SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekvédelmi népszavazás – vajon mennyire védi a gyermekeket?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-03
Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy öt kérdésből álló gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez. Sok pedagógus és gyermekvédelemben dolgozó szakember kifogásolja a kérdéseket, véleményük szerint ugyanis a kérdések egyáltalán nem azokkal a gyermekvédelemben felmerülő problémákkal foglalkoznak, amikkel kellene, ehelyett olyan dolgokra koncentrálnak, amik a való életben nem igazán fordulnak elő.
Gyermekvédelmi népszavazás – vajon mennyire védi a gyermekeket?

A népszavazás előzménye

A gyermekvédelmi népszavazás előzménye a júniusban megszavazott pedofilellenes törvény volt, ami szintén nagy visszhangot kapott a törvény homoszexualitásról szóló pontja miatt. A törvény szerint kiskorúak számára tilos a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítése”, így nem kaphatnak semmilyen felvilágosítást az azonos nemű kapcsolatokról vagy a nemváltásról a pedagógusoktól sem, felvilágosító órákat csak a kormány által jóváhagyott civil szervezetek tarthatnak.

A törvény nemzetközi szinten is nagy port kavart, az Európai Parlament elítéli a törvény melegellenes pontját, 13 európai uniós tagország és több nagykövetség is aggodalmát fejezte ki a törvény miatt, valamint számos világsztár biztosította a magyar LMBTQ közösséget a támogatásáról. A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában indokolta meg a népszavazás kezdeményezését: „Brüsszel megtámadta Magyarországot, ezért van szükség a gyermekvédelmi népszavazásra.”


A népszavazás kérdései

A népszavazás öt kérdése a következő:

  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kérdések megfogalmazása gyakorlatilag kizárja, hogy bárki igennel feleljen rájuk anélkül, hogy úgy tűnjön, a gyermekvédelem ellensége. A pedagógusok azonban nem ezért kritizálják a kérdéseket, hanem azért, mert a leglényegesebb gyermekvédelmi kérdésekről egyáltalán nem esik szó.


A pedagógusok szerint rossz kérdéseket tesznek fel

„Pedagógus vagyok.

Sohasem találkoztam senkivel (sem egyénnel, sem szervezettel), aki propagálni szeretett volna a diákok körében bármilyen szexualitást. Magyarországon a kiskorúakon nemátalakító műtétet csinálni nem is lehetséges, tehát nem is lehet érvényes téma.

DE:

Sokat találkoztam a családon belüli erőszaktól meg nem védett gyerekekkel. Iskolai bántalmazással. Szexuális abúzussal, amit teljesen hetero felnőttek követtek el a gyermekeken. Gyermekszegénységgel. Tehetetlen, eszköztelen gyemekvédelmisekkel, gyámokkal, pedagógusokkal. A pedagógiai szakszolgálatok túlterhelve"írja Simkó Edit a Facebook posztjában.

 

A Jocó bácsi világa nevű Facebook oldalon szintén megjelentek Balatoni József pedagógus gondolatai a népszavazás kérdéseiről:

„Tanárként teljes jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy pályafutásom alatt soha senki nem jött be az iskolába, hogy bármilyen szexuális irányultságot propagáljon.

Ahogy az sem fordult elő soha, hogy valaki nemváltoztatást népszerűsített volna gyerekek között.

Ahogy az sem fordult elő soha, hogy egy gyerek nemváltoztatást szeretett volna.

Soha.

Senki.

Tényleg.

A tájékozottság hatalom.

A tájékozatlanság bűn.

Az ellenségkép gyártás pedig egyértelműen gonoszság.”

 

Forgács Anna pedig a saját gyermekvédelemmel kapcsolatos kérdéseit fogalmazta meg:

Ezeket és az ehhez hasonló posztokat rengetegen megosztották a közösségi oldalakon, és nagyon sok pedagógus, gyermekvédelemben dolgozó szakember és szülő ért egyet a fenti gondolatokkal. Szerintük a kormánynak inkább az olyan égető problémákra kellene választ találnia, mint például a szegénységben élő gyerekek ezrei, a családon belüli erőszakot elszenvedő gyerekek meg(nem)védése, a szexuális edukáció hiánya, valamint az anyává váló kislányok ezrei (2020-ban 1825 csecsemő született kiskorú anyától).

A népszavazás olyan kérdésekre kutatja a választ, amik – a pedagógusok szerint – a mindennapi életben egyáltalán nem fordulnak elő, a fentebb felsorolt dolgok viszont annál inkább, ezért eredményesebb lenne, ha az LMBTQ közösség helyett a gyermekvédelem tragikus helyzetére fordítaná a figyelmét a kormány.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja