SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így diétázz PCOS esetén

Családinet [cikkei] - 2014-08-13
Napjainkban a PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség egyik fő oka, megközelítőleg a nők 5-10%-át érinti a betegség. Kezelésének 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet ha betart az illető, nagyban hozzásegíti magát az állapota gyors javulásához. Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS étrendről adott tanácsokat.

PCOS és inzulinrezisztencia a meddőség hátterében

A PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, valójában egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak.

A PCO szindróma gyakran csak akkor kerül diagnosztizálásra, amikor nem sikerül a teherbeesés, pedig korábban is vannak figyelmeztető jelek. Leggyakoribb tünetek közé tartoznak: rendszertelen menstruáció, ciszták megjelenése a petefészekben, zsíros, mitesszeres bőr, hasra lokalizálódó elhízás, hajhullás. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, számos PCO szindrómás hölgy kifejezetten vékony testalkatú, és ciszták sem jelennek meg minden esetben, a petefészekben.

Kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők és környezeti faktorok is. Az örökletes tényezők közül ki kell emelni az inzulinrezisztenciát (IR). Ebben az esetben nem elegendő a normál mennyiségű inzulin a vércukorszint normalizálásához, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A magas inzulinszint szépen lassan felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét is. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők is szükségesek a betegség kialakulásához, melyek közül legfontosabb a mozgásszegény életmód, rendszertelen táplálkozás, és az erős stressz hatás.

Diéta- a hármas kezelés alappillére

Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésében a hármas kezelés (gyógyszer, mozgás, diéta) a gyógyulás kulcsa.

A diéta lényege egy rendszeres életvitel kialakítása! Naponta 5-6 alkalommal szükséges étkezni (2-4 óránként), emellett nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot és megfelelően osszuk el a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. 

Nézze a glikémiás indexet (GI): A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszint emelő hatását a cukorhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek.

Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely).

Gyorsan felszívódó szénhidrátok: gyümölcsök, tej és tejtermékek.

Azonban ennyire nem egyszerű a helyzet, ugyanis a glikémiás indexet befolyásolja számos tényező. Ha egy ételt szétpárolunk, pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a GI-e. Ha pedig bő zsírban sütjük ki, vagy magas fehérje tartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Tehát az étkezéseknél nem csak az alapanyagokat kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módját és az együtt fogyasztott ételeket is.

Inzulinérzékenység napszakos ingadozása: Az étrend összeállításánál fontos szempont az inzulin iránti érzékenység napszakos ingadozása is. Az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics. Ha nagyon kívánjuk az édességet, akkor azt lehetőlég az ebédhez fogyasszuk el, uzsonnára pedig legjobb választás az idénygyümölcs. Vacsorára ideális egy saláta, sült csirkemellel esetleg korpás keksszel kiegészítve. 

Jól válassza meg, milyen lisztet használ: Fontos továbbá, hogy a finomított lisztet kerülje, helyette használjon inkább teljes kiőrlésű búzalisztet, zabpelyhet, melyekből remek tésztafélék is készülnek. Sokan elfelejtik, hogy a panírmorzsa is legtöbbször finomlisztből készül, tehát amennyiben paníroz, akkor is figyeljen, milyen terméket választ!

Ne feledje a tejcukrot sem: Varga Dóra, az Egészségáruda dietetikusa szerint a reggeli tejfogyasztás is kerülendő (a kávéba is), mivel annak tejcukortartalma is jelentősen megnöveli a reggeli inzulinszintet, így lehetőleg ebben az időben azt is kerülje. Ha nem tud lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor adjon az italához magasabb zsírtartalmú tejszínt is, esetleg használjon mandula vagy kókusztejet!

Tiltólistás cukor: a szénhidrát mennyiségének korlátozása mellett a diéta legfontosabb eleme a cukor hanyagolása. Édesítéshez lehetőleg természetes édesítőszereket használjon, pl. xilitet, steviát, vagy eritritet, melyek egyrészt nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, másrészt igen édes ízük miatt lényegesen kevesebb kell belőlük, mint a megszokott cukorból. Egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, emiatt a szőlő, banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, míg a görögdinnyéből is csak 100-150 gramm fogyasztható.

Forrás: Endokrinközpont
Fotó: vesnacvorovic / 123RF Stock fotó

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá

Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja