SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen játékot válasszunk gyereknapra?

Családinet [cikkei] - 2020-05-20
Olykor komoly fejtörést tud okozni, hogy mivel lepjük meg csemeténket. Mi az, ami játékosan fejleszt, de örömöt és sikerélményt is okoz, mert az életkorának megfelelő?
Milyen játékot válasszunk gyereknapra?

Ha épp tanácstalanul bóklászunk a virtuális polcok között, Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének tanácsai segíthetnek az életkor szerinti ideális játéktípust megtalálni.
 

0 és 1 éves kor között

A gyerekek fejlődésének egyik legintenzívebb és leglátványosabb korszaka. Az apró csecsemő egy éves korára önállóan közlekedő kisgyermekké cseperedik. A érzékszervek fejlődése, a nagymozgás-fejlődés szenzitív szakasza ez, a legfontosabb, hogy ingergazdag környezetet biztosítsunk ebben az izgalmas időszakban a felfedezéshez, a környezet megismeréséhez és a fejlődéshez.

Ideálisak a különböző formájú, anyagú játékok. Játékszőnyegek, rágcsa rongyok, forgó és hangot adó, csörgő játékok. Az esti fürdéseket színesíthetjük fröcskölő vagy a vízen úszó, öntögethető játékokkal is.


2 és 3 éves kor között

Az óvodáskorig a gyerekek mozgása és szókincse rengeteget fejlődik, érdemes ezért ebben a korszakban ezekre a tevékenységekre fókuszálni, ha játékot választunk. Minden, ami a nagymozgás fejlődését segíti, jó ajándékötlet lehet, biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekek is örülni fognak neki. Élvezettel játszanak például labdákkal – érdemes különböző méretűeket is beszerezni – karikákkal, pallókkal vagy hintákkal. A beszéd és a szókincs fejlesztéshez ajánlhatók a képes könyvek, képes kockák és egyszavas kártyajátékok.


4 és 7 éves kor között

Az óvodás évek alatt tovább gazdagodik a gyerekek nyelvhasználata, bővül a szókincsük. A nagymozgásban az egyensúlyérzék és a koordináció fejlődik, fontos állomásához érkezik a finommotorika fejlődése: kialakul a stabil ceruzafogás. A gondolkodási műveletek is fejlődnek, erre a korszakra jellemző a logikai gondolkodás megalapozása, a társas kapcsolatok alakulása.

A beszédfejlesztő játékok ebben a korosztályban is ajánlhatók, a mozgásfejlesztők közül az egyensúlyt és koordinációt fejlesztő – például kétkeréken kerékpározni, ugrókötelezni, trambulinon ugrálni - játékokkal bővíthetjük a sort. A kézműves eszközökkel, építőjátékokkal szívesen is játszanak és ezek a finommotorikai fejlesztésben is fontosak. A társas kapcsolatok alakulásával a szerepjátékok – például játékkonyha, szerelő asztal, orvosi táska – és a társasjátékok is egyre népszerűbbek ebben a korosztályban.


7 és 10 év között

A kisiskolás korosztályban az olvasás, írás és számolás elsajátítása és ezek játékos gyakorlása kap fontos szerepet. A logikai gondolkodás fejlődésével már a komolyabb gondolkodást igénylő játékokat is érdemes megismertetni velük. Ilyen például a sakk, vagy egy bonyolultabb építőjáték. A feladatlapos füzetek, matematikai műveleteket gyakorló vagy betűlapos kártyák, természetismerethez, az önálló közlekedéshez – például kresz ismeretek - kapcsolódó társasjátékok is kedveltek.


10 év felett

12-13 éves korban már jellemző az identitáskeresés megjelenése, a kiskamaszoknak sokszor már kialakult ízlésük, érdeklődési körük van – ami persze még viszonylag gyorsan változik. Megnő a társas kapcsolatok jelentősége, a kortársak társasága és véleménye egyre fontosabbá válik. A logikai gondolkodásuk és a problémamegoldó képességük is fejlődik. A nehezebb logikai játékok mellett például a nyomozós társasjátékokkal vagy a kooperációs társasokkal még biztosan jó hangulatú családi programot tudunk velük szervezni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Játékliget.hu
Kép: Emese / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja