SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Autóban felejtett baba szindróma: veled is megtörténhet!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-05
Hiába a sok figyelmeztetés, évről évre megtörténik: a szülő elfelejti kitenni a babát a bölcsődében, s mire munkája végeztével visszaszáll az autójába, már csak a gyermek holttestét találja a hátsó ülésen. A társadalom háborog: az ilyen nem szülő, őt kéne a forró autóba zárni. Pedig egyes kutatók szerint hasonló hiba bárkivel előfordulhat.
Autóban felejtett baba szindróma: veled is megtörténhet!

„Velem ugyan nem! Én annál jobban szeretem a gyerekemet, mint hogy fél napra elfeledkezzem róla!” - hördülhet most fel bárki. Ha így gondolod, sajnos nincs igazad.

2018-ban 52 gyerek halt meg a forró autóba zárva Amerikában. Idén június végéig ez a szám 24. Legutóbb egy apa felejtette a hátsó ülésen az egyéves ikreit. David Diamond, a Dél-floridai Egyetem pszichológus professzora azt vizsgálta, mi ment végbe a szülők memóriájában, amikor mindez megtörtént, és úgy találta, az ilyen jellegű feledékenységnek semmi köze a gondatlansághoz.

Ha nem gondatlanság, akkor mi? Memóriazavar. Olyan, ami szó szerint bárkivel előfordulhat. Azzal is, aki biztos benne, hogy vele ugyan nem. Sőt, azzal a leginkább.

„A legrosszabb, ahogy egy szülő erről a kérdésről gondolkodhat az, ha elhiszi, hogy ő védve van az ilyen balesetek ellen” – állítja Janette Fennell, a KidsAndCars.org alapítója. Ha ugyanis meg vagy róla győződve, hogy te túl okos vagy gondoskodó vagy ahhoz, hogy ilyen jellegű tévedéseket kövess el, a megfelelő óvintézkedéseket sem fogod megtenni, valóban veszélybe sodorva a gyermekedet.

A nyár két ok miatt különösen kockázatos időszak. Egyrészt ilyenkor forrósodik fel leghamarabb az autó, másrészt ebben az időszakban a családok nem az év közben megszokott rutin szerint élnek. Szabadságok, nyári táborok, nagyszülőknél töltött napok – mind olyan elfoglaltságok, amelyek felborítják a megszokott ritmust. Egy kellően kimerült, stresszes agynak ennyi elég is ahhoz, hogy pillanatnyilag kikapcsoljon.

Dr. Diamond szerint ilyenkor agyunknak kétféle funkciót kell üzemeltetnie: a prospektív emlékezet lehetővé teszi, hogy észben tartsuk egy jövőbeli feladat elvégzését, a szemantikus emlékezet pedig sokkal mélyebben bevésett, alapvető tudás, amely segít a napi feladatok rutinszerű elvégzésében. Stressz vagy fáradtság hatására gyakori, hogy a prospektív emlékezet nem működik megfelelően. Ahogy mindenkivel megesett már, hogy csak otthon jutott eszébe, hogy hazafelé még be kellett volna ugrania a postára, ugyanúgy sajnos az is előfordulhat, hogy ha nem az a szülő viszi a bölcsődébe a gyereket, aki rendszerint szokta, egyszerűen elfeledkezik róla.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd: veled is megtörténhet! A szakértők azt javasolják, hogy szokjunk rá olyan rutinszerű cselekedetekre, amelyek csökkentik a veszélyt:

  • Legyen a mindennapos gyakorlat része, hogy kiszállás előtt mindig vetsz hátra is egy pillantást.
  • Szokj rá, hogy a táskádat a hátsó ülésen tartod, hogy kiszálláskor mindenképpen oda kell fordulnod
  • Ha a megszokottól eltérő rutin szerint alakul a nap, állíts be emlékeztetőt a telefonodon
  • Az intézmények azzal segíthetnek, ha minden előre nem jelzett hiányzás esetén értesítik a szülőket.

Ne feledd: veszélyt azzal csökkentheted, ha belátod, neked is szükséged van arra, hogy óvintézkedéseket tegyél.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: nile / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja