A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem mennek ki télen a gyerekek az oviban, bölcsiben a levegőre?

Siposné Mehlhoffer Szonja [cikkei] - 2021-01-26
Szülők és pedagógusok is tudják, hogy a szabadban eltöltött idő és a mozgás elmaradhatatlan része a gyermekek napi rutinjának. Mégis a hidegebb idő beköszöntével előkerül az állandó vita szülők és óvónők között ennek szükséges mennyiségéről.
Miért nem mennek ki télen a gyerekek az oviban, bölcsiben a levegőre?

Tudjuk, hogy a szabadban eltöltött idő  és a mozgás elmaradhatatlan része csemetéink napi rutinjának.  Mi hétvégenként reggel és este is kimegyünk a kertbe, a játszótérre vagy csak egyet sétálni. Természetesen a hűvösebb idő beköszöntével a kinn töltött idő mennyisége csökken, de a napi minimum 1 vagy 2 „kimegyünk a házból” az mindig megvan.

Nem így látom a bölcsik és az ovik esetében, ahol egyre kevesebbszer mennek ki a gyerekek az udvarra, ha a naptár átfordul Októberre. Olyat is tapasztaltam, hogy még a szebb őszi napokon is egész nap benn vannak a termekben, nem is beszélve a hidegebb időszakokról. Ennek okairól kérdeztem meg pár óvodát, mert őszintén bevallva nem tudtam hova tenni, hogy ez miért van így és a családomon belül is érezem, hogy változik a gyermekeim viselkedése.

Ha a fiaim nem mennek ki 1-2 vagy akár több napig is napközben a levegőre, délutánra agresszívabbak, nyűgösebbek vagyis egész egyszerűen nehezebben kezelhetőek lesznek. Így délután, a már majdnem sötétben rám és a férjemre marad a feladat, hogy kinn legyünk a gyerekekkel és jól átmozgassuk őket.

Már babakortól kezdve hasznos a mindennapos levegőzés, hiszen pótolhatatlan a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez. A kiadósabb légzés, az ellenállóképességük növekedése, a nagyobb étvágy és a jobb alvás is csak pár előny a sok közül. Nem beszélve arról, hogy kinn futkároznak, mozognak, ami feszültséglevezető és jó hatással van az  idegrendszerükre is.

Mindezen tények ellenére sok helyen látom, hogy míg a jóidőben és nyáron sokat,  a hidegebb idő beálltával a bölcsödékben  és az óvodákban is egyre kevesebbet mennek ki a gyerekek az udvarra, ha egyáltalán kimennek.

Természetesen tisztelet a kivételnek, azaz azon óvodáknak, akik úgy alakítják a napirendjüket, hogy minden nap töltsenek időt a szabadban.  

De ott, ahol ez nem így van, miért nem mennek ki minden nap? Körbekérdeztem pár óvodát és a különböző válaszokat kaptam.

Az egyik leggyakoribb válasz az volt, hogy a  szülők nem adnak megfelelő vagy elegendő váltás ruhát. Váltóruhára melegben és a hidegben is szükség van. Hideg idő esetében pedig a többrétegű öltöztetés megnehezíti a munkájukat és a kimenetel elhúzódhat. Az egyik óvoda például említette, hogy mire felöltöznének a téli időszakban, már jöhetnek is vissza. Ez főleg a kisebb korosztályra vonatkozik, hiszen nekik még több segítség kell.

Nem tudunk mindenkinek megfelelni” mondta az egyik óvoda igazgatója, értve ezalatt, hogy mind a szülőknek, mind a gyerekeknek mások az igényeik.  Vannak olyan szülők, akik nem szeretnék, hogy a gyermekük kinn legyen a hidegben vagy koszos legyen a ruhájuk. Ezzel szemben pedig vannak, azok a szülők, akik engedik a gyerekeket a hidegben is kinn lenni és azt sem bánják, ha sárosan vagy koszosan jönnek haza. Ugyanez igaz a gyerekekre, akiknél szintén vannak olyanok, akik nem szeretnek kimenni.  

Egy másik óvoda azt az indokot mondta, hogy vannak olyan napok, amikor nem mennek ki, mert a csoport napirendjében változás történt és az aznapi tevékenységek, foglalkozások mellett már nincs idő kivinni őket. Ide értendő minden olyan foglalkozás, fejlesztés, ami nemcsak csoportosan, de egyénileg is történik. Itt a nagycsoportosok vannak hangsúlyban, akiket már az iskolára készítenek fel.

Másik nehezítő tényező, hogy a fenti foglalkozások  és más teendők nagyon sok papírmunkával járnak, amiket az óvónénik a nap folyamán kell, hogy elvégezzenek. Így az udvarra menés esetenként emiatt a háttérbe szorul.

A legtöbb helyről azt a jó hírt kaptam, hogy ha nem jutnak is ki az udvarra a gyerekek, azért a napi mozgást a tornateremben bepótolják. Ez is valami.

Természetesen a jelenlegi járványhelyzet sem segít, hiszen az óvónénik, ha lehet kerülik az utcai sétákat és a csoportok sem keveredhetnek az udvaron.

Mindenestre mi szülők, amit tudunk tegyünk meg annak érdekében, hogy a részünkről minden az óvoda és a gyermekeink rendelkezésére álljon. Így segíthetünk:

  1. Legyen bőven váltóruha az időjárásnak megfelelően. A mostani járványhelyzetben úgyis minden Pénteken megkapjuk a gyerekek pakkját, így otthon mindent kipakolva, kimosva és minden héten pótolva tudjuk azt visszaadni az oviba.
  1. Télen legyen a gyermekünk overálban, amit egyszerűen fel tudnak csak húzni a nadrágra és a felsőkre. Ez vízálló is, így kisebb az esélye, hogy a hóban vizesek lesznek.
  1. Kerüljük a fűzős cipőket! Ha lehetséges mind a benti, mind a kinti cipő legyen tépőzáras vagy bebújós. Télen pedig biztosítsuk vízálló bakancsot a piciknek.
  1. Vegyünk bebújós kesztyűt és mellőzzük az ötujjasat. Ez nekünk szülőknek is előnyös, amit tapasztalatból tudok, hiszen a téli hisztik 50%-a a kisebbik fiamnál az 5 ujjas kesztyűk miatt van.
  1. Lássuk el a gyermekünk ruháját a jelével. Minden ruhadarabba rajzoljuk, varrjuk bele a jelét vagy ragasszunk fel matricát. Így tutira nem keveredik el a ruha.

Indexkép: Lena Helfinger képe a Pixabay -en.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

A babák, újszülöttek levegőztetése télen 0-24 hónapos korig - a védőnő tanácsai

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja