SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Kíváncsibbak, óvatlanabbak: hogyan védjük gyerekeinket a kibertérben?

Családinet [cikkei] - 2018-08-29
Tudják, hogyan kell online játékokkal játszani, naprakészek a kedvenc celebjeikből, megtalálják a legfrissebb zenéket, csetelnek a barátaikkal, vagy épp megkeresik a válaszokat a neten azokra a kérdésekre, melyeket senkinek nem mernek feltenni. Mindamellett kevésbé körültekintőek az online világ veszélyeivel kapcsolatban, azaz nem fordítanak elég figyelmet az adataik, magánéletük védelmére, kártevőkre és a netes átverésekre.
Kíváncsibbak, óvatlanabbak: hogyan védjük gyerekeinket a kibertérben?

Hogyan tudunk segíteni a gyerekeinknek, hogy a lehető legjobban használják a technológiát és közben biztonságban is legyenek?

 

Beszélnünk kell

A kibertérről folytatott folyamatos kommunikáció fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Az online biztonságról már azelőtt el kellene kezdenünk beszélgetni, hogy gyermekünk megkezdi kalandozását a világhálón. Kezdetnek jó, ha elmagyarázzuk, hogy a fizikai és a digitális világ ugyanannak az éremnek két különböző oldala, és utóbbi, akárcsak a való világ is, otthont adhat biztonságos és veszélyes dolgoknak egyaránt.

A szülő feladata a folytonos tájékozódás a folyamatosan változó virtuális veszélyforrások felől. Ha ezekkel tisztában vagyunk, utánanézhetünk a védekezési lehetőségeknek. Így gyermekeinkkel is meg tudjuk osztani, hogy milyen teendőkkel előzhetők meg, védhetők ki az esetleges támadások. Hiszen ahhoz, hogy megfelelően tudjanak reagálni, fontos, hogy kellően felkészültek legyenek az adott szituációkban.

Kezdetektől törekednünk kell arra, hogy megértessük gyermekünkkel, hogy ne tegyen semmi olyan dolgot online, amit a való életben sem tenne. Igaz lehet ez a személyes információk megosztására, az idegenekkel történő beszélgetésre - az interneten még inkább, mint a való életben -, hiszen sosem lehetünk biztosak abban, hogy valójában kivel beszélgetünk és kiben bízunk meg. Ez kéz a kézben járhat azzal, hogy elmagyarázzuk, miért nem szabad bármilyen üzenetet megnyitni, vagy bármilyen linkre rákattintani, amit ismeretlen emberektől kaptunk, hiszen könnyen lehet adathalászat a dologban. A tanácsok és az iránymutatás segítenek a gyerekeknek abban, hogy kritikus gondolkodásuk fejlődjön és ezáltal biztonságosabban használhassák az internetet.
 

Cselekednünk kell

"A gyerekek sosem voltak jók abban, hogy az idősebbekre hallgassanak, viszont a felnőttek szokásait könnyen átveszik", jegyezte meg az író és aktivista James Baldwin. Egyértelmű tehát, hogy a legjobb módja annak, hogy hassunk a gyerekekre, a példamutatás. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy megértessük velük, hogy az interneten minden egyes lépésünknek nyoma marad, így minden, amit posztolunk, vagy megosztunk, az örökre ott is marad.

Hívjuk fel figyelmüket arra is, hogy internetes adataik védelmére érdemes olyan jelszavakat kitalálniuk, amelyek véletlenszerűen kiválasztott betűket és számokat is tartalmaznak.

Másrészt pedig bizonyított, hogy a szülők médiahasználati szokásai közvetlenül befolyásolják, hogy gyermekeik mennyi időt töltenek a technológiai eszközökkel.

Előreláthatóan, minél több időt töltenek a szülők a böngészéssel vagy TV-nézéssel, a gyerekeik annál többet tartózkodnak az online térben. Ezt észben tartva jobban tesszük, ha korlátozzuk nemcsak gyermekeink, hanem önmagunk számára is a képernyők előtt töltött időt, hogy ne érezzék, hogy versenyezniük kell a figyelmünkért.

Természetesen nem minden online tartalom egyenlő, hiszen az internet a legkülönbözőbb célokra használható, beleértve a tanulást, tájékozódást és a tiszta játékidőt is. Ha aggódunk gyermekünk biztonságáért a kibertérben, érdemes számukra egyéni szabályokat és időbeosztást kialakítanunk.

Az internetről való letiltás semmiképpen sem célravezető, tehát fontos, hogy gondoskodjunk az online és offline időben való egyensúly megtartásáról.
 

Biztonság a közösségi médiában

A gyermekeknél gyakori, hogy nem szívesen kérnek tanácsot a szülőktől, szeretnének önállósodni, függetlenedni az online térben. Ezért a mi feladatunk felhívni a figyelmüket az interneten leselkedő aktuális veszélyekre. Az utóbbi időben például a Kék bálna eset, illetve a napokban a Momo-ügy is kifejezetten gyerekek ellen irányult. Momo egy elsősorban Whatsappon, de Facebookon és YouTube-on is ijesztgető álprofil, amely gyerekeket rémisztget - sajnos már magyarul is. Emellett pedig különböző feladatokat ad a gyerekeknek (ilyenekkel a Kék bálna sztoriban is találkozhattunk korábban), akik legtöbbször nem mernek szólni a szüleiknek.

"Fontos lenne, hogy a szülők napi szinten megbeszéljék az online élet történéseit, bizalmi viszony alakuljon ki a gyerekekkel, akik bátran mernek hozzájuk fordulni, és nem gondolják azt, hogy »úgysem ért meg, vagy ha meghallja a problémát, eltilt a telefontól«. A szülő el tudja magyarázni, hogy az ilyen fenyegetés ijesztőnek látszik ugyan, de a rémalak nem valóságos, hanem rosszindulatú emberek gonoszkodása van a háttérben", hívja fel a figyelmet a jelenségre Csizmazia-Darab István, az ESET IT-biztonsági szakértője.

"Le kell tiltani, nem szabad rá válaszolni. Ha kell, a szülő akár maradjon fent a gyerekkel éjfélig a szobájában, hogy megnyugtassa. Emellett persze az is jó lenne, ha a közösségi szolgáltatók aktívan kiszűrnék, kitiltanák az ilyen Momo féle álprofilokat és hasonmás utánzóikat, mert eddig sajnos nem tettek semmit. Több országban - például az USA-ban - komoly büntetési tétele van az iskolai és online zaklatásnak, aminek az is az egyik oka, hogy a tapasztalatok szerint a megfélemlítések, kiközösítések, virtuális bántalmazások áldozatai később maguk is bántalmazókká válhatnak."
 

 • Semmiképp se ellenőrizgessük a háta mögött gyerekünket
  Az ESET szakemberei inkább azt tanácsolják a szülőknek, amellett, hogy folyamatosan kommunikálunk velük, érdemes technikai oldalról is elővigyázatosnak lennünk.
   
 • Fizikai védelem
  Ne hagyjuk eszközeinket őrizetlenül, belépési rendszerünket védjük PIN-kóddal, jelszóval, időzített automatikus zárral.
   
 • Legyünk óvatosak a közös használatú iskolai gépeken
  Nem tudhatjuk, előttünk ki ült ott és mit telepített fel a gépre. Érdemes ezért felhívni gyerekünk figyelmét, hogy ilyen esetekben privát böngészési ablakot használva szörföljön a neten.
   
 • Vigyázzunk, mit töltünk le
  Leggyakrabban letöltésekkel és telepítésekkel kerülnek különböző vírusok a rendszerünkre. Érdemes felhívnunk a gyerekek figyelmét, hogy letöltéskor legyenek körültekintőek és adott esetben kérjék tanácsunkat, mielőtt telepítik az alkalmazást.

Elengedhetetlen tehát, hogy családunkat aktív vírusvédelemmel vértezzük fel, hiszen enélkül és kellő körültekintés nélkül folyamatos veszélynek vagyunk kitéve.

A ma elérhető modern internetbiztonsági programok már nem csak a vírustámadások ellen nyújtanak védelmet, hanem komplex biztonsági megoldást kínálnak felhasználóiknak.

Az adathalász kísérletek és kémprogramok felismerése mellett nyomon tudjuk követni hordozható eszközeink helyzetét, és adott esetben távolról is tudjuk blokkolni azt, sőt a program a biztonságosabb online jelenlétünket is garantálja a weben. A vírusvédelemben most segítséget nyújt az ESET iskolakezdési akciója, melynek keretében 1 helyett akár 3 számítógépet védhetünk a támadások ellen, ezzel is nagyobb biztonságban tudva családtagjainkat.

Olvasd el szakértőnk cikkét is: A gyerekem örökké a neten lóg!

Az ESET akciójáról itt tájékozódhatsz.


 

Az ESET-ről:

A több mint 30 éves, díjnyertes NOD32 technológiát kifejlesztő ESET a proaktív védelem úttörője, az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója. A vállalat piacvezető a fenyegetések észlelésében és megelőzésében. Az 1987-ben megjelent ESET NOD32 Antivirus világelső az elnyert Virus Bulletin "VB100" díjak számát tekintve, illetve a vizsgálatok 1998-as fennállása óta eddig minden szabadon terjedő vírust vagy férget észlelt és kivédett. Az ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security és az ESET Cyber Security (biztonsági megoldás Mac-re), valamint a mobiltelefonok és táblagépek védelmét biztosító ESET Mobile Security a legajánlottabb biztonsági megoldások közé tartoznak, a termékekben milliók bíznak meg világszerte. A vállalat központja Szlovákiában, Pozsonyban található, regionális terjesztési központokkal rendelkezik San Diegóban (USA), Buenos Airesben (Argentína) és Szingapúrban, valamint irodái vannak São Paulóban (Brazília) és Prágában (Csehország). Az ESET több mint 180 országban, köztük Magyarországon, rendelkezik kiterjedt partneri hálózattal.

További információ: www.eset.hu

 

A Sicontactról:

A Sicontact Kft. az egyik legjelentősebb, IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor. Mottója és küldetése, ami köré termékportfolióját kialakította: "biztonság a digitális világban". A Sicontact Kft. Magyarországon az ESET NOD32 technológiára épülő termékeivel mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben meghatározó piaci szereplő. A cég 2007-ben megszerezte az ESET ausztriai képviseletét, így azóta regionális piaci szereplőként tevékenykedik.

A Sicontact Kft. több ízben elnyerte a kitüntető Business Superbrands díjat. Az ESET Smart Security programcsomagot többször is az év antivírus megoldásának választották, amely jelenleg prémium változatban, az ESET Smart Security Premium néven érhető el. A Sicontact Kft. az ESET szoftvereit a lehető legrugalmasabb konstrukciókban kínálja. Az ESET biztonsági szoftverek licencelése során a gyorsan változó körülményeket is figyelembe veszi, így például az ESET szoftverek a licencidőszak alatt bármikor újratelepíthetők az adott számítógépre, továbbá az unilicenc konstrukció keretében a munkaállomásokon a megvásárolt ESET licenccel egyaránt használhatók a Windows, Linux és Mac operációs rendszerre fejlesztett ESET termékek, így az operációs rendszer cseréje esetén nem szükséges új licencet vásárolni. A Sicontact Kft. az ESET szoftverekhez díjmentes terméktámogatást és távsegítséget biztosít, mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára, így az ügyfelek jelentős időt és pénzt takarítanak meg.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja