre ugyanarra a szakra fogunk jelentkezni ahová az idén nem sikerült bejutni akkor érdemes keresni egy olyan alapítványt, ahol önkéntesként nagyobb rálátást kaphatunk a területre. A mások életének jobbá tétele jobb emberré tesz minket is függetlenül attól, hogy a szüleinknek segítünk vagy egy külföldi önkéntes programban veszünk részt. A másoknak való segítés csökkenti a stresszt és boldogabbá teszi az életünket. Az önkéntesség színesíti az önéletrajzunkat, ezzel növeli a karrierlehetőségeinket. A segítőkész emberrel mindenhol szívesen dolgoznak együtt.


Munkába állás

A középiskolából kikerült diáknak sok új kihívással kell szembenéznie: önálló ügyintézés, álláskeresés. A nyári munkák remek kiindulási alapnak tekinthetők. Leginkább a kereskedelemben és a vendéglátásban találhatunk munkát, ami kiválóan fejleszti a kommunikációs képességeinket. A tanulást megelőző vagy az amelletti munkakeresés lehetőség szerint a jövőbeni álláshoz kapcsolódjon.


Külföldi munkavállalás vagy tanulás

Ahogyan a királyfi is elmegy szerencsét próbálni messzi országokba is, úgy mi magunk is kipróbálhatjuk magunkat külföldön akár nyelvtanulás, nyelvgyakorlás, vagy önkéntes munka céljából. Ezt érdemes alaposan átgondolni és előkészíteni. Itt számos információval lehetünk gazdagabbak a témában: https://europa.eu/europass/en


Karriertervezés

A járványügyi helyzet következtében minden eddiginél fontosabb a fiatalok számára a karriertervezés, a helyes döntések meghozatala. Bármit is válasszanak legyen mindig "B terv", hogy ne váljanak inaktívvá. Jól kell felmérni a lehetőségeket és ez alapján megalapozott döntéseket hozni. A cél az aktivitás megtartása, hasznos elfoglaltságok megtalálása.

Soultherapy.hu

Nyitókép: Arek Socha képe a Pixabay -en.

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja