SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elég az egészséges táplálkozás a várandósság alatt?

Családinet [cikkei] - 2015-01-29
Sokat hallani az elmúlt években arról, hogy a baba és az anyuka egészsége érdekében már a várandósság előtt érdemes várandósok számára készített vitaminokat szedni. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a témával kapcsolatban és úgy gondolják, bőven elég, ha a kismama odafigyel a táplálkozására. Megkérdeztük Csősz Katalin védőnőt, neki mi a véleménye.
Elég az egészséges táplálkozás a várandósság alatt?

Pár évtizeddel ezelőtt még semmit nem lehetett hallani a várandós vitaminokról, majd később többféle, kismamáknak való készítmény jelent meg a piacon, mondván, hogy segítségükkel elkerülhetőek bizonyos betegségek, fejlődési rendellenességek, ennek ellenére sok vélemény-ellenvélemény él a témával kapcsolatban. Hogy miért?

Régebben elég volt, ha a kismama odafigyelt az kerülte a káros szenvedélyeket.  Mára azonban sajnos változott a helyzet, hiszen az emberi szervezetre veszélyes anyagok lehetnek az élelmiszerekben. Például a nehézfémek közül az ólom, mint erősen mérgező hatású szennyezőanyag elsősorban az ipari létesítmények, és nagy forgalmú utak közelében termesztett növényekben fordul elő, valamint a vizekben. Ráadásul a túlzott műtrágyázás miatt a talaj és a talajvíz is szennyezett lehet nitrátokkal, ami azért baj, mert a nitrát- és nitrittartalmú élelmiszerek, víz fogyasztása a csecsemőkre nézve különösen veszélyes. A növényvédő szerek a szervezetben felhalmozódva anyagcsere-zavarokat okozhatnak. Az igaz, hogy élelmiszerek hormon- és antibiotikum tartalmát szigorúan szabályozzák az
EU-ban, de még így is egészségügyi kétségek merülnek fel ezzel kapcsolatban.

Csökkent vitamin és ásványi anyag tartalom

A Világ Antidopping Szövetségének felmérése alapján az elmúlt 20 évben 70%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, és a hosszú szállítási idő és eltarthatóság érdekében vegyszerrel kezelik azokat- mondja Csősz Katalin.

Ez pedig összefüggésben lehet a vetélésekkel is, és statisztikák szerint a megfogant terhességek 20, a felismert terhességek 10 százaléka végződik spontán vetéléssel. Az ismétlődő vetélések gyakorisága a népességben 1-2 százalék, a harmadik után az ismétlődés kockázata több mint 55 százalék.

A spontán vetélés egyik oka lehet az alultápláltság vagy vitamin,- ásványi anyaghiány, illetve bizonyos fertőzések. Természetes élelmiszerekből a várandós nem képes fedezni a szükséges anyagokat, ezért javasolt pótlásuk várandós vitamin formájában. Fontos szerepük van egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának megakadályozásában is. A legjobb, ha olyan szerves formában előállított készítményt választ a kismama, ugyanis ezek jobb lényegesen jobb felszívódásúak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy napjainkban az emberek egyre későbbi életkorban alapítanak családot, ezért a megnövekedett vitamin, és ásványi anyag igényt pótolni szükséges!

Már a terhesség előtt érdemes

Már a fogamzás előtt legalább egy, de inkább három hónappal érdemes elkezdeni a vitaminok szedését, hiszen a várandósság kezdeti időszakában, amikor még nem is tudjuk, hogy kisbabát várunk, mennek végbe a létfontosságú fejlődési folyamatok. Így tehát a megfelelő táplálkozás mellett vitaminok/ásványi anyagok/nyomelemek pótlásával biztosíthatjuk magunk számára az egészség megőrzését, és a kisbabánk egészséges fejlődését.

Forrás: Trimeszter
Fotó: graur razvan ionut/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja