SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 vidám kiegészítő a gyerekszobába, amit a lurkód is imádni fog

Családinet [cikkei] - 2022-04-19
 [X]

A gyerekszoba berendezéseinek a kicsiket kell szolgálnia a gyerekszőnyegtől kezdve a tárolórendszereken és gyerekágyon át a dekorelemekig. Bár modern szülőkként nagy késztetést érzünk arra, hogy a legtrendibb és legújabb dolgokat azonnal megrendeljük, ami csak szembe jön a közösségi hálók reklámfelületein, ennek ellenére érdemes tudatosan dönteni. Sőt, a gyereket sem szabad kihagyni a választásból, el is áruljuk, hogy miért!
7 vidám kiegészítő a gyerekszobába, amit a lurkód is imádni fog

A gyerekszoba egy más világ

A gyerekek tele vannak kreativitással és ötletekkel, már ha hagyjuk őket kibontakozni. Számos friss nevelési könyvben olvashatunk arról, hogy a modern kor, a technológia és a szülők elhalmozó magatartása kiöli a gyerekekből a kreatív gondolkodást, a fejlődés lehetőségét. A rengeteg tárggyal, játékkal valójában túlingereljük őket, a sokból végül egyet sem fognak választani. A nagy halom eszköz és tárgy, még ha “fejlesztő” is, pont ellentétes hatást válthat ki. Figyeljük csak meg, mire képes egy gyerek, ha hagyjuk unatkozni, és a keze ügyében lehet egy kacatokkal tele doboz! Rongyok, gombok, madzagok, kavicsok, karton darabok, zsírkréta vagy gyurma - a kicsi maga fogja kitalálni, mit alkosson. És közben önmagát fejleszti.

Ha úgy érezzük, a gyerek a rengeteg felkínált lehetőség ellenére sem tud megfelelően játszani, nem tud önállóan ellenni egy fél órát, vagy stresszes, pedig mindene megvan, akkor érdemes pl. elolvasni az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet Kim John Payne-től.

Amikor a gyerekszobát rendezzük be, egyrészt figyeljünk arra, hogy az ő méreteihez, szükségleteihez, életkorához illeszkedjenek a tárgyak, kiegészítők, a gyerekszőnyeg, másrészt vonjuk be a választásba, bármilyen pici is. Kár azt feltételezni, hogy megkönnyítjük a dolgokat, ha mi döntünk. Talán gyorsabb számunkra kattintani kettőt a webshopban, mint vele megbeszélni, ötletelni, de hosszú távon ez a kedvezőbb. Ha ugyanis a gyermek felelősséget, döntési kört kap a saját birodalmán belül, akkor sokkal értékesebb tagja lesz a családnak - érzésre és a valóságban is. Ha pedig megadjuk számára ezt a “belépőt” a felnőttek világába, a család dinamikájába, akkor megtapasztalhatjuk, mennyivel együttműködőbb. Ne akarjuk letudni a dolgokat, és megspórolni ezt az időt! Engedjük, hogy segítsen, gyakoroljon, gondolkodjon, döntést hozzon! Sokkal jobban fogja értékelni így a megvásárolt dolgokat.


Kreatív és hasznos kiegészítők a kicsik szobájába

Miután megvan a terv, az összhang és a közös ötletelés, adunk pár remek tippet, milyen kiegészítőket érdemes együtt átnézni a gyermekkel! A most következő listában kreatív, érdekes, vidám kiegészítők szerepelnek, melyek azonban nincsenek túlgondolva, így a gyerek ki tud velük teljesedni aszerint, amilyen kedve van éppen.

Száraz medence

Nagyszerű és egyszerű találmány. A kör alakú medencében víz helyett labdák vagy szivacsok vannak. A gyerekek imádnak kutatni benne, elbújni, játszhatunk velük kincskeresést, fejleszthetjük a kézügyességét a lasztik dobálásával, számoltathatunk, és még sok-sok fejlesztő lehetőség rejlik bennük, amellett, hogy a vidámság kiapadhatatlan forrásai.

Sátor, kuckó

Minden gyermek szeret elbújni, kijelölni egy helyet, ami csak az övé és ott mindenféle “titkos” dolgokat csinálni. Behívhatja oda a számára kedves személyeket, elrejthet tárgyakat, és mindeközben kúszik-mászik, ami kimondottan fontos mozgásfejlődési állomás, és stimulálja az idegrendszerüket is.

Hintaszék

A modern hintaszékek nagyszerűek a lenyugtatásra. A totyogósokkal mi magunk ülhetünk bele és elringathatjuk vagy mesélhetünk neki közben. A nagyobbak maguk is szívesen használják önállóan, önmegnyugtatásra. A ringatózás ősi ösztön, és segíthet a stresszes, vagy problémákkal küzdő kisiskolásoknak.

Babzsákfotel

Kaphatóak gyerek és felnőtt méretben/kivitelben. Az egyszerűen szivaccsal vagy egyéb töltéssel rendelkező zsákok megannyi szórakozási lehetőséget kínálnak. Ha akarjuk, lehetnek fekhelyek, kuckók, de alkalmasak egy könyvecske elolvasására is, a merészebbek pedig akár csúszás bemutatót is tarthatnak vele a laminált padlón. Léteznek kerti kivitelben is, ezek speciális anyagukból adódóan nyugodtan kihelyezhetőek a teraszra, kertbe.

Mágneses táblafesték

Több beltéri falfesték márka is kínál már ilyen különleges festékeket. A régi, hagyományos iskola táblához hasonló bevonatok, könnyen felvihető a falra egy festékhengerre (ebből ismét csak ne hagyjuk ki a lurkót). A száradás után krétával lehet rájuk rajzolni, sőt, a mágneses változatokra bármi rögzíthető egy mágnessel. Üzengethetnek a gyerekek és a szülők, vezethetünk rajta napirendet, vagy kívánságlistát, de épp aktuális hangulatának megfelelően is “összerajzolhatja” a szobája falát. 

Egyensúlyozó deszkák

Az egyensúlyozó deszka a Waldorf oktatási módszer eredeti eleme, ami egy mozgásfejlesztő játék kicsiknek és nagyoknak. Fejleszti az egyensúlyt és az izomzatot, a testtudatot és a térben való tájékozódási képességet.

Falmatricák

Mindenféle méretben és ezer féle stílusban kaphatóak. Szeresse akár a természetet, az állatokat, az autókat vagy a szuperhősöket, az öntapadós fali dekorok otthonos, kellemes hangulatot teremtenek körülötte. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja