SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jövő évtől csak állami tankönyvből taníthatnak a tanárok - videóüzenetben tiltakoznak a szülők

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-28
A Szülői Hang nevű szervezet az ellen emelte fel a hangját, hogy jövő tanévtől már nem lehet magánkiadású könyveket rendelni az iskoláknak - írja az Index.
A jövő évtől csak állami tankönyvből taníthatnak a tanárok - videóüzenetben tiltakoznak a szülők

A 3900 tagot számláló szervezet a tankönyvpiac további központosítása ellen tiltakozik a videóüzenetében. A magánkézben lévő tankönyvkiadók működési engedélye ugyanis idén lejár, ez pedig azt jelenti, hogy az iskoláknak innentől – egyéb lehetőség híján – kötelező lesz az állami kiadványokat rendelni a tanulóik számára. A szervezet ezért arra bátorítja a szülőket, hogy a pedagógussal egyetértve, ha van rá lehetőségük, akár saját pénzből is, de inkább a jobb tankönyveket rendeljék meg az osztály számára.

„A tanároknak is jogában áll az, hogy maguk, a szülők megvásárolják azt a könyvet, amit éppen a tanár javasol. Arra buzdítjuk a szülőket, hogy keressék meg a gyerekeik tanárait, és kérdezzék meg, hogy melyik tankönyvet tartják a legjobbnak” – nyilatkozta a szervezet vezetője, Miklós György az RTL Klub Híradójának.
 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az állami tankönyvek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, amit az okoz, hogy jobbak és modernebbek bármilyen más kiadó termékeinél. Mindezzel azonban nem ért egyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a Híradónak azt mondta, velük senki nem folyatott érdemi tárgyalást. „Az a tapasztalat, hogy egy látszategyeztetés történik, és hogyha valaki nem ért egyet, akkor kiszorul ebből az egyeztetésből előbb vagy utóbb” – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tartja mérvadónak a Szülői Hang kezdeményezését, mivel – mint írják – "1,5 millió gyerek érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím."


A tankönyvpiac központosítása

Magyarországon néhány évvel a rendszerváltás előtt, 1985-ben kezdődött a tankönyvpiac liberalizációja, vagyis az a lehetőség, hogy a pedagógus több kiadvány közül választhasson, amelyből tanítani szeretne. 2014-ig igen széles volt a paletta, a piacot a versengés jellemezte, ami bizonyos árcsökkentő hatással is bírt.

2014-ben egy kétéves folyamat lezárásaként az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót, így a tankönyvkiadás gyakorlatilag újra állami kézbe került. A kis kiadók engedélyei hamarosan lejárnak, így minden valószínűség szerint a következő tanévtől már csak kétfajta könyvből választhatnak a pedagógusok.

A kezdeti, úgynevezett kísérleti tankönyvek minősége ellen sokan szót emeltek. Az alsó tagozatos kiadványok gyakran nem voltak mentesek szerkesztésbeli hibáktól (például egy fejezet olyan tudásanyag meglétét feltételezte, amelyet csak később tanított), a történelemkönyvekben alig volt hibátlan térkép, illetve a 12.-es történelemkönyv – aktuálpolitikai felhangoktól nem mentesen – „migránsokról” írt.

További problémát okozott az úgynevezett tartós tankönyvek ötlete. Eszerint a tanuló a könyvét csak kölcsönbe kapja, és ha megfelelő állapotban szolgáltatja vissza, akkor a következő évfolyam is használhatja őket. A pedagógusok azonban tiltakoztak, mondván, a tankönyv – főleg alsó tagozatban – egyértelműen olyan munkaeszköz, amelybe a gyereknek írnia, rajzolnia, aláhúznia kell. Így ez az ötlet végül elvetésre került.

Kép: weisanjiang / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja