Autóban felejtett baba szindróma: veled is megtörténhet!

Kercsó Dorottya - 2019-08-05
Hiába a sok figyelmeztetés, évről évre megtörténik: a szülő elfelejti kitenni a babát a bölcsődében, s mire munkája végeztével visszaszáll az autójába, már csak a gyermek holttestét találja a hátsó ülésen. A társadalom háborog: az ilyen nem szülő, őt kéne a forró autóba zárni. Pedig egyes kutatók szerint hasonló hiba bárkivel előfordulhat.
Autóban felejtett baba szindróma: veled is megtörténhet!

„Velem ugyan nem! Én annál jobban szeretem a gyerekemet, mint hogy fél napra elfeledkezzem róla!” - hördülhet most fel bárki. Ha így gondolod, sajnos nincs igazad.

2018-ban 52 gyerek halt meg a forró autóba zárva Amerikában. Idén június végéig ez a szám 24. Legutóbb egy apa felejtette a hátsó ülésen az egyéves ikreit. David Diamond, a Dél-floridai Egyetem pszichológus professzora azt vizsgálta, mi ment végbe a szülők memóriájában, amikor mindez megtörtént, és úgy találta, az ilyen jellegű feledékenységnek semmi köze a gondatlansághoz.

Ha nem gondatlanság, akkor mi? Memóriazavar. Olyan, ami szó szerint bárkivel előfordulhat. Azzal is, aki biztos benne, hogy vele ugyan nem. Sőt, azzal a leginkább.

„A legrosszabb, ahogy egy szülő erről a kérdésről gondolkodhat az, ha elhiszi, hogy ő védve van az ilyen balesetek ellen” – állítja Janette Fennell, a KidsAndCars.org alapítója. Ha ugyanis meg vagy róla győződve, hogy te túl okos vagy gondoskodó vagy ahhoz, hogy ilyen jellegű tévedéseket kövess el, a megfelelő óvintézkedéseket sem fogod megtenni, valóban veszélybe sodorva a gyermekedet.

A nyár két ok miatt különösen kockázatos időszak. Egyrészt ilyenkor forrósodik fel leghamarabb az autó, másrészt ebben az időszakban a családok nem az év közben megszokott rutin szerint élnek. Szabadságok, nyári táborok, nagyszülőknél töltött napok – mind olyan elfoglaltságok, amelyek felborítják a megszokott ritmust. Egy kellően kimerült, stresszes agynak ennyi elég is ahhoz, hogy pillanatnyilag kikapcsoljon.

Dr. Diamond szerint ilyenkor agyunknak kétféle funkciót kell üzemeltetnie: a prospektív emlékezet lehetővé teszi, hogy észben tartsuk egy jövőbeli feladat elvégzését, a szemantikus emlékezet pedig sokkal mélyebben bevésett, alapvető tudás, amely segít a napi feladatok rutinszerű elvégzésében. Stressz vagy fáradtság hatására gyakori, hogy a prospektív emlékezet nem működik megfelelően. Ahogy mindenkivel megesett már, hogy csak otthon jutott eszébe, hogy hazafelé még be kellett volna ugrania a postára, ugyanúgy sajnos az is előfordulhat, hogy ha nem az a szülő viszi a bölcsődébe a gyereket, aki rendszerint szokta, egyszerűen elfeledkezik róla.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd: veled is megtörténhet! A szakértők azt javasolják, hogy szokjunk rá olyan rutinszerű cselekedetekre, amelyek csökkentik a veszélyt:

  • Legyen a mindennapos gyakorlat része, hogy kiszállás előtt mindig vetsz hátra is egy pillantást.
  • Szokj rá, hogy a táskádat a hátsó ülésen tartod, hogy kiszálláskor mindenképpen oda kell fordulnod
  • Ha a megszokottól eltérő rutin szerint alakul a nap, állíts be emlékeztetőt a telefonodon
  • Az intézmények azzal segíthetnek, ha minden előre nem jelzett hiányzás esetén értesítik a szülőket.

Ne feledd: veszélyt azzal csökkentheted, ha belátod, neked is szükséged van arra, hogy óvintézkedéseket tegyél.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: nile / pixabay

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
    Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.