SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Igenek és nemek a házasságban - ilyen volt A házasság hete 2021-ben

Nemes Dóra [cikkei] - 2021-02-15
Idén is értékes gondolatokkal gyarapodtak azok, akik csatlakoztak A házasság hete online programjaihoz. Az idén "Ezerszer is igen" mottójú rendezvénysorozat nem a tökéletes(nek látszó) házassághoz adott receptet, hanem ahhoz, miként lehet együtt felelni a hétköznapok kisebb-nagyobb kihívásaira és az olyan krízishelyzetekre, mint a pandémia.
Igenek és nemek a házasságban - ilyen volt A házasság hete 2021-ben

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem…?

A tartósan boldog, egy életen át fejlődni képes kapcsolatok titkát fejtegette előadásában dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, aki többek közt arra kereste a választ, vajon vannak-e univerzális tényezők, vagy pusztán a körülményeken, ha úgy tetszik, a szerencsén múlik, hogyan alakul szerelmi életünk?

Felmérést állított össze, amelynek anyagából – a 80 kérdésre több mint 1200 válasz érkezett – azóta egy könyv is készült. A kutatásnak sajátos színezetét adta, hogy történelmi időket élünk, fogalmazott dr. Mihalec Gábor, utalva a koronavírus-járvány jelentette globális kihívásra.

A szakember rámutatott: 2020 márciusában, amikor Magyarországon még épp csak megjelent a Covid-19, Kínában, a rendkívül szigorú, ámde eredményes intézkedések hatására már enyhíteni kezdtek a korlátozásokon; ahogy az emberek "kiszabadultak” a karanténból, tömegesen nyújtották be a válókeresetüket.

Amerikában és az Egyesült Államokban sem alakult sokkal derűsebben a helyzet: tavaly tavasszal 30-40 százalékkal több válás történt, mint egy évvel korábban ugyanabban az időszakban. A Business Insider pedig arról számolt be, hogy 2020 májusában és júniusában 47 százalékkal több eljegyzési gyűrűt adtak el különböző használtáru-platformokon, mint bármikor máskor.

"Azt már én is megfigyeltem, hogy az év során két olyan csúcsidőszak van, amikor az átlagosnál sokkal többen kérnek párterápiát”, tette hozzá, "mindig akkor, amikor a két fél hosszabb időre van összezárva – nyaralás és karácsony után...”, említette.

Dr. Mihalec Gábor kutatása során arra jutott, hogy a viharálló szerelemnek hét építőköve van. Ezek közül öt – a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az intimitás-szexualitás, a pénz, valamint a rend és ápoltság – nem velünk született adottság: mindegyik téren fejlődhetünk, tanulhatunk. Két építőkő azonban leginkább csak rajtunk, a hozzáállásunkon múlik.

Az érzelmi elérhetőség, a másikkal való törődés menedéket jelent az élet viharaival szemben. Ugyanakkor, ha nem tudunk biztonságosan kötődni a másikhoz, azaz nem érjük el őt, amikor baj van, az traumatikusan hathat ránk.

Hogy ne így legyen, ahhoz az utolsó építőkő, a hit jelent kapaszkodót, hangsúlyozza Mihalec, aki egyébként lelkipásztorként is szolgál. A karantén hetei alatt megfigyelte, hogy az online közvetített igehirdetései alatt megugrott a nézettség, ebből pedig arra következtetett, hogy a válság idején felértékelődött az emberekben a hit jelentősége.

"Szükségünk van arra a reményre, amely tovább lát a korlátjainkon”, fogalmazott, majd hozzátette: a kihívások idején a legerősebb hit is megmérettetik. Végül azt tanácsolta a pároknak: maradjanak közel egymáshoz, még válság idején is – illetve akkor a leginkább.

 

Igenek és nemek a házasságban

Sokan megmosolyogták ezt a Facebook-bejegyzést, amely a házasság hetén, a már említett profilképkeretre érkezett replikaként, de vajon jogos-e a felvetés?

Hiszen nem mindegy, hogy melyik igenről beszélünk. Míg a fenti poszt írója egyértelműen a lánykérésre gondol, addig A házasság hete – amelynek idei jelmondata: "Ezerszer is igen!” – arról az igenről szól, amelyet nemcsak a nő, hanem a férfi is kimond az oltárnál. Egymásnak, egymásra, a közös életükre.

Ez az igen azonban csak a kezdet, hiszen a házas élet során számtalan olyan helyzet adódik, amikor egymás után mondjuk: nem, nem, nem. Erről már a Gorove házaspár beszélt előadásában.

A tavalyelőtti rendezvénysorozat két arca 40 éve házas, és civil hivatásuk mellett – László diakónus és (immár nyugalmazott) légimentő, Krisztina pedig pedagógus – jegyesoktatással is foglalkoznak.

Ezeken az alkalmakon úgy tapasztalták, egy kapcsolatban azzal kezdődnek a problémák, hogy a nagy igen mögött nincsenek tervek, csak a rózsaszín szemüveg. "Sokszor semmilyen elképzelés nincs arról, hogy egyáltalán mire mondunk igent. Hogy milyen lesz egy napunk az esküvő után, aztán 5, majd 10 év múlva. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy valami megváltozhat, pedig a változás elkerülhetetlen. Még 40 év után is adódhatnak új helyzetek: nyugdíjazás, unokák, karantén.”

Gorovéék kiemelték: szőjenek terveket a párok, beszélgessenek arról, milyennek képzelik a közös életüket. Ha csak napról napra élnek, és hagyják, hogy a dolgok a maguk természetes rendje szerint történjenek, akkor egy idő után csökken az igen, és nő a nemek ereje.

Ezzel, mondták, az a probléma, hogy míg az igenek arról szólnak: "Boldoggá akarlak tenni, te vagy a középpontban”, addig a nemek mögött az egyén saját boldogsága húzódik meg.

Az önzésnél még veszélyesebb az unalom, amely egyenesen a szeretet ellentéte. Amikor az egyik fél "leáll”, nincs kedve az egészhez, és már nem tud szeretetet mutatni a másik felé, a fásultság hamar kölcsönössé válik.

A pár(os) kiégésből szerencsére van visszaút, íme néhány tipp:

  • fontos a testi kontaktus (ami nem mindig a szexualitást jelenti): nézz mélyen a másik szemébe, öleld meg gyakran, fogd meg a kezét, simogasd meg! Erre mindig van idő, akkor is, ha sok a munka, vagy ha gyereket nevelsz.
  • Ha stressz éri a másikat, éreztesd, hogy mellette állsz.
  • Lepd meg apró üzenetekkel: légy hálás, és mutasd ki a szerelmedet nap mint nap! Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy cetlire írt kedvesség is ugyanúgy megteszi.
  • Régi szép emlékek felidézése. Ennek feltétele, hogy legyenek régi szép emlékek, tehát kettesben eltöltött idő, közös élmények. Ezek felelevenítése mindig új ötletet ad ahhoz, hogyan lehet átlendülni azon, ha egy kicsit eltávolodtatok.
  • Tehermentesítsd a másikat: kérdezd meg, miben tudsz neki segíteni, s ha a válasz az, hogy semmiben, egy kis bátorítással, megerősítéssel bíztasd.
  • Csináljatok valami újat együtt: vacsora kettesben, esti séta kéz a kézben, színház – bármi megteszi. Karantén idején is lehet ötletelni: táncoltatok már a nappaliban?
  • Hetente egyszer randizzatok: használjátok ki az időt arra, hogy csak egymásra figyeltek!

 

Őszintén a házasságról

Kapcsolatuk örömeiről és nehézségeiről is őszintén beszélt három házastárs A házasság hete központi rendezvényén.

Az idei programsorozat arcai, Pálúr János és Kornélia elmondták: az első nagy igen valóban meghatározza a többit, azaz a hétköznapok igenjeit. "A döntés szépsége, hogy merek valamilyen irányba elindulni, a legszebb pillanat pedig az, amikor megszületik maga a döntés, ami ez esetben elköteleződést jelent”, fogalmazott Pálúr János orgonaművész.

Kihívások még a legstabilabb kapcsolatokban is akadnak, erről is szó volt az ELTE ÁJK Aula Magnájából élőben közvetített beszélgetésen. Szó volt például a kísértésről, és arról is, vajon egy egyszerű döntéssel megelőzhető-e a félrelépés?

Révész Szilvia motivációs előadó és lelkipásztor férje, Lajos úgy véli, a hűtlenség mindig érzelmi eltávolodással kezdődik. Ráadásul, ha párunkkal eleve különböző személyiségek vagyunk, könnyebben kezdünk el kötődni olyanhoz, akivel tudunk beszélgetni például az érdeklődési köreinkről.

A kerekesszékes tánctanár, Holló András hozzátette: a házasság egy olyan döntéssel indul, amely később is képes átsegíteni a kríziseken, ugyanakkor a hétköznapok sodrásában nem ez az, ami megment, hanem a tudat, hogy minden pillanatban igent mond egymásra feleségével, Virággal. "Ahhoz, hogy ezt ő is meg tudja tenni, olyan emberré kell válnom, akit könnyen tud szeretni. Nem játszhatok, nem élhetek vissza a szeretetével, az emberségével, a türelmével. Felelősségem van abban, hogy ki tudja mondani rám az igent, és ez fordítva is igaz”, mutatott rá.

Az előadás vendégei arról is meséltek, hogyan élik meg kapcsolatukban a kölcsönös tiszteletet és az intimitást. Utóbbi kapcsán Révészék elmesélték: hivatásukból adódóan az adventi időszak számukra főleg a munkáról, mások szolgálatáról szól. Egyszer elhatározták, hogy amikor hazaérnek, nem "szakmáznak”, nem terhelik a másikat azzal, kivel mi történt aznap. Négy hét alatt, szentestére eljutottak odáig, hogy szinte idegenként tekintettek egymásra. Ekkor jöttek rá arra, hogy az igenek néha valójában nemek: amiről azt hitték, mindkettőjüknek jót tesz, az a kapcsolatuknak valójában ártott.

A három házaspár egyetértett abban is, hogy kapcsolataik szilárd talaját a közös értékrend, az ő esetükben a mély Isten-hit adja.

A házasság hete központi programjai ugyan február 14-én, Bálint-napon véget érnek – sok templomban ma tartják a szerelmesek miséjét –, azonban a következő időszakban is lesz még lehetőség arra, hogy tanuljunk, fejlődjünk a párkapcsolati témákban. A budaörsiek még február végéig, a kecskemétiek pedig március közepéig csatlakozhatnak az online szerelmi kalandtúrához. A dunavarsányiak 5+1 otthon elvégezhető játékkal erősíthetik kapcsolatukat a Házas-páros-játék keretében, de érdemes böngészni A házasság hete Facebook-oldalát is, amelyen az elmúlt egy hétben elhangzott előadásokat újra vissza lehet nézni.

Indexkép: Pexels/Ihsan Aditya
A cikkben használt képek forrása: facebook.com/hazassaghete

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja