SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki véd meg az iskolaőrtől? - Hetedikes lányt zaklatott az őr egy budapesti iskolában

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-02-13
Egy hetedikes újpesti lányt zaklatott a nevelési intézményben szolgálatot teljesítő iskolaőr. A rendőrség kötelékében dolgozó férfi alig három hete kezdte munkáját az iskolában, amikor párbeszédet kezdeményeztett a tizenhárom éves lánnyal, többek között a következő témakörben:
Ki véd meg az iskolaőrtől? - Hetedikes lányt zaklatott az őr egy budapesti iskolában

„Azért félsz, mert szűz vagy?”

„Igen.”

„Ne félj, én nagyon óvatos és ügyes vagyok, nem fog fájni. Fontos, hogy olyannal veszítsd el a szüzességed, aki már nem szűz. És tapasztalt. Mint én.”

Az iskola bejelentést tett a rendőrségnek, amely az adatgyűjtés során meg is állapította a zaklatás gyanúját – tájékoztatott a Budapesti Rendőrkapitányság.

Az iskolaőr munkaviszonyát a Budapesti Rendőrkapitányság azonnali hatállyal megszüntette. Azonban a Kapitányság a Telex kérdésére adott válaszában arra is kitért, hogy

a zaklatás bűntette a vonatkozó törvény alapján csak magánindítvány útján büntethető, nem hivatalból üldözendő cselekmény. Mivel a kislány szülei egyelőre nem terjesztettek elő magánindítványt, a férfi mindössze állása elveszítésével bűnhődött azért, mert megpróbált behálózni egy olyan kiskorút, akinek védelmére szerződtették.

A szülő döntése a hasonló esetekben azért lehet nehéz, mert a jelenlegi törvénykezési gyakorlatunk a zaklatásnak kitett fiatal áldozatokat további traumának teszi ki azáltal, hogy a történteket többször is el kell mondaniuk, több ismeretlen nyomozó előtt, akinek többsége férfi. A hasonló traumán átesett fiatalok sebezhető, sérülékeny állapotban lehetnek, és nehézségeik adódhatnak azzal, hogy a zaklatásukról ismeretlenek előtt beszéljenek, és az újra meg újra ismétlődő interjúk ismételten traumatizálhatják őket.

A kihallgatószobák jelenleg többnyire nem gyerekbarátok, és a fiatal áldozatok meghallgatásához speciális technikára, speciális tudásra és empátiára volna szükség. 

Mivel Magyarországon a zaklatásnak kitett gyerekek számára még nem adott a rutinos és stressztől mentes rendőrségi eljárás, így sokszor nem is kerül bírósági szakaszba a zaklatási ügy, a szülők nem tesznek feljelentést a hasonló esetekben.

Létezik már egy izlandi modell, a Barnahus módszer, ami egy gyerekbarát és biztonságos közeg olyan gyermekek meghallgatására, akik molesztáláson, zaklatáson, szexuális bántalmazáson estek át. Az izlandi modell azon alapul, hogy egy helyszínen sorakoztatja fel az eljárásban részt vevő összes szolgáltatót – orvost, pszichológust, gyermekvédelmi szakembert, nyomozót –, és az áldozatnak csak egyszer kell elmondani a történteket, mert a videóra vett anyagot használják a teljes rendőrségi és bírósági eljárásban is. Magyarországon is létezik már Barnahus-szolgáltatás (Szombathelyen), ám még időbe telik, míg az igénybevétele rutinná válik a rendőrségi eljárásban.


Mit csinál(hat)nak az iskolaőrök?

Az iskolaőri rendszert 2020-ban szavazta meg a parlament, bár a szociális szakemberek véleménye nem támogatta a döntést. A növekvő iskolai erőszak visszaszorítására hozott intézkedés kezdettől vitatott volt, a szakemberek inkább a komplex megelőző programok és modellváltás mellett tették le a voksukat, és az iskolában dolgozó szociális szakemberek számát szerették volna emelni, vagy összetett erőszak-ellenes modelleket bevezetni, mint a Békés Iskola modellje.

Jelenleg az iskolaőrök a rendőrség állományába tartoznak, és az ezzel kapcsolatos szolgálati jogviszonyról szóló törvénynek kell megfelelniük, például büntetlen előélettel kell rendelkezniük. A rájuk vonatkozó belügyminiszteri rendelet pszichológiai és fizikai vizsgálatot is előír a számukra, melyet időközönként újra teljesíteniük kell. Az iskolaőrök fizetése nagyjából megfelel a bérminimum szintjének, melyhez cafeteria adható, és az álláshoz a középiskolai végzettség a feltétel. Feladatuk az intézmény rendjének fenntartásában való közreműködés, intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára is jogosultak (gumibot, gázspray), de csak az iskola területén belül. Az iskolaőri karrier előkészítése mindössze egy három hetes képzésből áll. Az iskolaőröket egyenruha használata illeti meg.

Az elmúlt három év alatt indult már bántalmazás iskolaőrrel szemben, de pedofil bűncselekmény kapcsán még nem történt bejelentés. Igaz, hogy a mostaniból sem lett rendőrségi ügy.

A szakemberek számára a mai napig kétséges, hogy a gumibot használata a gyerekkel való elbeszélgetés előtt, után vagy helyett történik, ha komolyabb agresszió történik az intézményben? Kinek kell szétválasztani a verekedő gyerekeket, mi a helyes szolgálati út? Egy elcsattant pofon után mennyi idővel lehet iskolaőrt hívni? Ha a kerítésen túl verekednek a gyerekek, kimehet-e utánuk az iskolaőr? És a tanár? A kiégett iskolaőr igénybe veheti-e az iskolapszichológus szolgáltatásait? Része a tanári karnak? Mi van, ha beteg és nélküle folyik az oktatás?

Kinek hisz az iskolaőr vészhelyzetben, a gyereknek vagy a pedagógusnak? Ki kezeli az intézkedő iskolaőr miatt traumát átélt gyerekeket? Kellenek-e besúgók a munkájához? Mit kap tőle az, aki véletlenül sért meg egy másik gyereket? Mit kezd az iskolaőr olyan információval, ami nem a szolgálati úton jutott a tudomására? Egy esetleges szerhasználatról szóló hírnek utána kell mennie? Beszélgethetnek vele a gyerekek?

Helyettesítheti órán a szaktanárt?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja