SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Essen csak le a gyerek!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-21
Ha nem engedjük kockázatosan játszani, azzal mi magunk sodorhatjuk őt sérülésekbe. Egyre népszerűbb a gyerekpszichológiai elmélet, miszerint a gyereket hagyni kell leesni ahhoz, hogy valóban megvédjük. Ezáltal fejlődik ugyanis a veszélyérzéke, a félelemérzete és az ügyessége is. De vajon megéri-e kockáztatni? Mennyire képes felmérni a gyerek a saját korlátait? Szenvedhet halálos balesetet, ha megengedjük, hogy egyedül mászókázzon, vagy kipróbáljon veszélyes dolgokat?
Essen csak le a gyerek!

 

A túlféltés veszélyei

A mai szülők a széltől is óvják a gyereküket, veszélyesnek tűnő dolgokkal egyáltalán nem engedik játszani őket, pedig nagyszüleink fára másztak, bicskát dobáltak egymásnak, mobil nélkül bicikliztek a barátaikkal, miközben a szüleik azt se tudták, hol vannak.

A szülők gyakran túlféltik, túlóvják a gyermeküket, rettegnek, hogy valami bajuk történik. Egyre inkább eltiltják a kockázatos játékoktól, ha pedig meg is engednének valamit, akkor máris hallanak a médiában egy súlyos, akár halálos sérülésről, így egyből meggondolják magukat, hogy engedik-e a gyereket fára mászni vagy egyedül biciklizni.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta azt mondja, a személyiségfejlődés velejárója, hogy a gyerek, miközben leválik az édesanyjáról, felfedezi a világot.

”A játék öröme és az izgalom segíti a felfedezését. Az oszlopok, a csúszda, a magasság a gyerek számára izgalmas, sok mindent ki szeretne próbálni és egyre ügyesebbé válik. Tévhit, hogy a gyerek a földre vetné magát a csúszda tetejéről. Márpedig a szülők ilyeneket vízionálnak, hogy a gyerek halálos balesetet szenved. A gyerekek, amióta világ a világ, szeretnek játszani és nem történik meg az a végzetes baleset, amitől a legtöbb szülő fél.”
 

Minden legyen biztonságos! Vagy mégsem?

Nézzünk körül a lakóhelyünkön! Milyenek a mostani játszóterek? Ugye kicsit sem hasonlítanak gyerekkori játszótereinkre? Minden nagyon biztonságos, semmi sem lehet túl magas, túl éles, vagy korlát nélküli. Ha történik egy baleset, annak azonnal híre megy, és már építik is át a játszóteret. Biztos, hogy erre van szükség?
 

Hagyjuk, hogy leessen! - Ha burokban él, mindentől félni fog

baba csúszdázik

Jacqueline Schmid képe a Pixabay-en
 

Ellen Sandseter, norvég gyerekpszichológus szerint ezzel csak egy olyan generációt nevelünk, amelyik úgy találkozik majd először komoly veszélyhelyzettel, hogy gyerekkorában nem tapasztalta meg a kockázatokat.

”Ha hagyjuk, hogy leessen, akkor megtapasztalja, hogy milyen például, amikor a popsijával ér le és huppan egyet. Kialakítja, hogy mi az, ami veszélyes és kevésbé veszélyes, és hogyan lehet végrehajtani ezeket a feladatokat, hogyan tud megküzdeni a veszélyt jelentő helyzetekkel. Tapasztalás útján sajátítja el azt is, hogy milyen az, ha fáj az esés és kialakul a veszélyérzete is” – mondja Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Hozzáteszi, hogyha azonban nincs megtapasztalás, vagyis burokban él a gyerek, akkor nem alakul ki veszélyérzete, nem tudja, hogy mitől kell félni. Pedig jobb félni, mint megijedni. Aki ugyanis burokban van, az mindentől meg fog ijedni.
 

Evolúciós oka van, hogy vonzó a veszélyes

A gyerekek keresik a veszélyt és egy bizonyos fokú félelmet is. Nem arról van szó, hogy ha tudnák, hogy veszélyes, akkor nem csinálnák - a gyerekek egyenesen keresik a bajt. Tetszik nekik a magasság, mindenre fel szeretnének mászni a mászókáktól elkezdve a fákig. Szeretik a sebességet is, gondoljunk csak a szánkóra, a biciklire vagy a kismotorra. De éles és veszélyes tárgyakkal is szeretnek játszani, például bicskával, kalapáccsal, szögekkel, gombostűkkel. Szeretnek bújócskázni ismeretlen helyen is és örömmel belemennek a legmélyebb vizekbe is.

Ezekre a játékokra azonban a szakértők szerint, bármennyire is nehéz felnőttként megengednünk, szükségük van a gyerekeknek.

Ez nem jelenti azt, hogy felügyelet nélkül bármit megengedhetünk a gyerekünknek, hanem hogy a szülő ott van, mint egy fegyelmező bázis a játszótéren, két lépéssel előrébb, mint a gyerek. A szülőnek csak a kezét kell odatennie, hogy a gyerek képes legyen végrehajtani azt a műveletet a mászókán vagy bárhol a játszótéren.”

Az pedig, hogy nem tudják, hol a határ, tévhit. A kutatók szerint a gyerekek pontosan tisztában vannak a képességeikkel még akkor is, ha mi azt gondoljuk, hogy nem képesek felmérni a veszélyt.

Természetesen az ésszerűség határain belül kell maradni, amikor "hagyjuk leesni" gyermekünket, és a valóban veszélyes helyzetekben vissza kell fognunk őket - például autók közelében nyilvánvalóan fognunk kell a kezüket, hogy ki ne szaladjanak az útra. Azonban nem kell minden kisebb csetlés-botlástól megóvnunk, mert így sosem fogja kitapasztalni, hogyan legyen óvatos. Tartsuk mindig szemmel gyermekünket, a szülő felelőssége felmérni, mikor kell közbelépni és mikor hagyhatjuk "kísérletezni" - de a fentiek fényében egy picit több "lazaság" nem árt, sőt, hasznos is lehet.

Indexkép: Free-Photos képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja