SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Személyes kedvenceink: 18 társasjáték kicsiknek, nagyoknak és felnőtteknek

Családinet [cikkei] - 2020-05-28
Amióta színre léptek az okostelefonok, egyre kevesebb időt töltenek közös játékkal a családok. Néhány izgalmas társasjátékkal azonban kicsalogathatjuk a gyerekeket a szobájukból, és jól szórakozhatunk közösen. Szerkesztőségünk családjaiban a következő társasok az abszolút kedvencek:
Személyes kedvenceink: 18 társasjáték kicsiknek, nagyoknak és felnőtteknek

 

1. Bogyó és Babóca: Úton az oviba

Egyszerű rajt-cél alapon működő társasjáték. A szereplőknek el kell jutniuk otthonról az óvodába, amiben Bogyó, Babóca és barátaik segítik vagy hátráltatják őket. Első társasnak tökéletes választás.

Ajánlott korosztály: 3 éves kortól

Bogyó és Babóca - Úton az oviba
Kép: arukereso.hu


2. Bogyó és Babóca: Ki nevet a végén?

Valójában a klasszikus Ki nevet a végén? társas fiatalabbak számára kiadott verziója, ahol a pálya rövidebb, és nem lehet senkit kiütni (felnőtteknek ezért kevésbé izgalmas, de garantáltan lecsökkenti a sírás valószínűségét). Kicsiknek színenként kettő, nagyobbaknak négy bábuval.

Ajánlott korosztály: 3 éves kortól

Bogyó és Babóca - Ki nevet a végén
Kép: arukereso.hu


3. Traff Park

A népszerű számítógépes játék táblás verziója. A kisautóknak végig kell menniük a pályán, fel kell tölteniük az akkumlátorukat, le kell magukat mosatni, közben pedig útlezárások, gyorshajtás miatt bírságok és a zöld hullám segítik vagy akadályozzák őket. Elvileg 6 éves korig, de a nehezített verzióját nálunk a 10 éves is élvezi.

Ajánlott korosztály: 3 éves kortól


Kép: gemklub.hu


4. Zingo

A bingóra emlékeztető társas, ahol a jó megfigyelőképesség és a gyors reakcióidő játssza a főszerepet. Mindenki kap egy táblát különböző képekkel, majd egy erre kialakított kis szerkezetből folyamatosan felbukkan két kártya. Aki előbb tud a tábláján lévő összes képhez kártyát párosítani, az nyer. Ügyesebb ovisok simán kenterbe verik vele a szüleiket.

Ajánlott korosztály: 4 éves kortól

Zingo

Kép: gemklub.hu

 

5. Amíg utazunk

A játék háromféle verzióban játszható korosztályokra bontva (5-7, és 7-10), így akár éveken át népszerű lehet a családban. A nagy sikerű magyar könyvsorozat társasjáték változata, ahol a budapesti forgalommal és látnivalókkal, közlekedési eszközökkel ismerkedhetnek a gyerekek játékosan. A járművekért rajongó gyerekek számára jó szórakozás lehet.

Ajánlott korosztály: 5-10 éves kor

 


6. Guess Who – Találd ki!

Akár a mai szülői generáció számára is ismerős lehet gyerekkorából: mindkét játékos húz egy kártyát, a rajta szereplő embert pedig a társának kérdések segítségével kell beazonosítania. A klasszikus változat mellett ma már kapható Disney-szereplős, szörnyecskés és mini verzió, aminek praktikus mérete mellett további előnye, hogy végre már nem csak négy női szereplő található benne.

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Guess Who - Találd ki!
Kép: jatekshop.eu


7. Set

Pofonegyszerű szabályra épülő, mégis nagy odafigyelést igénylő logikai kártyajáték. Az asztalra kitett 12 lap közül kell 3 olyat találni, amelyek bármilyen szempontból kapcsolódnak egymáshoz – és ez a szempont az is lehet, hogy a világon semmi közös nincs bennük. Az győz, aki a legtöbb ilyen hármas találja, mire elfogy a pakli.

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Set
Kép: tarsasjatekrendeles.hu


8. Activity Junior

Ugyanúgy rajzolni, beszélni és mutogatni kell benne, mint a „felnőtt” változatban, csak a gyerekek szintjéhez igazodnak a feladatok. Felnőtteknek sem unalmas, családi összejövetelek feldobására bármikor bedobható játék.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Activity JuniorKép: jatektenger.hu


9. Cat Lady

Elsősorban macskarajongó kislányoknak, de ha egy fiút nem zavar a cuki kiscicás illusztráció, ők is jól szórakozhatnak vele. A játék során macskákat kell befogadni és jól tartani, jelmezbe bújtatni őket, macskamentát és játékokat biztosítani számukra. Az győz, aki a végére több cicát lakat jól, az éhesen maradt jószágokért viszont pontlevonás jár.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Cat Lady

Kép: jatekshop.eu


10. Dixit

Kreatív asszociációs társasjáték, amelyet az nyer meg, aki a leginkább képes a másik játékos fejével gondolkodni úgy, hogy az ő gondolkodásmódja is felismerhető maradjon valaki – de ne mindenki – számára. A játék legnagyobb tanulsága az lehet, hogy kik azok a családból vagy a társaságból, akiknek a leginkább egy rugóra jár az agyuk.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Dixit
Kép: jatekshop.eu


11. Théba

Elsősorban a régi korokat, történelmet szerető gyerekeknek és felnőtteknek való játék, de az is örömét lelheti benne, akit alapvetően más téma vonz, legfeljebb kevésbé lelkesen fogja szemügyre venni a kiásott kincseit. A játék első felében tanulni kell Európa legnagyobb egyetemein és könyvtáraiban, a második felében pedig a felhasznált tudás segítségével ásatásokat folytatni. Egy óra alatt bőven lejátszható, könnyen megtanulható, nagyon érdekes játék.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Théba
Kép: tarsasjatekok.hu

 


12. Repello

Erős logikai készséget igénylő játék, amelynek során az ellenfél minél több korongját kell letaszítani a pályáról. Az győz, aki a legügyesebben látja át az egész táblát, és a legjobban tud előre gondolkodni.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Repello
Kép: arukereso.hu



13. Azul

Az utóbbi évek legszebb kivitelezésű játéka, amelynek már a darabjai puszta kézbe vétele is örömet okoz. Ezekből a darabokból kell olyan mozaikot kirakni, ahol minden sorban és oszlopban csak egyféle minta szerepel, és odafigyelni arra, hogy lehetőleg egyetlen cserépdarab se törjön közben össze.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Azul
Kép: kreativkid.hu

 

 

 

14. Ticket to ride

A családi játék során vasútvonalakat kell építenünk, hogy teljesíthessük a saját küldetéseinket, melyekért pontokat szerezhetünk. Ezt sokszor bonyolult tervezési folyamat előzi meg, ráadásul nem várt veszélyek is leselkednek ránk, amik keresztbe húzhatják a számításainkat. A logikai és tervező készségeket nagyszerűen fejleszti a játék, és a térképpel való ismerkedés, az egyes országok, városok elhelyezkedésének megtanulása is hasznos hozománya a Ticket to ride-nak.


Kép: okosjatek.hu

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

 

15. Hotel

A régi klasszikus, nagy kedvenc ma már felújított változatban kapható. A játék során szépen kidolgozott szállodákat építhetünk, csődbe vihetjük játékostársainkat, megszerezhetjük az ő telkeiket és építményeiket is - amiket folyamatosan érdemes fejleszteni a játék alatt. Izgalmas családi játék, ami minden korosztály számára jó szórakozást tartogat.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

 

16. Catan telepesei

A Catan Telepesei egy nagyon népszerű stratégiai játék, amit a későbbiekben a sorozat további részeivel is lehet bővíteni (pl. tengeri vagy kalózos pályákkal), így sok éven át maradhat a család kedvenc, időnként megújuló játéka. A kiegészítőkkel az alap pályánkat bővíthetjük, így a meglévő játék egyre érdekesebbé tehető az évek során.

A Catan játékban kikötőket, falvakat, kereskedelmi útvonalakat kell kiépíteni, a falvakat várossá fejleszteni, nyersanyagokat kell gyűjteni - a cél persze az, hogy minél több területet szerezzünk meg. Ügyes kereskedelem, előre tervezés és persze szerencse is kell a sikerhez, a logikai készségeket mindenesetre határozottan fejleszti a játék, ami a szülők számára is nagy élmény lehet. Nálunk mindig is nagy kedvenc volt!


Kép: piatnik.hu

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól


17. Szénre fel!

A Szénre fel! egy összetett, izgalmas játék, amit nehéz eldönteni, hogy a szülők vagy a gyerekek élveznek-e jobban. Bonyolultsága miatt 10 éves kortól ajánlják, de akár 8-9 éves gyerek számára is érdekes lehet. A játék során küldetéseket kell teljesíteni, melyekért pontokat kapunk - ehhez nyersanyagokat kell szereznünk, munkásokat kell alkalmaznunk, akik bányásznak - a pontos tervezés mellett azonban itt is szükségünk lesz a szerencsére.

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
 


18. Holtak tele

Nagyobbaknak való játék, legkorábban 14 éves kortól ajánlott, de mi szívünk szerint még tovább tolnánk a korhatárt - nagyobb gyerekekkel azonban (17-18 év) izgalmas családi program lehet. Semmiképp sem gyerekjáték - kamaszos szülők számára azonban érdekes lehet. 

A Holtak tele csapatjáték, melyben a túlélés a cél a zombik ellenében - összehangolt munkára van szükség a győzelemhez, ami egyébként nagyon nehéz (mi eddig többnyire csak vesztettünk :) ). A játék grafikája gyönyörű (már ha zombik esetén lehet ilyet mondani), nagyon élethű bábukkal és részletesen kidolgozott pályával. Számos variációban játszhatunk, számtalan rövid történetet, drámát ismerhetünk meg a játék során - sokszor nehéz morális döntéseket kell meghoznunk a csapat túlélése érdekében. Épp ezért érdemes minél idősebb gyerekekkel játszani a játékot - na meg a részletgazdag, esetleg ijesztő grafikák és a játék bonyolultsága miatt is.

Ajánlott korosztály: 14 éves kortól

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Michal_Beitz / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja