SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

14 vidám húsvéti játék, amit a lakásban és a kertben is játszhattok

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-09
Egyszerű kézműves és mozgásos játékötletek húsvétra, hogy ne csak a kütyük nyomkodásáról szóljon ez a pár nap. Imádni fogjátok!
14 vidám húsvéti játék, amit a lakásban és a kertben is játszhattok

1.    Tojáspuzzle

Kartonpapírból vágj tojásformákat, majd valamilyen minta (hullámos, cikk-cakk) mentén vágd őket féle. A gyerek feladata, hogy összepárosítsa a tojás tetejét az aljával.
Kisebb gyerekek számára használj különböző színű papírokat, vagy előbb díszítsd ki a formákat, így könnyebb lesz a párosítás. Nagyobbaknak készítsd az összes tojást egyféle színű kartonból, hogy csak az illesztési minta alapján találják meg a párokat.


2.    Húsvéti tojásgurítás

Hagyományosan a szabadban tartják, de ha nincs kertetek, a nappali is tökéletes helyszín lehet. A hímes tojásokat főzőkanál segítségével kell eljuttatni a célig, de az igazán profik négykézlábra ereszkedhetnek, és az orrukat is használhatják hozzá.


3.    Nyuszis célbadobás

Egy nagy méretű kartonpapírból vágj ki egy nyuszifigurát. A szájához, hasához, kezéhez és lábához vágj nagy lyukat A cél, hogy a kislabdával vagy babzsákkal beletaláljunk a lyukba.


4.    Csokikeresés

Mi lenne, ha a húsvéti nyuszi idén nem egy kupacba, hanem a lakás különböző pontjaira rejtené el az ajándékait? A legmulatságosabb az, ha mindezt a kertben lehet eljátszani, de ha ez nem megoldható, a nappaliban, a gyerekszobában és a fürdőszobában is megbújhat néhány csokinyuszi és hímes tojás.

Csokinyuszi

Kép: JillWellington / pixabay


5.    Csokikeresés térképpel

Izgalmasabbá válhat a keresés, ha a nyuszi segítségül térképet is mellékel. Így nagyobb valószínűséggel találják meg az összes ajándékot – nem fog szeptemberben egy elfelejtett, romlott csokinyúl előkerülni zoknis fiók aljáról – és maga a keresés is élvezetesebb lesz.


6.    Páros tojásdobálás

A párok egymással szemben állnak, és szépen kifestett tojást – lehet főtt vagy nyers is – dobálnak egymásnak. Minden dobás után egyet hátra lépnek. Az a páros nyer, akik a legtávolabbról is képesek elkapni a tojást. (Lakásban mindenképp főttel játsszuk!)


7.    Húsvéti memóriajáték

Házilag is könnyen elkészíthető. Vegyél néhány kartonlapot és egy bögrét. A bögre száját rajzold körbe annyiszor, ahány darabosra tervezed a játékot. Páronként ugyanolyan mintát rajzolj rájuk, vágd őket körbe, és kezdődhet a játék. Ha van hozzá géped, le is laminálhatod, és akkor biztos, hogy jövő ilyenkor is játszhattok vele.


8.    Nyuszis színezők

Sokáig el lehet szórakozni valamilyen aprólékos húsvéti színezővel. Kifestőink között rengeteg húsvéti letölthető mintát találtok. Színezés közben gyakran kerül sor mély beszélgetésekre, de már az is erősíti a kapcsolatotokat, ha csak szép csendben dolgoztok egymás mellett.


9.    Húsvéti rajzverseny

Rajzoljatok nyuszit – csukott szemmel! A családból valakit kérjetek fel zsűrinek, de nehogy előre elmondjátok neki, hogy melyik művet ki készítette!

Rajz

Kép: Free-Photos / pixabay


10.    Tojások csoportosítása szín szerint

Inkább kisebbeknek való játék. Fessetek ki jó sok tojást többféle színűre, és a gyerek válogassa szét őket színek szerint. Még jobb, ha előtte néhány papírtányért is kifestetek kékre, zöldre, pirosra, és így a különböző tojásokat a megfelelő színű tányérba lehet pakolni.


11.    Szobor készítése műanyag tojásból

Ha vannak műanyag tojásaitok, gyönyörű figurákat készíthettek belőlük úgy, hogy gyurmával illesztitek össze őket. Készülhet így kígyó, ember vagy akár nyuszi is – a lehetőségeknek csak a képzeletetek szab határt.


12.    Húsvéti akadálypálya

Készítsetek akadálypályát párnákból, székekből, műanyag palackokból. A pályán úgy kell végigmenni, hogy közben minden játékos egy tojást egyensúlyoz egy fakanálon. Az nyer, aki leggyorsabban tudja a pályát végigvinni anélkül, hogy leesne a tojás. Haladók a tojást egy evőkanálban is egyensúlyozhatják, amelyet a szájukban tartanak.


13.    Mi van a tojásban?

Műanyag tojásokat – lehet Kinder tojás doboza is – töltsünk meg babbal, rizzsel, lencsével. A gyerek feladata, hogy kitalálja, mi van a dobozban.


14.    Nyusziugrás

A gyerekek felsorakoznak a startvonalnál. A pálya végén egy tojásokkal teli kosárka van. Odáig kell elugrálni, kivenni onnan egy tojást, majd visszaugrálni. Az győz, aki a megadott idő alatt a legtöbb tojást gyűjti.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Yuganov Konstantin / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja