SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyákat jobban stresszelik a férjeik, mint a gyerekeik - állítja egy tanulmány

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-03-08
Egy kutatás során 10-ből 8,5-re értékelték a nők a saját stressz-szintjüket. Mint mondják, feszültséget okoz számukra, hogy nincs elég idejük arra, hogy minden feladatot elvégezzenek - és gyakran úgy érzik, hogy a férjük sem segít nekik.
Az anyákat jobban stresszelik a férjeik, mint a gyerekeik - állítja egy tanulmány

A nők többsége úgy érzi, ő cipelik a nagyobb terheket

Mi nők, gyakran érezhetjük úgy, hogy ennél több terhet már nem bírunk. Aztán jön egy új nap, megrázzuk magunkat és folytatjuk. Visszük a háztartást és a szülői feladatokat, neveljük a gyerekeinket, miközben mi magunk is dolgozunk.

7000 nő vett részt a Today által elvégzett felmérésben. A nők 75 százaléka szerint mind a szülői, mind a háztartásbeli feladatok egyedül rájuk hárulnak. 

Ez pedig nagy stresszel jár. A legtöbb anya úgy nyilatkozott, hogy 10-ből 8,5-ös a stressz-szintje. Feszültséget okoz számukra, hogy nincs elég idejük arra, hogy végezzenek a napi feladataikkal, ráadásul sokan úgy érzik, hogy a férjük sem partner ebben, azaz nem segít be a mindennapi feladatok elvégzésében. 


Ha a feleség elveszti a férjét, javul az egészsége és a depresszióra való hajlama

A Padovai Egyetem kutatói szerint a stressz nagy hatással van a házaséletre, a férfiak és a nők azonban teljesen másképp élik meg a szerepeiket. Mivel a férjek jobban támaszkodnak a feleségeikre, mint fordítva, ezért ha a férj elveszti a feleségét, akkor gyakori, hogy romlani kezd az egészségi állapota. Ezzel szemben ha egy nővel történik meg, hogy elveszíti a férjét, akkor sok esetben az látható, hogy javulhat az egészsége, sőt, a depresszióra való hajlama is csökkenhet. 

Ha a nő megdicséri a férfit, amikor tesz valamit a családjáért, azzal motiválni tudja őt, hogy máskor is segítsen be a hétköznapi feladatokba. 

A szakértők szerint az lenne a legfontosabb, hogy a férj és a feleség törődjön egymással, figyeljen oda a másikra. Azt javasolják, hogy osszák meg a feladatokat egymás között. Amíg például a feleség a konyhában tevékenykedik, addig a férj játsszon a gyerekekkel. Ha a nő boldog és kiegyensúlyozott, akkor a gyerekek is azok lesznek. Vekerdy Tamás is állította, hogy boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni.

Fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk egymásra, vegyük észre, ha baj van, kommunikáljunk, és próbáljuk meg együtt megoldani a problémákat, osszuk meg a feladatokat. 

Indexkép: Engin Akyurt képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja