A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem, ne edd meg a Tide mosókapszulát! - Újabb életveszélyes kihívás terjed a kamaszok között

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-23
Úgy tűnik, hozzá kell szoknunk, hogy egyre több eszetlen internetes kihívás terjed el a kamaszok között. Az "Edd meg a mosókapszulát" - névre keresztelt ötlet azonban valószínűleg az eddigiek között is példátlanul nagy ostobaság.
Nem, ne edd meg a Tide mosókapszulát! - Újabb életveszélyes kihívás terjed a kamaszok között

Az internetes kihívások lényege, hogy a vállalkozó kedvű fiatalok – vagy kevésbé fiatalok – valamilyen nehéz vagy kellemetlen feladatot hajtanak végre, az erről szóló felvételt pedig lájkok reményében feltöltik valamilyen közösségi vagy videómegosztó oldalra.
Ezek között akadnak kimondottan ötletesek is, mint amilyen a #MaskOfChallange volt tavaly áprilisban: ennek keretében a Future nevű rapper Mask off című számának fuvolaszólamát játszották el valamilyen hangszeren a világ különböző pontjain. Más kihívások inkább jópofa játéknak tűntek, mint például a Cup Bowling Challange. Ennek lényege az volt, hogy egy műanyag poharat kellett egyetlen fújással a levegőbe röpíteni úgy, hogy egy másik pohárban landoljon.

Sajnos a kihívások többségére inkább a veszélyes ostobaság jelző illik. A leghírhedtebb közülük talán az volt, amelynek keretében 48 órára el kellett tűnniük a fiataloknak a családjuk elől, de voltak komoly fizikai sérüléssel vagy akár halállal is járó viccelődések is, mint a súlyos égési sérüléseket okozó „Tarts a kezedben sót és jégkockát” vagy a fojtogatós „játékok”.

Az Egyesült Államokban terjedő új őrület, a mosókapszula evés is ez utóbbi kategóriába tartozik. Az ötlet lényege, hogy a nálunk is kapható Tide mosókapszula olyan színes, mint egy cukorka, ezért milyen vicces is lenne elfogyasztani. A cég természetesen többször is jelezte, hogy ez a játék egyáltalán nem mulatságos. A mosókapszulában mérgező vegyi anyagok találhatóak, aki megeszi, annak szerencsés esetben csak hányással, hasmenéssel, esetleg nehézlégzéssel és ájulással kell megküzdenie, de a szer potenciálisan életveszélyes. Ha valaki mégis fogyaszt belőle, annak a mentők kiérkezéséig tiszta vizet vagy tejet kell adni.

Tavaly az amerikai mentők 220 mérgezéses esetet regisztráltak, ezek egynegyede volt szándékos. Idén már 37 ilyen ügyben riasztották a mentőszolgálatot.

A jelenséggel a YouTube is felvette a harcot, és jelezte, hogy a mosókapszula evést propagáló videókat a lehető leggyorsabban törlik az oldalról.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja