SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

#Figyeld a Zebrát! - Kampány a biztonságos közlekedésért

Családinet [cikkei] - 2018-09-17
Okos zebralánnyal kampányol a Hegyvidéki Önkormányzat a biztonságos közlekedésért.
#Figyeld a Zebrát! - Kampány a biztonságos közlekedésért

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor felmerül a fontos és sorsdöntő kérdés: mikor menjen először egyedül a gyerek az iskolába.

Szeptemberben nemcsak ez a kérdés kerül előtérbe, hanem az is, hogy mennyire veszélyes a közlekedés a legforgalmasabb kereszteződések, gyalogátkelők környékén.

Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte, a fővárosban ez a szám 544. A balesetek többségét figyelmetlenség, vagy a szabályok be nem tartása okozta.

A leggyakoribb okok: a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a mobiltelefonok használata és a hangos zenehallgatás, amely elvonja a figyelmet a forgalomról.

A balesetek egy része megelőzhető azzal, ha a gyalogosok is odafigyelnek néhány fontos dologra.

Egyre több az olyan gázolás, ahol azért lép le a járdáról a gyalogos, mert valamilyen digitális eszköz elvonja a figyelmét akár a közlekedési lámpa tilos jelzéséről, akár egy közeledő járműről.

2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában (a Központi Statisztikai Hivatal egyedi kérésre összeállított táblázatos adatállománya felhasználásával készült számadatok szerint.)
 

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított.

"Az ember, ha pár száz kilométerre – például a szomszédos Ausztriába - elutazik, szinte meglepődik, hogy mennyire egyértelmű az autósok számára, hogy a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van. Már egy kisebb méretű autó is több mint 1000 kg. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké" – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester.

Szeptemberben hirtelen sokkal többen lesznek az utakon. A gyerekek a szünidőből visszatérve figyelmetlenebbek, ezért fontos, hogy a szülők a kisebbeket még kísérjék el az iskolába, vegyék végig az útvonal rejtette veszélyeket, és beszéljenek a betartandó szabályokról.

Az akció támogatója Nagy László kézilabdázó is, aki édesapaként maga is tudja, milyen veszélyes a közúti közlekedés.

"A lányomat legtöbbször autóval visszük iskolába, de talán éppen ezért még fontosabb, hogy minél korábban tisztában legyen a közlekedési szabályokkal és a veszélyekkel, mert gyakorlat nélkül még rosszabbul reagálhat egy-egy váratlan helyzetre, amikor gyalog közlekedik" – mondta el a sportoló.

Fontos, hogy gyalogosként se hallgassanak hangosan zenét, vagy ne nyomkodják sétálás közben az utcán a mobiltelefonjaikat, okos eszközeiket a gyerekek, mert ezek mind elterelik a figyelmet a forgalomban rájuk leselkedő veszélyekről.

Nagyon fontos, hogy az autósok is tartsák be a közlekedési szabályokat, lassítsanak a zebráknál, használjanak kihangosítót az autóban, és ne hallgassák túl hangosan a zenét.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője telefonon keresztül elmondta, hogy évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A statisztikai adat önmagában száraz és semmitmondó addig, amíg magunk, valamelyik családtagunk, esetleg kisgyermekünk nem válik áldozatává egy ilyen balesetnek. A mentők naponta szembesülnek a tragédiákkal, ahol egy pillanat alatt omolhat össze egy ember, vagy esetleg családok élete. A balesetek megelőzhetőek, ezért fontos, hogy mindannyian betartsuk a közlekedési szabályokat, ne kezdjünk könnyelmű előzésbe, ne a telefonunkra figyeljünk vezetés közben, és még rövid utaknál is használjuk a biztonsági övet. Szeptember elején különösen aktuális a gyermekek biztonsága, ami egyrészt figyelmesebb vezetést, másrészt az iskolások közlekedésbiztonsági tanítgatását is jelenti. Vigyázzunk egymásra!

Mindezekre a fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet a XII. kerületi Önkormányzat kampányának 5 kisfilmje is, amelyeket a gyerekek mostantól online megnézhetnek, illetve az iskolákban kihelyezett okos oszlopokon egy rövid kvíz kitöltése után is megtalálnak.

A Hegyvidéki önkormányzat emellett 2 interaktív oszlopot indít útjára az ország iskoláiba, hogy minél több gyerekhez eljuthasson Zizi, az okos zebralány üzenete. Zizi tudja, hogyan kell közlekedni, és ezt menő, fiatalos formában el is mondja a gyerekeknek 30 másodpercben.
Lehet vele szelfizni, és a #keresdazebrát, #kövesdazebrát, #figyeldazebrát szlogenekkel posztolni.

A kampányt támogatja a XII. kerületi Rendőrkapitányság is, amelynek munkatársai a kampány elemeit a saját iskolai oktatóprogramjukba is beépítik, valamint az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már elindított egy kampányt, ahol külön kiemelték a fülhallgatós gyalogos közlekedés veszélyeit.

Az okos oszlopok és szórólapok minden olyan településre eljutnak, ahonnan kérés érkezik a Hegyvidéki Önkormányzat felé. Eddig 4 fővárosi kerület és 3 vidéki város polgármestere jelezte, hogy részt kívánnak venni az akcióban.

A kampány során Zizi fővárosi forgalmas csomópontokban is megjelenik LED kivetítőkön, az autósok pedig a kampány indulásánál interaktív szórólapot kapnak a XII. kerületben. A hirdetés lapjai egy ingyenes applikáció segítségével életre kelnek, és figyelmeztetik az autósokat is a gyakran elfelejtett szabályokra: a zebráknál lassítani kell, előzni tilos, vezetés közben pedig életveszélyes a mobilozás.

Indexkép: facebook

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja