SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek" - Rácz-Gyuricza Dóra gondolatai

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-19
Hosszú posztban taglalta Rácz-Gyuricza Dóra azt, hogy milyen nehéz a nőknek a mai világban. Gondoljunk csak bele: a munkahelyünkön úgy kell tennünk, mintha nem lenne gyerekünk, megkövetelik tőlünk, hogy keményen dolgozzunk, miközben otthon úgy kellene gyereket nevelnünk, mintha nem is lenne munkánk. És ez még nem minden.
"Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek" - Rácz-Gyuricza Dóra gondolatai

"Ne a társadalomnak akarj megfelelni, hanem saját magadnak!"

Rácz-Gyuricza Dóra olyan elgondolkodtató mondatokat fogalmazott meg az Instagram oldalán, amivel mi nők, nagyon sokan biztosan egyetértünk. 

Kezdjük például a munkával. Ha gyereked van és nem akarsz egy darabig visszamenni dolgozni, akkor a társadalom szégyene vagy, akit mi fizetünk az adónkból. De ha visszamész dolgozni, akkor nem vagy jó anya, hiszen milyen anya az olyan, aki bölcsibe adja a gyerekét? Ha pedig gyermektelen vagy, akkor biztos, hogy nem lehet teljes az életed. Miért is nem? 

És ha már a munkánál tartunk: a főnökünk elvárja tőlünk, hogy úgy dolgozzunk, mintha nem lenne gyerekünk, miközben otthon anyaként úgy kellene helyt állnunk, mintha nemcsak főnökünk, de még munkánk sem lenne. 

"- Nőként nagyobb erény szomorú házasnak lenni, mint boldog szinglinek.
- Ne maradj bántalmazó férfi mellett, de soha se válaszd szét a családodat!
- Ne házasodj ingyenélővel, hiába nagy a szerelem, de ne maradj egy jómódú férfi mellett a biztonság miatt.
- Sose függj anyagilag egy férfitól, de ne heréld ki azzal, hogy többet keresel nála"
- olvasható még a posztban.

Dóra azt is leírja, mennyire nehéz a nők helyzete a kinézetükkel kapcsolatban. Hiszen egyfelől elvárás, hogy természetesek maradjunk, ugyanakkor el kell fogadunk azt is, hogy öregszünk, de úgy, hogy ez ne is látszódjon rajtunk. Egy nő törődjön a külsejével, de ne keresse a férfiak figyelmét. 

"- Szeresd magad, de azért ne legyél önimádó.
- Álmodj nagyot, de örülj a kevésnek.


Ne a társadalomnak akarj megfelelni, hanem saját magadnak! Nem azért születtél meg, hogy elfogadtasd magad másokkal vagy hogy boldoggá tedd a társadalmat.. azért születtél meg, hogy boldoggá tedd magad🙏❤️"


Miért sugallja azt a társadalom, hogy nem vagyunk elég jók? 

Janky Béla szociológus szerint nagyon nehéz helyzetben vannak ma az anyák. Nehezedik rajtuk a nyomás, a társadalmi elvárásoknak pedig egyre nehezebb megfelelni. 

Nem véletlen, hogy az anyák elbizonytalanodnak és rossz anyának tartják magukat. Lelkiismeret furdalásuk van néha még azért is, mert ki mertek menni pisilni, miközben a babájuk már fél órája ordít, és sehogy se tudják megvígasztalni. 

Pedig nem kellene így éreznünk... Hiszen az anyának is vannak igányei és szükségletei, nemcsak a babának. 

De sajnos a társadalom azt sugallja, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk tökéletesek. Pedig annak kellene lennünk. Szerintük. 

Valóban? Nos, pszichológusok egyöntetűen vallják azt, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, és senki sem az. Mindenki hibázhat és tévedhet, de ezt ki is lehet javítani. És egy gyereknek sem tökéletes anyára van szüksége, ráadásul neki is el lehet magyarázni, ha valamit elrontottunk. Ahogy azt is, hogy ezt ki is lehet javítani. 

Sajnos a közösségi média sem segít ezen a helyzeten. Hamis képet fest arról, milyennek is kellene lennünk kívül-belül. Nagyon sok fotót, videót látunk tökéletesnek tűnő anyákról, akik gyönyörűen néznek ki szülés után, talpig sminkben, szép ruhában, magassarkúban, mosolyogva mutatják, hogy ők mennyire hibátlan anyák. Az ilyen fotók azt sugallják, hogy ezek a nők sosem fáradtak vagy kialvatlanok, van idejük magukra és a kicsire is, a legbonyolultabb ételeket főzik és mindig mosolyognak. 

Ez pedig negatív irányba terelheti a hétköznapi anyák gondolkodását. 

Érdemes ilyenkor megállni és elgondolkodni egy pillanatra: hiszen ez csak egy kirakat, és nem is tudjuk, hogy mi van mögötte.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja