SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 2. rész

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-11-22
Cikksorozatunk első részében Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyásza segítségével olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mikor érdemes először felkeresni a nőgyógyászt, melyek a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerek, és hogyan történik a vizsgálat egy érintetlen páciens esetében? A második részben Dr. Csajbók Éva, a klinika belgyógyász-endokrinológusa segít minket eligazodni a hormonális fogamzásgátlás területén.
Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 2. rész

Dr. Kósa Zsolt az úgynevezett „holland módszert”, vagyis a fogamzásgátló tabletta és az óvszer együttes használatát javasolta a fiataloknak. Ön mit gondol erről?

Dr. Csajbók Éva: Alapvetően a serdülők számára a legkényelmesebb és a legmegbízhatóbb módszert a hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása jelenti. A tabletta felírása azonban mindig egyéni döntés, amelynek során számos tényezőt kell mérlegelni. Fontos, hogy a serdülő már kellően fejlett legyen mind fizikai, mind pszichés szempontból a rendszeres nemi élethez, és a fogamzásgátláshoz is. Emellett azonban az óvszer használata is javasolt, különösen, ha nincs állandó partner, hiszen csak ez véd a nemi betegségek ellen.

Mikor jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy fiatal testileg elég fejlett már a fogamzásgátló tabletta szedéséhez?

Dr. Csajbók Éva: A tabletta szedése csak annak ajánlható fel, akinek legalább 1-1,5 éve jelentkezett az első havi vérzése, a menstruációs ciklusok szabályosak és rendszeresek, kimutathatók a peteérés és tüszőrepedés hormonális jelei, és testi fejlettsége - az ún. másodlagos nemi jellegek - elér egy bizonyos mértéket. Ezt a szakemberek egy pontrendszerrel határozzák meg.

Milyen károkat okozhat az idő előtt elkezdett fogamzásgátlás?

Dr. Csajbók Éva: Az orvos kollegáknak azért kell nagyon körültekintőnek lenniük a tabletták rendelésével kapcsolatban, hiszen annak hatóanyagai gátolják azoknak az idegrendszeri központoknak a működését, amelyek a peteérésért és tüszőrepedésért felelősek. Ha túl korán, a szabályos ciklusok kialakulása előtt következik be ez a gátlás, az később tartós vérzésmentességet (amenorrhoeát) és/vagy a peteérés hiányát, vagyis akár meddőséget is eredményezhet. Nagyon fontos, hogy a gyermek kellően felkészült legyen ahhoz, hogy megértse, a tabletta szedése nem óvja meg a terhességtől, ha azt nem pontosan és rendszeresen szedi. Emellett azt is tudnia kell, hogy a tabletta szedése nem védi meg a nemi úton terjedő betegségektől sem.

Vannak olyan kizáró tényezők, amikor egyáltalán nem jöhet szóba a tabletta szedése?



Dr. Csajbók Éva: Amennyiben a gyermeknek volt trombózisa, akkor semmiképpen nem jön szóba hormonális fogamzásgátlás. A magas vérnyomás és a migrén is ellenjavallatát képezi a tabletták szedésének, emellett dohányzóknál szintén erősen mérlegelni kell ezt a fogamzásgátlási módszert. Továbbá ha a családban volt már trombózis, akkor addig ne adjunk fogamzásgátlót, míg nem végeztettük el az ún. trombofilia panelt. Amennyiben ugyanis ez a teszt pozitív, az kifejezett trombózishajlamra utal, és a tabletták adásának abszolút ellenjavallatát képezi.

Összességében tehát jobb-e az óvszer használata a hormonális fogamzásgátlásnál?

Dr. Csajbók Éva: Egy egészséges, monogám kapcsolatban élő fiatal pár védekezhet a nem kívánt terhesség ellen tablettával, amennyiben annak nincs semmilyen ellenjavallata. Az óvszer azonban az egyetlen olyan fogamzásgátló módszer, amely a nemi betegségek ellen is véd, ezért az elsősorban fiataloknak illetve alkalmi együttlétek esetére a leginkább javasolható, az a gumi óvszer. Számos előnye közül nem elhanyagolható, hogy széles körben beszerezhető, számos fajtája létezik, amelyek extra igényeket is képesek kiszolgálni, illetve mindenki megtalálhatja a leginkább személyre szabott fajtát. Hátránya, hogy biztonságos alkalmazása egy kis felkészültséget és technikai jártasságot kíván, de pozitív tulajdonságai jócskán a haszon irányba terelik a mérleg nyelvét.

Amennyiben valaki mégis a fogamzásgátló tabletta mellett dönt, érdemes néha szünetet tartani a szedésében?

Dr. Csajbók Éva: Igen, hiszen így tudjuk ellenőrizni, hogy a természetes ciklus még működőképes-e. Sajnos egyre gyakoribb az úgynevezett korai petefészek kimerülés szindróma, vagyis POF (Premature Ovarian Failure), mely során a klimax gyakorlatilag előbb köszönt be az egészségesnél. Ilyenkor az is előfordul, hogy egy 30-as évei közepén álló nő petefészkei kimerülnek, de a fogamzásgátló elkendőzheti a tüneteket. Ezért is érdemes időről-időre szünetet tartani, hiszen ha nem jelentkezik a menstruáció, mindenképpen érdemes kivizsgálni az okokat.

Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 1. rész

Fotó: taddy12: Medizin oder Drogen ?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja