SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kincsünk a Föld: versek és játékok a Föld napjára

Ujj Nikolett [cikkei] - 2016-11-08
Környezetvédelem, környezettudatosságra nevelés, barkácsoláson keresztül, a hulladékok újra hasznosításával. Élőhelyünk, a Föld védelmére nevelés játékos módszerek alkalmazásával.
Kincsünk a Föld: versek és játékok a Föld napjára


Versek és játékok a Föld napja alkalmából
 

Kincsünk a Föld

Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvoda

Kosztolányi Téri Tagóvóda

Tappancs csoport

Készítette: Ujj Nikolett


Birta Erzsébet: Ha nagy leszek

Ha nagy leszek, erdész leszek

védem a fát, s a réteket.

Védem a szép virágokat,

erdőszéli királyokat

Erdő, mező sok lakóját,

mókust, farkast, őzet, rókát.

Megvédem a hűs vizeket,

folyót, tavat, tengereket.

bálnát, harcsát, gyors pisztrángot,

kecskebékát, siklót, rákot. 
Bevarrom az ózon lyukat,

Föld mélyébe fúrok kutat.

Vigyázok az anyaföldre,

Ha rám bízzák, nem megy tönkre.

Megszépül a földi élet,

ami élő, téged éltet.



"Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud:

Játékot, zenét, örömet.

De hogy mit fogad el: azt bízzuk rá.

Csak az a lelki táplálék válik javára, amit maga is kíván."

/Kodály Zoltán/
 

A mai világ gyermekeit születésüktől kezdődően sokféle inger éri. Az információ áradatban gyakran bizonytalanná válnak. Segítenünk kell őket ebben eligazodni. Nyugalmat, biztonságot, szeretetteljes légkört biztosítunk számukra, hogy egészséges, boldog, szabad emberként éljenek, akik kreatívak, nyitottak a világra, természetes kíváncsisággal fordulnak környezetük, a felnőttek és társaik felé.

Pedagógiai programunk, nevelőmunkánk fontos pillére a környezetvédelem, a környezettudatosság.

Nevelési év során a gyermekekkel közösen tisztítjuk udvarunkat az őszi levélhullás során. Kis gereblyékkel kupacokat alkotunk, ami az öröm mellet számos környezeti, matematikai, anyanyelvi lehetőséget kínál. A gyermekekkel már az őszi időszakban megismertetjük a természetes anyagok adta kincseket. Terményekből készítjük dekorációinkat, játékainkat. Témáink vonatkozásában ismerkedünk a hulladékok újrahasználhatóságával. Társasjátékokat, játékokat, hangszereket készítünk. A téli időszakban immár hagyománnyá vált, hogy tágabb környezetünk megismerésével foglalkozunk. ( Táncoló talpak hét; Földünk – Földünk élőlényei, Magyarország; Magyarország növény és állatvilága) Így, kalandozunk a télből az ébredő tavasz felé és fedezzük fel környezetünk adta szépségeket, kiemelve azok megóvását, védelmét.

A nevelési év során a gyermekek a tevékenységeken keresztül, közös játékkészítés, játék során, nemcsak új, kreatív technikákat ismerhettek meg, hanem megtapasztalhatták az anyagok sokféleségét, azok színes felhasználási funkcióit. Egy egyszerű pet palack, vagy pet palack kupak többféle eszközként, játékként is funkcionálhat, mindamellett, hogy közben újrahasznosult, átalakult.

Az elkészült játékokból kis gyűjteményt állítottam össze, az eszközöket a gyermekek igényeinek megfelelően használjuk.

 

Ősz

Befogadás – Jeles memória játék

Anyagszükséglet

  • pet palck kupakok
  • jelek kivágva, laminálva

Társasjáték – Elbújó mezei állatok

A társasjátékot a gyermekekkel közösen készítettük. Faleveleket vágtak ki melyeket tervezés és elhelyezés után együtt ragasztottunk fel. A játék, a ki nevet a végén játék sémájára készült. Az állatoknak a menedéket adó központi „bokorig” kell eljutniuk, hogy téli alvóhelyüket megtalálják. A bábukat pet palack kupakokra rögzítettük.


Tél

Táncoló talpak hét

Pet palackból, akrilfestékkel pingvineket barkácsoltunk.

Közlekedési eszközök

Anyagszükséglet

  • gyógyszeres dobozok, színes papírok
  • pet palack kupakok
  • spatula, hurkapálca, dekorszivacs
  • fa ruhacsipesz, akrilfesték


Föld napja az óvodában

A téma feldolgozása mellett ez alkalomra játékos délelőttöt szerveztünk a gyerekeknek. A csoportban lázasan ismerkedtek a gyerekek a témához kapcsolódóan a bolygókkal, a Föld élővilágával, Földgömbbel, térképpel, domborzati színekkel. Kisebb filmeket néztünk (Magyarország vad vizei; Egyszer volt…mesesorozat, témához illő meséi)

Április 22 - én az udvaron állomásokat alakítottunk ki, ahol kis csoportokban tevékenykedhettek, játszhattak, további ismereteket szerezhettek a gyerekek.

  1. Szelektív hulladékgyűjtős játék: A gyerkekekkel és szüleikkel a játékhoz „szemetet” gyűjtögettünk. Kis ikonokkal jelölt képeket helyeztünk el hullahopp karikákba, melyek segítették a gyerekek döntéseit. Beszélgettünk a válogatás közben arról is, hogy tapasztalataik alapján, mely elemek hasznosíthatóak újra.
  2. Az erdő élővilága: Az előre megfestett fára az állatkák képeit kellett felrakniuk az állatok élőhelye szerint. Az rakhatott képet, aki az állatról szóló találós kérdésre felismerte, megnevezte az állatot.
  3. Ügyességi játékok:

Spatulákból, dobozókból, papírhengerekből készített játékok, melyek sokoldalúan fejlesztik a gyermekek készségeit, képességeit.

  • Labirintusjáték, melyhez cipős dobozra, spatulára, ragasztóra van szükség. A gyermekeknek a kijelölt pályán kell a golyót oda-vissza irányítani. A játék kitűnő szem-kéz koordinációt, szemfixációt, kitartást fejlesztő eszköz.
  • Csöves golyópálya, melyhez konyhai papírtörlőre, festékre, és szorgos kezekre van szükség.
  • Teke, ami a gyermekek számára az egyik legkedveltebbé vált. Pet palackokat akrilfestékkel dekorálhattak kedvükre. Az üvegekbe vizet engedtünk és kezdődhetett a játék.
  • Konzervdobozos célba dobó, melyhez szintén akril festéket használunk és régi rongyokból összevarrt, kitömött labdát készítünk.
  • Termésdoboz, melynek alapanyagai, bonbonos doboz Cherry Queen közepes, fa csipesz, gyűrt papír a doboz bevonásához, termények 3db makk, 3 db gesztenye, 3 db dió, laminált lapok a termények képeivel sorokban, oszlopokban váltva. A képen látott elemek, sorok, oszlopok, leképezése rakosgatással a dobozban. A Kép elfordítható, így a játék variálható.

A pedagógiai gyakorlatom során gyakran megtapasztaltam, hogy a mai gyermekek mindent „készen” megkapnak, kész játékokat vesznek a kezükbe és az őket körülvevő rohanó világban átalakultak szerepjátékaik, eszközhasználatuk.

Feladatomnak éreztem, hogy példaadással bevezessem őket a játékkészítés rejtelmeibe. A közös munka meghozta gyümölcsét.

Nagy örömmel éltem meg, amikor egy gyermek eszközöket kért és barkácsolni kezdett, saját terepasztalt alakított, melyhez szépen lassan társak is bekapcsolódtak. Egy következő alkalommal pet palack kupakokat kért és saját társasjátékot készített, saját szabályokkal. Számos mozgásos játékhoz való eszközt barkácsoltunk, melyeket az udvaron is használunk. ( Labirintusjáték, dobozokból kialakított célba dobó, gurító, teke...)

Immár hagyománnyá vált, hogy Zalaegerszeg óvodásai és iskolásai kora ősszel környezetvédelmi kiállítást állítanak össze a már meglévő és folyamatosan bővülő ismereteik alapján. A gyerekek mindig lázasan készülődnek és örömmel tölti el őket munkáik kiállítása.

A produktumok mellett a gyermek kreativitása, önmegvalósítása, szabálytudata, együttműködő képessége fejlődött. Közösségi szinten a gyerekek megismerkedtek a kooperációs technikákkal, mely pozitívan hatott a közösség, szociális nevelésre is. A munkafolyamatokat, (spatulák festése, dobozok ragasztása, díszítése, „hulladékok” gyűjtése az újrahasznosításhoz…) közösen megbeszélve választhatták a gyerekek, ahol egymást segítve dolgoztak. A gyermekek büszkék a munkáikra, egymás munkáit, munkafolyamatait megtanulták megbecsülni, az eszközöket nagy becsben tartva védik, óvják.
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
A szerkesztő ajánlja