SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek" - Rácz-Gyuricza Dóra gondolatai

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-19
Hosszú posztban taglalta Rácz-Gyuricza Dóra azt, hogy milyen nehéz a nőknek a mai világban. Gondoljunk csak bele: a munkahelyünkön úgy kell tennünk, mintha nem lenne gyerekünk, megkövetelik tőlünk, hogy keményen dolgozzunk, miközben otthon úgy kellene gyereket nevelnünk, mintha nem is lenne munkánk. És ez még nem minden.
"Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek" - Rácz-Gyuricza Dóra gondolatai

"Ne a társadalomnak akarj megfelelni, hanem saját magadnak!"

Rácz-Gyuricza Dóra olyan elgondolkodtató mondatokat fogalmazott meg az Instagram oldalán, amivel mi nők, nagyon sokan biztosan egyetértünk. 

Kezdjük például a munkával. Ha gyereked van és nem akarsz egy darabig visszamenni dolgozni, akkor a társadalom szégyene vagy, akit mi fizetünk az adónkból. De ha visszamész dolgozni, akkor nem vagy jó anya, hiszen milyen anya az olyan, aki bölcsibe adja a gyerekét? Ha pedig gyermektelen vagy, akkor biztos, hogy nem lehet teljes az életed. Miért is nem? 

És ha már a munkánál tartunk: a főnökünk elvárja tőlünk, hogy úgy dolgozzunk, mintha nem lenne gyerekünk, miközben otthon anyaként úgy kellene helyt állnunk, mintha nemcsak főnökünk, de még munkánk sem lenne. 

"- Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek.
- Ne maradj bántalmazó férfi mellett, de soha se válaszd szét a családodat!
- Ne házasodj ingyenélővel, hiába nagy a szerelem, de ne maradj egy jómódú férfi mellett a biztonság miatt.
- Sose függj anyagilag egy férfitól, de ne heréld ki azzal, hogy többet keresel nála"
- olvasható még a posztban.

Dóra azt is leírja, mennyire nehéz a nők helyzete a kinézetükkel kapcsolatban. Hiszen egyfelől elvárás, hogy természetesek maradjunk, ugyanakkor el kell fogadunk azt is, hogy öregszünk, de úgy, hogy ez ne is látszódjon rajtunk. Egy nő törődjön a külsejével, de ne keresse a férfiak figyelmét. 

"- Szeresd magad, de azért ne legyél önimádó.
- Álmodj nagyot, de örülj a kevésnek.


Ne a társadalomnak akarj megfelelni, hanem saját magadnak! Nem azért születtél meg, hogy elfogadtasd magad másokkal vagy hogy boldoggá tedd a társadalmat.. azért születtél meg, hogy boldoggá tedd magad🙏❤️"


Miért sugallja azt a társadalom, hogy nem vagyunk elég jók? 

Janky Béla szociológus szerint nagyon nehéz helyzetben vannak ma az anyák. Nehezedik rajtuk a nyomás, a társadalmi elvárásoknak pedig egyre nehezebb megfelelni. 

Nem véletlen, hogy az anyák elbizonytalanodnak és rossz anyának tartják magukat. Lelkiismeret furdalásuk van néha még azért is, mert ki mertek menni pisilni, miközben a babájuk már fél órája ordít, és sehogy se tudják megvígasztalni. 

Pedig nem kellene így éreznünk... Hiszen az anyának is vannak igányei és szükségletei, nemcsak a babának. 

De sajnos a társadalom azt sugallja, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk tökéletesek. Pedig annak kellene lennünk. Szerintük. 

Valóban? Nos, pszichológusok egyöntetűen vallják azt, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, és senki sem az. Mindenki hibázhat és tévedhet, de ezt ki is lehet javítani. És egy gyereknek sem tökéletes anyára van szüksége, ráadásul neki is el lehet magyarázni, ha valamit elrontottunk. Ahogy azt is, hogy ezt ki is lehet javítani. 

Sajnos a közösségi média sem segít ezen a helyzeten. Hamis képet fest arról, milyennek is kellene lennünk kívül-belül. Nagyon sok fotót, videót látunk tökéletesnek tűnő anyákról, akik gyönyörűen néznek ki szülés után, talpig sminkben, szép ruhában, magassarkúban, mosolyogva mutatják, hogy ők mennyire hibátlan anyák. Az ilyen fotók azt sugallják, hogy ezek a nők sosem fáradtak vagy kialvatlanok, van idejük magukra és a kicsire is, a legbonyolultabb ételeket főzik és mindig mosolyognak. 

Ez pedig negatív irányba terelheti a hétköznapi anyák gondolkodását. 

Érdemes ilyenkor megállni és elgondolkodni egy pillanatra: hiszen ez csak egy kirakat, és nem is tudjuk, hogy mi van mögötte.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja