SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Felmondásra buzdítja kollégáit egy pedagógus

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-05-26
"Ha a miniszter nem értem dolgozik, hanem engem fenyeget, ha nem érti, mi az, hogy polgári engedetlenség, ráadásul butaságokat beszél, mikor azt mondja, egyedüli, hiszen rengetegen voltunk. Akkor ez lehet csak a következő lépésünk: letétbe a felmondásokat!" - írja Simkó Edit a Facebook oldalán. A pedagógus a szülőket és az állampolgárokat is megszólította: "Ma a pedagógusoknak tilos, holnap már neked is, ha nem tetszik a felkínált rend."
Felmondásra buzdítja kollégáit egy pedagógus

Egy Facebook-poszttal kezdődött, majd RTL-interjú is készült vele

Simkó Edit végső elkeseredésében jutott arra az elhatározásra, hogy Facebook-posztban szólítja meg a többi pedagógust, a szülőket és az állampolgárokat.

"Fogjatok össze és helyezzétek letétbe felmondásaitokat, amit feltételhez köttök: szabad és modern oktatás, értelmiségihez méltó fizetés, elviselhető munkaterhek" - írja Edit.
 


A szülőktől és az állampolgároktól is azt kéri, támogassák a pedagógusokat, hiszen a gyermekeink jövőjét is befolyásolja a pedagógusokkal való bánásmód.

A Facebook-poszt az RTL figyelmét sem kerülte el: interjút készítettek a pedagógussal, aki elmondta, várta, hogy talán az új kormány majd nagyobb figyelmet fordít az oktatásra, de most úgy érzi, hogy erre esély sincs.

"Nekem ne fenyegetőzzön az a miniszter, akinek az a dolga, hogy értem dolgozzon"

- mondta Edit az RTL-nek adott interjúban, Pintér Sándor, a jövőben az oktatásért felelős miniszter korábbi nyilatkozataira utalva.
Nem akarja elhagyni a pályát, de szeretné "tanítani" a kormányt

Edit első posztját több hasonló írás is követte, ahol részletesebben is kifejtette, mit szeretne elérni azzal, hogy a pedagógusokat az egy időben történő, feltételekhez kötött felmondásra buzdítja.

"Ez nem bátorság, ez állampolgárság! (...) Nem akarom elhagyni a pályát, azt akarom, hogy ébredjünk föl, és kezdjük el a kormányt is megtanítani, hol a helye, hát pedagógusok vagyunk, nem!?! (...) Toborozzátok a kollégákat a feltételekhez kötött felmondásokhoz! Tanítsuk meg a politikusoknak, hogy  működik hosszútávon, hatékonyan egy állam!"


Az akció akkor indul, ha megfelelő mennyiségű pedagógus összegyűlik

Edit két nappal ezelőtti, utolsó posztjában az akcióról részleteket is elárult:

"Keresünk pár ügyvédet és közjegyzőt, akik összehangoltan begyűjtik a felmondásokat és csak akkor indítjuk el az akciót ( = nyújtjuk be felmondásokat a megfelelő tankerületekhez, akikkel adott kolléga szerződésben áll), ha a megfelelő mennyiség, darabszám összegyűlik." (..) 

"A  valós, hiteles felmondásod mint darabszám szerepel. Tehát csak annyi lesz a nyilvános, hány darabnál tartunk. Pont úgy, ahogy egy titkos szavazásnál. A felmondások a voksok. Akkor derül ki, ki adta be, ha elértük a kritikus tömeget.

Feltételeink alapja a szakszervezetek benyújtotta tárgyalási igény illetve a Tanítanék mozgalom 2016-os "minimuma" ."

A feltételeket Edit a hétvégén fogja megfogalmazni, de addig is szervezkedésre buzdít mindenkit, politikai hovatartozástól függetlenül.


A PDSZ is támogatja az akciót

A Pedagógusok Demokratikus Szövetsége is támogatja Edit kezdeményezését.

Facebook-oldalukon megosztottak egy kérdőívet, ahol azok a pedagógusok, akik le- vagy fel szeretnének mondani az elkövetkezendő néhány hónapban, jelezhetik a szándékukat a szövetség felé, hogy tudják, hány résztvevőre számíthatnak az akcióban.

"A PDSZ nem buzdít arra, hogy a tiltakozásnak ezt a drasztikus módját helyezzük kilátásba, ugyanakkor segítséget nyújt azoknak a kollégáknak, akik erre szánják rá magukat" - írja a Szövetség a cikkben.

"A koordinált pályaelhagyás kilátásba helyezése egy nagyon komoly kényszerítőeszköz lehet, azonban a hangsúly a koordináltságon van: akkor hatékony, ha azt sokan egyszerre, összehangoltan teszik."

Az akció lényege tehát az összehangoltság: ha sikerül egyszerre elég pedagógust megszólítani, talán sikerül elég nagy nyomást gyakorolni a kormányra, ehhez viszont a pedagógusoknak szüksége van a lakosság, legfőképp a szülők és a diákok támogatására is.

Simkó Edit célja feltehetően nem az, hogy minél kevesebb tanár maradjon az iskolákban, vagy hogy minél több munkanélküli pedagógus legyen az országban, csupán reméli, hogy a kormány a sztrájkok és a polgári engedetlenségi akciók hatástalansága után végre meghallja a pedagógusok szavát, és teljesíti a feltételeiket.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja