SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Retró eszközök matekórán

Rónainé Bodnár Judit [cikkei] - 2021-08-31
Számolókorong, számolópálcika, színes rúd készlet, logikai készlet... Ismerős eszközök?
Retró eszközök matekórán

Bár már 2021-et írunk, még mindig találkozunk olyan tétellel/tételekkel az első osztályosok tanszerlistáján, amelyeket a mi időnkben is kértek a tanítók. Ilyen például a számolókorong, a színes pálcika, a színes rúd készlet, a logikai készlet, stb.

Sokakban felmerül a kérdés: a pedagógusok ennyire nem haladnak a korral, hogy még mindig ezeket kérik? Nem egyszer hallottam már innen-onnan, hogy „nem is értem, miért kell ez a gyerekemnek, hisz mi sem használtuk”.

Gyakran társadalmi elvárás egy-egy réteggel kapcsolatban, így pl. a pedagógiával szemben is, hogy folyamatosan megújuljon. Én azt tapasztalom, hogy a tanítók nagyon igyekeznek a század kihívásainak megfelelni, olykor talán túlságosan is, ezért néha jól működő módszereket próbálnak átalakítani, korszerűsíteni, annyira szeretnék igazolni, hogy nagyon is haladnak a korral. Attól, mert valami régi, még nem biztos, hogy már nem jó. Ahogy a mondás tartja: Bevált recepten ne változtass! Ilyenek ezek a retro eszközök is.

Amikor „bejöttek” a digitális táblák, tabletek, stb. a tanítási órákra, természetes módon a gyerekek megörültek, olykor megőrültek. Egy-egy IKT eszköz alkalmazása számtalan lehetőséget rejt magában, s a digitális oktatás kényszere bizony sokat dobott ezek rutinszerű alkalmazásában. Ugyanakkor, ha megkérdezünk egy osztályt, hogy melyik óra tetszett jobban, a „digitális táblás” vagy a „retro eszközös”, akkor tapasztalatból mondom, hogy a kézzel megfogható tárgyakkal dolgozó tanulók érezték jobban magukat. Persze, ma már nagyon sok pedagógus remekül ötvözi a kettőt: kivetíti, felvillantja, majd tárgyakkal kirakatja, megoldtatja a feladatot.

Na, de nézzük, miért oly népszerűek ezek a tárgyak még mindig a matekórákon, s mi mindenre használják a gyerekek?! Persze számtalan lehetőséget rejt magában mindegyik eszköz, így én csupán néhányat mutatok be, amelyekkel akár gyermekünk tankönyvi vagy munkafüzeti házi feladatában is találkozhatunk.

1. színes rúd készlet: ezzel az eszközzel igen komoly munkát végeznek a kicsi elsősök: SZŐNYEGEZNEK. 😊 No, nem kell megijedni! A szőnyeghez csupán annyi köze van, hogy amikor színes rudakat pakolnak egymás fölé, akkor az úgy fest, mint egy szép, csíkos szőnyeg.

Azért is ezt helyeztem az első helyre, mert a gyerekek körében ez a legkedvesebb eszköz. Ha diákjaim eső miatt nem tudnak kimenni az udvarra játszani, akkor biztos, hogy előkerül több doboznyi színes rúd, és gigantikus méretű tornyokat építenek a gyerekek-még a negyedikesek is. Na, de visszatérve a szőnyegezéshez. Leggyakrabban a bontás tanulásához használják a gyerekek. A legkisebb egység 1 fehér kocka, ami egyet ér. Ezt követi sorrendben egy rózsaszínű elem, s ez két kis fehér kockának felel meg, azaz kettőt ér. Tehát 1 kis fehér kocka + 1 kis fehér kocka = 2 kis fehér kocka/1 rózsaszín rúd, hisz a kettő annyi, mint egy meg egy. Ez a tankönyvi példa a 3, a 4 és az 5 bontását jelöli szőnyegezéssel, amelyekről a gyerekeknek műveleteket kell írniuk a füzetbe, s egyúttal megtapasztalják a tagok felcserélhetőségét is (a 4+1 és az 1+4 összege ugyanúgy 5).

Számolórudak
forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. tankönyv, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p.24.

Bontás számolórudakkal (szőnyegezés)forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. munkafüzet, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p.29.

 

2. a) számolókorong: Adott egy dobókocka formájú papírdoboz. Leltár szerint szeptember 1-jén a dobozban összesen 30db papírkorong van. 😊 Az egyik oldal piros, a másik kék. Elsősorban a páros és páratlan számok jelölésére használjuk, illetve azok megkülönböztetésére. Kék a páratlan, piros a páros (így könnyebb megjegyezni). De akkor is előjönnek ezek a piros és kék színű korongok, amikor a gyerekek már az összeadást, kivonást tanulják. Itt viszont bár mindkét szám páratlan, mégis az egyik piros, a másik kék korongokkal van kirakva. Ez azért szerepel így, mert a gyermekek ezáltal jobban tudják vizualizálni, s ránézésére megmondani azt, hogy az öthöz hármat kell hozzáadniuk.

2. b) színes/számoló pálcika: A könyvben csupán néhány pálcikás feladat van, de ugyanúgy számolásra használjuk, mint a korongokat. Sőt. Nagyon praktikus, ha pl. korongokat és pálcikákat adnak össze a gyerekek, így nem keveredik az előbbi feladatnál is látott piros-kék páros-páratlan szám jelölése. Ráadásul mivel színesek ezek a pálcikák, amikor pl. több tagú összeadást végeznek a gyerekek, akkor színek szerint lehet kirakni az összeadandókat, tagokat.

Számolás számképpelforrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. munkafüzet, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p.54.

Mutass kettőt többféleképpen!
forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. tankönyv, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p. 35.

Az ötös szám jelölése
forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. tankönyv, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p. 40.

Számolás koronggal és pálcikával
forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. tankönyv, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p. 46.

 

3. logikai készlet: piros, kék, sárga, zöld színű, háromszög, négyzet, kör alakú, lyukas vagy sima(nem lyukas), kicsi vagy nagy. Ilyen lapokból áll ez a készlet. Ebben a videómban 10+1 játékötletet mutatok:

 

Logikai lapok (készlet) használata
forrás: Fülöp Mária: Az én matematikám c. tankönyv, Budapest, © Oktatási Hivatal, 2020, p.22.

Nos, ilyen feladatokban használják az elsősök ezeket a retrónak mondható eszközöket. Bátran vessük be otthon is, hisz a gyermekek számára a játékos tanulás a legeredményesebb! 😊

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja