SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tábori konfliktusok egy részének megoldása a gyerek önbizalmának erősítésével kezdődik

Kovács Ildikó [cikkei] - 2021-07-15
Egy hónapja tart a vakáció, a gyerekek jelentős része pedig már tábori élményekkel is gazdagodott. Ezek azonban nem csak az önfeledt játékról, a kalandokról és az életre szóló barátságokról szólnak, hanem gyakran a konfliktusokról is, amelyek megoldásában a kicsiknek felnőtt segítségére van szükség. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint még most sem késő felkészülni a nyár hátralévő kihívásaira.
A tábori konfliktusok egy részének megoldása a gyerek önbizalmának erősítésével kezdődik

„Amikor a gyerekek táborba mennek, egy merőben új élethelyzetben és környezetben találják magukat. Azonnal megkezdődik a csoporthierarchia kialakulása, amiben láthatóvá válik, hogy ki az, aki beáll a dominánsabb gyerekek után a sorba, mert nem fog konfrontálódni és ki az, aki vezető pozícióra akar törni”  - magyarázza a tábori konfliktusok elsődleges okát Kovács Ildikó. Szerinte ha két domináns gyerek találkozik, meg fognak küzdeni egymással, a vezető szerep pedig cserélődhet. Ha a másik ezt nem tudja elfogadni, akkor folyamatos lesz a kettejük közötti feszültség.

„A tábori élet tipikus esete a csúfolódás, ami szóbeli agresszivitásban nyilvánul meg és egyértelmű célja a behódoltatást” – mutat rá a szakértő, aki hangsúlyozza: ezzel is rendkívül komolyan kell foglalkozni, a gyerekek ugyanis életre szóló sebeket szerezhetnek általa. Úgy véli, a gyerekek a konfiktusokban akarva akaratlanul is részt vesznek, hiszen lehetnek külső személők és elszenvedők is, ezekben az esetekben pedig máshogy kell cselekedniük.

„A szülők játszhatnak a gyerekekkel olyat is, hogy különböző szituációs gyakorlatokat végezzenek, és próbáljanak meg az arcról és a testbeszédről olvasni. Ennek segítségével megtanulják felismerni egymás érzéseit, így könnyebben el tudnak majd igazodni a társas kapcsolatokban is” – teszi hozzá Kovács Ildikó. A tipikus példákra a kisiskolás gyermekek jó magyarázatokat és érthető, könnyen kivitelezhető megoldásokat találnak a Kalandos, zűrös hétköznapok – Önvédelem gyerekeknek című mesekönyvben, ugyanakkor néhány egyszerű lépés betartásával sokat tehetnek a nyugodt tábori időszakért.

gyerektábor: játék egyedül

Mit tegyen a gyerek, ha szóban bántják?

  1. lépés: Ha a gyermeknek elég erős az önbizalma, a csúfolódás, piszkálódás, játékból kirekesztő megjegyzések lepereg róla, egész egyszerűen nem fog foglalkozni vele. Az önbizalomépítés egész éves feladat a szülők számára, nem lehet egy tábor előtt erre felkészíteni.
  2. lépés: Annak ellenére, hogy a gyermek önbizalmának megerősítése hosszabb folyamat, érdemes átbeszélni a csúfolódás kérdését, több szemszögből is, hiszen például a nevetés és a kinevetés közötti különbséget a gyerekek nem mindig értik meg, vagy ismerik fel. Ilyenkor nyomatékosítsuk: nem rajtad nevetnek, hanem csak egyszerűen jókedvűek a társaid.

 

Mit tegyen a gyerek, ha azt látja, hogy mást bántanak?

  1. lépés: Hangosan szóljon rá az agresszív gyerekre, hogy ne bántsa a másikat! Fontos, hogy ne legyen tétlen szemlélője az esetnek, hiszen attól is rosszul érezhetik magukat a gyerekek, ha nem segítettek a másiknak.
  2. lépés: Szóljon a táborban lévő pedagógusoknak! Fontos, hogy tudatosítsuk benne, hogy ez nem árulkodás.
  3. lépés: Mesélje el a szülőnek is az esetet, aki külön fel tudja hívni a táborfelügyelő figyelmét a történtekre, hogy a pedagógus is jobban értesülhessen és figyelhessen a hasonló helyzetekre.


Mit tegyen a gyerek, ha fizikálisan bántják?

  1. lépés: Először szóban védje meg magát! Határozottan mondja: „Hagyj, békén! Ne nyúlj hozzám!”
  2. lépés: Fizikailag is megvédheti magát azzal, ha arrébb lép, eltolja magától agresszív társát, majd jelzi a problémát a pedagógusnak.
  3. lépés: Ha lökdösik, rángatják, próbáljon stabil maradni, ha lekerül a földre, azonnal keljen fel, ne maradjon alul.
  4. lépés: Ha tudja a gyermek, hogy van a közösségben olyan, aki gyakran agresszív vagy szándékosan bánt másokat, próbálja meg elkerülni, ne játszon a közelében!

 

Kovács Ildikó


Kovács Ildikó
Önvédelmi szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/947-71-42
E-mail: kovacsildiko@onvedelemoktatas.hu
Honlap: http://www.onvedelemoktatas.hu/
http://www.kovacsildiko.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja