SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sport, mint a kamaszok védőpajzsa (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Tokajiné Fodor Szilvia [cikkei] - 2011-04-01
A sportról általában az egészséges életmód jut elsőre eszünkbe, pedig a gyerekek életében ennél sokkal többet jelenthet. A mai nemzedék már a TV és az internet előtt nő fel, és sajnos kevés gyerek tölti a szabadidejét rendszeres sportolással. Pedig a sport több, mint csak mozgás és erőnlét, közösségi élményt nyújt és megóvhat a kamaszkor veszélyeitől akár.

A sport, mint a kamaszok védőpajzsa (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

fociMinden bentlakásos otthon egyfajta szomorú érzést ébreszt az emberi szívben, hiszen akár gyerekekről, akár idősekről van szó, nagyon sok szomorú lakóval lehet találkozni egy ilyen intézményben. Vannak azért kivételek és ha nyitott szívvel és mosolyogva járunk – kelünk a lakók között a rokon lelkek megtalálják egymást és beszédbe elegyednek. Így történt egy tavaszi napon, amikor megálltam egy kedves mosolygós 70 év körüli férfi kerekesszéke mellett, miközben az irodám felé mentem. A férfi mindkét lába amputálva volt és állapota már évek óta a kerekesszékéhez kötötte. Pár perc beszélgetés után kiderült, hogy valamikor testnevelő tanárként dolgozott a város egyik középiskolájában és a választott sportja a kosárlabda volt. A város kosárlabda csapatának utánpótlás edzője volt és hosszú évekig dolgozott kamasz fiúkkal – lányokkal együtt. Hirtelen átfut a fejemben, hogy milyen érzés lehet egy sportembernek ehhez a székhez kötötten ülni éveksport óta… de érdekes nem látok a szemében keserűséget, sokkal inkább a küzdelem tüzét, amit még megőrzött a  fiatal korából. Büszkén mesélem én is, hogy nekem is a három fiam imád mozogni és sportolni, igaz mi nem kosarazunk, hanem focizunk, de a fiúk élnek- halnak érte és már most is olyan sokat tanultak a sporttól, a kitartást, az önfegyelmet, a szabálytudatot, a közösség élményét. Ebbe a gondolatomba belekapaszkodva a lelkemre köti, hogy ameddig csak van kedvük a gyerekeknek sportolni, engedjem őket és támogassam. Elmeséli, hogy bizony sok kamaszt látott a pályája során, akiket a sport mentett meg a kicsapongó élettől, a drogtól az alkoholtól és a magányosságtól. A fiatalok egyik legnehezebb szakasza a kamaszkor, amikor nagyon sok fiatal élete siklik ki, ha nincsen egy megtartó baráti közösség. Átvillan az agyamon a saját gyerekkorom és tudom, hogy én is sokat köszönhetek annak a közösségnek ahová kamaszként tartoztam és annak a sportpedagógusnak, aki összefogta a kis csapatunkat. Ezekkel a gondolatokkal indulok be az irodámba és érzem, hogy ezt a találkozást nem fogom elfelejteni. Ez a pár perc megerősítette bennem azt az érzést, hogy még ha sok-sok áldozattal is jár az, hogy a délutánom azzal telik, hogy a három fiamat a város egyik végéből a másikba furikázom az edzésekre a délutáni dugóban és azon aggódok, hogy vajon odaérek- e időben az egyikért, amíg a másikat kirakom az edzés helyszínén, megéri a fáradságot. Hiszen így a sport a mozgás életük olyan részévé fog válni, amit remélhetőleg később sem akarnak elhagyni majd, és a szerető családi háttér mellett a segítségünkre lesz a kamaszkor nehézségeinek leküzdésében.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja