1. Magvak fogyasztása feltűnésmentesen
Egészségünk érdekében fontos lenne, hogy rendszeresen fogyasszunk (olajos) magvakat - na de hogy vegyük rá a kicsiket, hogy meg is egyék azokat, ne csak leszedegessék? Próbálkozhatunk olyan kenyérfélékkel, melyek külseje magvakkal borított, ám ha biztosra akarunk menni, válasszunk mellé olyan margarint, melyhez napraforgómagot, tápláló tökmagot, valamint szezám- és lenmagot kevertek hozzá (pl. Vénusz Kenőmargarin Magvakkal)
2. A turmixgép jó barát
Pépesítve csak a fantázia szabhat határt annak, hogy milyen zöldséget csempészel bele és mibe - mi például úgy készítjük a spagettit, hogy sok sárga- és fehérrépát turmixolunk a szószba. Éveken át etettük a gyerekkel a tudta nélkül, s mire lebuktunk (egyszer véletlenül meglátta, hogy készül), már annyira megszerette az ízét, hogy nagy kegyesen azóta is szemet szokott hunyni a dolog felett és továbbra is csak úgy hajlandó megenni a spagettit, ahogy megszokta - répa nélkül már nem is szereti.
3. Szokatlan tálalás
Bár az étellel nem szokás játszani, egy-egy ötletes tálalással talán meghozhatod a kedvét azokhoz az ételekhez is, amiket “mesés” külső nélkül nemigen tudnál megetetni vele. Persze, ehhez némi szabadidő és lelkesedés is kell, de ha imádsz a konyhában nyüzsögni, egy próbát megér!
4. Játékos ismerkedés a zöldségekkel
Ha még pici a gyermek, a KerekMese zöldségekről szóló gyerekdalával játékosan ismerkedhet meg a zöldségekkel, gyümölcsökkel.
De kereshetsz zöldségekről, gyümölcsökről szóló mondókákat, verseket vagy meséket is. Biztos sokan emlékeztek Saláta Sára meséjére - érdemes körülnézni az antikváriumokban vagy épp otthon a padláson, hátha megvan még a mesekönyv. Porold le és olvassátok, talán ő is úgy fogja szeretni, ahogy mi, kiskorunkban.
5. A sajtszósz sok mindent megold
A klasszikus trükk filmekben, könyvekben, de tapasztaltabb anyák beszámolóiban is rendszeresen felbukkan: a párolt zöldséget sokkal könnyebb beletukmálni a kicsikbe, ha finom, fűszeres sajtszósszal lepjük be azokat, vagy ők maguk mártogathatják bele a zöldségeket. Babareceptjeink között is találsz hasonlót: nézd meg, hogy készül a sajtkrémes-spenótos palacsinta, sajtszószban megsütve - csak maradjon belőle a picinek is! :) >> Baba receptek 12 hónapos kortól: Sajtszószban sült, palacsintába rejtett spenótkrém
6. A jó példa ragadós
A legfontosabb persze, hogy pici korától kezdve azt lássa, minden étkezés része a zöldség és a szülei sem válogatják ki a répát a levesből. A nasi ne csokigolyó, cukros keksz vagy pufi legyen, hanem alma, répa és különféle magvak, dió, mogyoró - ha ezeket az ízeket szokja meg kisbaba korától fogva, nem fog úgy nézni rád, mintha elment volna az eszed, amikor párolt répát tálalsz fel ebédre a sült hús mellé.
Ha van más, jól bevált ötleted, írd meg nekünk - és a többi szülőnek - a cikk alatt!
További információ: https://www.facebook.com/venusz.az.etel.lelke/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)