SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamaszokra megterítve

Családinet [cikkei] - 2014-06-03
Vagy menővé teszed az egészséges táplálkozást, vagy beteggé tesz a "menő-táplálék".
Kamaszokra megterítve

Akkora, hogy lábujjhegyre kell állnunk, ha kivételes esetekben még megengedi, hogy bevigyünk egy puszit az arcára. Semmit sem mesél, a ködből feltűnt új szokásaival egészen átszínezi a családi életet. De egy dolog még mindig a régi - enni hazajár. Jó, ha tudjuk, kamasz gyermekünk táplálása éppolyan sok figyelmet érdemel, mint a korábbi, apró csemete etetése.

Van az a kor, amikor a divat, a „trendi lét” mindent visz. A kamaszkor éppen ilyen, fontos, hogy a hasonkorú társak mit hogyan tesznek, gondolnak, hogy az ember gyermeke hova pozícionálja magát. Ebben az életszakaszban a gyerek a családon kívüli új referenciapontokat talál magának, hozzájuk igazodik. És igen, sok mindent másol. Jót és rosszat is.

- Szinte naponta üti fel a fejét az Interneten egy-egy újabb, különleges, páratlan, csodákat ígérő diéta - kezd mesélni Zsolnay Gergely az Élet Akadémia egészséges életmód témakörének vezetője. - A fogyásra, vagy éppen hízásra vágyó, a saját testével még nem feltétlenül békében élő kamasz pedig kapva kap a lehetőségek után, mindegyikben a végső megoldást sejti. Ma paleo, holnap szétválasztó, harmadnap egy másik figyelemfelkeltő diéta. Általában valamennyi rendszerben van igazság, de tény az, hogy mindenki számára „jó” diéta nem létezik. Ahányan vagyunk, annyiféle lelki és testi jellemzővel érkeztünk a világra és megannyi különböző hatás ér bennünket. Nem is lenne reális azt feltételezni, hogy létezik olyan táplálkozási séma, ami mindannyiunk szervezetének ugyanúgy megfelel. Ha valaki felkeres egy jó étkezési vagy életmód tanácsadót, akkor sohasem egy kész receptet kap, hanem egy „programot”, amit átfuttathat a saját individuális rendszerén, és ami a végén kidobja a számára élhető és egészséges táplálkozási módot. Könnyű ez az út? A válasz nem. Célravezető? Igen! Éppen ezért, ha jól akarjuk táplálni kamasz gyermekünket, először figyeljünk rá alaposan oda és ne csak azt vegyük észre, hogy a – sok esetben csirizes, szétfőtt – zöldborsó főzeléket kiskorától utálja, hanem kérdezzünk tőle bátran arról is, hogy az egyes ételek elfogyasztása után hogyan érezte magát, milyen volt a napja.

Természetesen általános, ajánlott szabályokról ebben a rendszerben is beszélhetünk. Ha lehet, kerüljük a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, a tejtermékek közül pedig részesítsük előnyben a baktériumok vagy gombák által átalakított, előemésztett túrót, tejfölt, joghurtot, kefirt és érlelt sajtokat. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, főként a mesterséges cukrokat minden formában. Ne féljünk teljesen elhagyni táplálkozási rendszerünkből, mert a gyümölcsökön, gabonákon és zöldségeken keresztül elegendő cukorhoz juttathatjuk szervezetünket. Ha lehet, ne finomlisztből készült kenyeret adjunk a gyereknek, minimum élelmi rostban és tápanyagokban gazdag teljes kiőrlésűt, de leginkább teljes kiőrlésű tönkölyt. Ha az étkezéseinket úgy állítjuk össze, hogy az étel 70 %-a zöldség (átlagos víztartalmuk 70-90%), a többi pedig fehérje és szénhidrát, azzal nagy hibát biztosan nem követünk el. A Földünk nagyjából 70 %-a víz, a szerveztünkben is ilyen az aránya, így ha a tányérunkon is ehhez tartjuk magunkat, akkor megmarad az egyensúly. Az üdítőket, energiaitalokat, palackozott jeges teákat pedig egyszerűen csak irtsuk ki a kamránkból, legalább otthon ne találjon hasonlókra a gyerek.

- A folyadékbevitel módja és ideje is nagyon fontos – folytatja Zsolnay Gergely. – Ami a mennyiséget illeti, nem szeretek ezen a téren sem általánosítani, - nyilvánvalóan eltérő a vízszükséglete például egy aktívan sportoló vagy egy egész nap a számítógép előtt ülő, egy 60 kilós lány, vagy egy 90 kilós fiú kamasznak. Ha vízben gazdag ételekkel tápláljuk gyermekünket (levesek, sok nyers zöldség és gyümölcs) amelyek az emésztéshez szükséges vizet magukban hordozzák, akkor szintén kevesebb külön folyadékbevitelre van szükség, mintha egész nap csak csipszeket, kenyeret és rántott húst eszik a kamasz. Az óránkénti 1-2 dl azért természetesen elvárás, amiből nagyjából három pohár lehet tea (elsősorban gyógy és fűszernövényekből készült, nem aromás), a többi inkább sima víz legyen. Lehetőleg ne egyszerre húzza le a gyerek az egészet, mert attól csak a veséi kapnak sokkot, hanem sokszor igyon kevesebbet. Lehetőség szerint evés előtt fél órával igyon meg egy pohár vizet és az étkezés után 1-1,5 óra teljen el a következő vízfogyasztásig. Ez azért fontos, mert a szervezetünk legenergiaigényesebb folyamata az emésztés, és ezt tovább nehezítjük azzal, hogy egy nagy lötyögő katyvaszt képezünk a gyomrunkban.  Jó tudni, hogy a szomjúságérzet valójában már vészjelzés és komoly dehidratációt jelent.

Bár nyilván senkit sem érint, hiszen valamennyiünk csemetéjétől távol áll, azért szóljunk még egy szót az alkoholfogyasztásról és a másnaposságról is. Ha a gyerek fejfájással, dagadt szemekkel és tétova tekintettel reggel feltűnik a konyhában, bármilyen szürreális is, próbáljuk rávenni, hogy fogyasszon céklát, lehetőleg nyersen, reszelve. Azok a családok ahol ilyesmi előfordul jobb, ha tartanak otthon erre a célra ebből a szép bíborvörös zöldségből. Az alkohol dehidratálja a szervezetet és méreganyagokat juttat a testbe. Amennyiben bulizás, italozás előtt és után céklát fogyasztunk, továbbá lefekvés előtt teve módjára felszívjuk magunkat vízzel (akár 1-1,5 L) megelőzhetjük a dehidratáció okozta kellemetlenségeket, mint pl. a fejfájás. A céklával továbbá elősegíthetjük a méregtelenítési folyamatokat.

- A tinik számára nagyon fontos a külső megjelenés, nem véletlen, hogy az Élet Akadémián a jó cél érdekében időnként megpróbálunk mi is a hiúságukra hatni.  Mindig elmondjuk, hogy a bosszantó pattanások jelentős részéért – természetesen a hormonokon kívül – az alkohol és nem az elfogyasztott maroknyi olajos magocska felelős – mondja a szakértő. - A bőrünk a legnagyobb méregtelenítő szervünk, vagyis a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagokat itt ürítjük igazán intenzíven és nagy felületen. A legjobb ráncmegelőzés ilyenformán a távolság tartása az alkoholtól.

Optimális esetben kamaszunk sportol, amihez viszont szintén fontos a helyes táplálkozási háttértámogatás. - Véleményem és tapasztalatom szerint a napi mozgás a legjobb, kombinálva heti három kiadós edzéssel, amikor egy kicsit kilépünk a komfortzónánkból, meghajtjuk a szervezetünket – ajánlja a tréner. - Sokan hiszik, hogy a sport előtt fontos a kalóriadús táplálék fogyasztása, de ez tévhit. A sportoló szervezetnek nem egyszeri nagy adagra van szüksége, hanem folyamatosan adagolt minőségi táplálékra. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az izmok növelése érdekében fogyasszon a gyerek csirkemellet csirkemellel, sőt! Inkább olyan minőségi tápanyagokat kell bejuttatni, amiből a szervezet könnyűszerrel állít elő fehérjét – ilyen például az esszenciális aminosavakat tartalmazó sárgarépa. Egy kicsit a korunk terméke, hogy azt nézzük, mit kéne ennünk. Pedig a helyes kérdés sokkal inkább úgy hangzik: mit ne együnk? A legnagyobb segítséget ugyanis azzal nyújtjuk a szervezetünknek, ha az emésztés rettentően energiaigényes folyamatát megkönnyítjük számára, vagyis nem kényszerítjük arra, hogy feleslegesen bajlódjon a nehezen emészthető élelmiszerekkel. Jó lenne, ha ezt a szemléletet képviselnénk a kamaszunk felé is, ha megértetnénk vele, a kevesebb ez esetben is több!

indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja