SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Három korszak - három könyv Budapestről és Magyarországról gyerekeknek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-27
Három könyv gyerekeknek, akik fel szeretnék fedezni Budapest vagy az egész ország nevezetességeit. Akár arra is kiválóak, hogy megismerjük, hogyan változott a főváros és Magyarország az évtizedek során.
Három korszak - három könyv Budapestről és Magyarországról gyerekeknek

V. Deák Éva: Felfedezem Budapestet (1974)

„Unatkozom, mit csináljak? Ha szép idő van – és a felnőttek megengedik – indulj el felfedezni a várost!” – szól a könyv tanácsa. Egy olyan korban, amikor még nem keltett megütközést, ha egy kisiskolás teljesen önállóan csatangol a nagyvárosban, látogat múzeumokat, és az emlékeit egy kis könyvben örökíti meg.

Rossz időben pedig naplóbejegyzéseket lehetett készíteni a mellékletben található képek segítségével, mindet a megfelelő helyre beragasztva. A kiadó szerint ez még azoknak a vidéki gyerekeknek is nagy segítség, akik budapesti nyaralásukról levelet küldenek haza – könnyebben össze tudják szedni az élményeiket, ha előtte mindent szorgosan lejegyzetelnek a könyvben.

Azt pedig, hogy a szerző a gyerekeket valódi partnernek tekintette, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy arra biztatja őket: ha a könyv nem eléggé naprakész, ha bármi megváltozott a benne olvasottakhoz képest, azonnal írjanak a kiadónak, ahol orvosolni fogják a hibát.

Felfedezem Budapestet

Kép: moly.hu


Nógrádi Csilla – Radvány Zsuzsa: Barangolások a Cifra Palota lakóival (1994)

Játékos verses-mesés ismertető az országról, a tájegységekről, a különböző területekhez köthető népi játékokról. A legkisebbeknek is szól, tehát az is élvezheti, aki még olvasni sem tud.

„Úgy gondolom, hogy mindenkinek először a saját hazáját kell megismerni, azután jöhet a világ! (…) Mert a megismerés úgy lesz teljes, ha az országnak, amelyben születtünk és élünk, a nyelvét is tökéletesen tudjuk. Ez világos, és az is világos, hogy akkor ismerjük meg igazán, ha meg is tudjuk nevezni. Ha tudjuk a nevét városnak, falunak, erdőnek, mezőnek.” – írja az ismertetőben Csukás István.

Barangolások a Cifra Palota lakóival

Kép: moly.hu


Bartos Erika: Brúnó Budapesten (sorozat, 2017-től)

Bartos Erika nagyjából tizenöt éve megkerülhetetlen szereplője a magyar gyermekirodalomnak, és nincs az a szülő, aki ne találkozott volna vele, így ne alkotna sarkos véleményt róla. Felnőttként lehet őt szeretni vagy kritizálni, de a gyerekek általában pont azért rajonganak érte, amiért némelyik szülő kevésbé bírja: az egyszerű szövegekért, a konfliktusmentes cselekményű történetekért és a jellegzetes illusztrációért.

A Brúnó Budapesten-sorozat egy ötéves kisfiú kalandjairól szól, aki szüleivel Budapestre költözik, és a keresztapjával felfedezi a várost. Minden kötetben más területet járnak be, esznek-isznak, múzeumba és játszótérre mennek.

Bartos Erika eredeti szakmáját tekintve építészmérnök, és ez meg is látszik a könyv illusztrációján: míg az emberábrázolása az ismert módon sematikus, az épületeket gyönyörűen kidolgozva jeleníti meg.

A sorozat hat kötetéből eddig négy jelent meg: Buda tornyai, Buda hegyei, Pest szíve, Pest fényei. Az ötödiket, a Dunáról szólót 2020 áprilisára tervezték kiadni.

Brnó Budapesten

Kép: alomgyar.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: charlemange / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja