A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó ötlet, ha a kutya a gyerekkel alszik?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-19
Számtalan cuki képet, videót láthatunk az interneten, ahol a család legkisebb tagja a házikedvenc mellett alszik. Vannak, akik szerint ez teljesen rendben van, de természetesen akadnak olyanok is, akik számára elfogadhatatlan, hiszen a kutyának nincs helye az ágyban. Van-e arany középút? Lesz-e valami baja a gyereknek, ha a kutyával alszik egy ágyban?
Jó ötlet, ha a kutya a gyerekkel alszik?

Sok kutyatulajdonos osztja meg az ágyát négylábú kedvencével. Egy 2010-ben végzett kutatás szerint például a Hollandiában élő 2 millió kutya közül 45%-uk a gazdájukkal aludt, ami igen magas arány (további statisztika az alábbi linken elérhető).

Ezért sem meglepő, hogy sok gyermek szeretne a napközbeni játék után együtt aludni a kutyával, ami felvet pár kérdést. Még mielőtt mi, szülők automatikusan nemet mondanánk, vizsgáljuk meg a pozitív és negatív hatásait az együtt alvásnak!
 

Alhatunk-e a kutyával egy ágyban?

Pozitív hatások

Az ágyunkban alvó kutya hatással van az alvásunkra. Nemrégiben a Concordia Gyermekgyógyászati és Pszichológiai laboratóriumának dolgozói egy kísérlet során megerősítették azt a tényt, hogy ha a gyermek a kutyával hajtja álomra a fejét, az alvásminősége sokkal jobb lesz, mintha nélküle tenné azt.

A kutatás tulajdonképpen egy nagyobb tanulmány része volt, ahol a gyermekkori stressz és az alvás közötti összefüggést vizsgálták. A szülők és a gyerekeik kérdőívekre válaszoltak, amely az alábbi témaköröket érintette: következetes lefekvés megtartása, pihentető alvás előtti rutin és nyugodt, kényelmes helyen történő alvás.

"Az egyik alváshigiénés kérdés arra vonatkozott, hogy együtt alszik-e a gyerek a háziállatával. Döbbenten tapasztaltuk, hogy minden harmadik gyermek igennel válaszolt. Úgy éreztük, hogy ezt a kérdéskört alvástudományi szempontból is meg kell vizsgálnunk” - mondta Jennifer McGrath, pszichológia professzor.

A kutatók számára is furcsa volt, hogy a háziállat jelenléte nem volt negatív hatással a gyerekek alvására, sőt, valójában azok a serdülők, akik a kutyájukkal aludtak, sokkal jobb alvásminőségről számoltak be, mint azok, aki egyedül feküdtek be az ágyukba. Ez fontos tényező, hiszen a gyerekek egész nap jönnek-mennek, elengedhetetlen számukra a megfelelő pihenés, amit ezek szerint a négylábú kedvencek nem befolyásolnak negatívan. A tanulmány további adatai az adott oldalon olvashatóak.
 

Negatív tényezők

Egy kutya lehet akármennyire is tiszta házikedvenc, fennáll a veszélye annak, hogy valamilyen baktériumot, fertőzést hordoz. A gyerekek, főleg az óvodások, kisiskolások immunrendszere még nem annyira fejlett, így sokkal fogékonyabbak egy-egy betegségre.

A négylábúak szőrén a különböző pollenek és a por is könnyen megtapad, ami nem csak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is allergiás reakciót okozhat, így erre is érdemes odafigyelni. Akár egy életre szóló allergia is kialakulhat az együttalvás következtében.

Ami még előfordulhat, hogy a kutya akarva-akaratlanul megkarmolhatja, vagy megharaphatja álmában a gyereket, de az ilyen esetek előfordulása minimális; nagyobb az esélye a fertőzéseknek és az allergiának.
 

Mit tehet a szülő?

Mielőtt szeretett kincsünk beimádkozza maga mellé a kutyát az ágyba, érdemes pár dolgot elintéznünk:

  • Egyeztessünk a gyermekorvossal, hogy kizárjuk az allergia lehetőségét.
  • Alvás előtt menjünk egy jó hosszú sétára a kutyussal, hogy ő is elfáradjon.
  • Esős idő után kötelező, de minden séta után ajánlott a kutyus talpát megtörölni, hogy a rátapadt szennyeződésektől megszabadítsuk.
  • Heti egy fürdés javasolt a lakásban tartott négylábúnál, főleg, ha olyan helyre járunk sétálni, ahol sok ember megfordul.
  • Bolha és kullancs elleni nyakörv vagy cseppek rendszeres alkalmazása elengedhetetlen!
  • Minden évben vigyük el kötelező állatorvosi vizsgálatra a háziállatunkat, és adjunk neki féreghajtót időszakosan.

Ezek mellett érdemes leülni a gyermekünkkel is beszélgetni, hogy ha bármi változást észlel a saját alvásában, esetleg nem fér el, vagy rendszeresen tüsszög, köhög éjjel, akkor sajnos a négylábú kedvencének a saját helyén kell majd aludnia.

Minden kutya más, egyedi egyéniség. A kis kedvencünket ismerve azt is át kell gondolni, és a szülő felelőssége eldönteni, hogy valóban biztonságos lehet-e az együttalvás. Hogy jön ki a kicsikkel a kutyus, mennyire türelmes fajta, hogy reagálna rá, ha esetleg éjjel véletlenül megrúgja álmában a gyerek, mindig kiszámítható-e a kutya viselkedése?

Könnyen tesztelhetitek is az együtt alvást, először csak a délutáni szundi idejére bújjanak össze, majd egy nap kihagyás után jöhet az éjszakai összebútorozás is. Ha minden rendben zajlik, akkor tényleg nincs akadálya annak, hogy a kutya és a gyerek együtt aludjanak:
 


Mielőtt kipróbálnátok az együttalvást, mindig egyeztess a gyermekorvosotokkal!

Indexkép: alexramos10 képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja