SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házaspárok külön szobában: miért alszanak külön gyakran az egymást szerető párok is?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-30
A külön hálószobában alvás nem feltétlenül jelenti az első lépést a válás felé, sőt, sokan vannak, akiknek ez menti meg a házasságát.
Házaspárok külön szobában: miért alszanak külön gyakran az egymást szerető párok is?

Külön aludni a párunktól a mai napig szégyellni való dolognak számít. Sok, egyébként többé-kevésbé harmonikusan élő párról a közvetlen környezetük sem tudja, hogy esténként nem együtt hajtják álomra a fejüket. Nem hirdetik, mert attól tartanak, azonnal mindenki a kapcsolatuk végét vizionálná.

Pedig lehet, hogy épp a külön szoba segít nekik abban, hogy kipihentebben kezdjék a reggelt, és kevesebb összezördülésük legyen a nap folyamán.


Külön szoba = hűvös viszony?

Nem mindig volt magától értetődő, hogy a házaspároknak „kötelező” osztozni a hálószobán. Az elmúlt évszázadokban azok a párok, akiknek elég nagy volt a házuk, magától értetődő természetességgel aludtak külön, csak a házasélet kedvéért látogatták meg néha egymást. Ezt persze csak a felső, nagyon szűk réteg engedhette meg magának, a népesség túlnyomó többsége kicsi, zsúfolt kunyhókban és lakásokban próbált túlélni, ahol nemhogy a házaspár tagjainak, de senki másnak sem jutott külön szoba.

Valószínűleg az arisztokratikus házasságok hűvös jellege is hozzájárult ahhoz, hogy a külön hálószoba és a rossz házasság az idők folyamán összetartozóvá vált az emberek fejében.


A rossz alvás rossz kapcsolathoz vezet

Egy 2005-ös amerikai felmérés szerint a felnőttek 60 százaléka alszik valaki mással az éjszaka folyamán – ami azt jelenti, hogy 15 éve 40 százalékuk egyedül hajtotta álomra a fejét. 2015-ben pedig a házat vásárló fiatal párok 60 százalékának volt szempont, hogy jusson mindkettejük számára külön hálószoba.

A külön alvás ugyanis nem feltétlenül a kapcsolat romlásának a jele, hanem sokkal banálisabb oka van: hogy a felek nem tudnak egymástól pihenni. Az egyik mocorog, a másik horkol, van, aki a fogát csikorgatja, más beszél álmában, vagy nem tudnak a szoba hőmérsékletében megegyezni. Az eredmény pedig reggelre általában minimum egy, de gyakran két kialvatlan, morcos ember.

A Berkley Egyetem 2013-mas felmérése szerint a legtöbb vita akkor jelentkezik egy kapcsolatban, ha a felek álmosak. A folyamatos kialvatlanság ezért egyre elmérgesedő viszonyt szül, miközben sokáig nincsenek is tisztában azzal, hogy sokkal békésebbek lehetnének a napjaik, ha sikerülne rendesen kipihenniük magukat.

A helyzetet fokozza, amikor a probléma forrása egyértelműen az, hogy valamelyik fél horkol. A másik ilyenkor tudja, hogy a párja miatt nem tudja kialudni magát, ezért őt hibáztatja, vagy felveti egy idő után a külön alvás lehetőségét. A horkoló partnert azonban a helyzet nem zavarja, ezért sokszor teljesen észszerűtlen és – mondjuk ki - önző módon a végletekig ragaszkodik a közös hálószobához, mert külön aludni egyszerűen stigma. Ciki.

Horkolás

Ha az egyik fél horkol, a másik őt hibáztatja, amiért nem tudja kialudni magát
Kép: Antonio Guillem / shutterstock


Anya a gyerekkel, Apa a kanapén

Szintén a házasságok fő megrontójaként szokták emlegetni azt az egyébként rendkívül gyakori helyzetet is, amikor a baba megszületése után az anya a férje helyett vele kezd aludni. Van, ahol már első naptól fogva ez a rendszer, máshol úgy tervezik, hogy a kicsi helye a babaszobában lesz, a rengeteg éjszakai ébredés azonban borítja az elképzeléseket.

A szülők egy része ilyenkor vásárol egy matracot vagy egy ágyat a gyerekszobába, és a feleség ott tölti az éjszakát, máshol a babát viszik át a hitvesi ágyba, de mivel ez a megoldás kényelmetlen, a férj kiszorul a kanapéra.

Az ok itt is ugyanaz, mint a horkoló partner esetén: mindenki aludni szeretne. Egyáltalán nem biztos, hogy a házasságnak hosszú távon jót tesz, ha az anya éjszakánként tizenötször kel ki az ágyból, és zombi üzemmódban tölti napjait akár éveken keresztül. A kisgyerekes szülői lét minden körülmények között nagyon fárasztó, nincs az az anya – és apa se –, aki a gyerekei első éveiben annyit alhatna, amennyit szeretne, így aztán semmi elítélendő nincs abban, ha mindent megtesznek azért, hogy legalább egy kicsit elviselhetőbbé próbálják tenni az éjszakákat. Akkor sem, ha a megoldásuk esetleg szembemegy a társadalmi elvárásokkal.


Miért lett szégyen a külön szoba?

Miközben a széles körben elfogadott közmegegyezés szerint a család minden gyerekének jár a külön kuckó (ennek ellenére teljesen normális, rendezett családok tömegeiben van a testvéreknek közös szobájuk, és nem is feltétlenül azért, mert kicsi a lakás, hanem mert így szeretik), a házaspároknak együtt KELL aludni. Pont. És ennek is megvannak a maga okai.

Az együttalvás ugyanis az egyik legintimebb dolog. Közösen álomra hajtani a fejünket a párunkkal, betakargatni álmában, reggel megpuszilni ébredéskor. Akivel együtt alszunk, abban megbízunk feltétel nélkül, és látjuk a leginkább sebezhető állapotában, reggel félálomban, amit nem szívesen mutogatunk egyébként idegeneknek.

A külön hálószobát sokan a szex hiányával kötik össze. Tény, hogy az együtt alvó párok körében a spontán együttlét lehetősége sokkal nagyobb – de tegye fel a kezét az a kisgyerekes pár, akinél előfordul hirtelen ötlettől vezérelt reggeli szex. Nem hinnénk, hogy olyan sokan vannak. Rengeteg pár tart fenn abszolút kiegyensúlyozott szexuális életet úgy, hogy utána egy kis összebújás után mindenki megy a saját ágyába. Vagy épp nem megy, és olyankor néha mégis egymás mellet éri őket a reggel.

Összebújni elalváskor, egymás karjában ébredni semmihez sem fogható élmény. Ahol azonban a közös ágy már több konfliktust okoz, mint amennyi romantikus pillanatot szül, talán érdemes megdönteni a tabut, és megpróbálni a külön ágyat, hogy a nappalok cserébe kiegyensúlyozottabban telhessenek.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Wokandapix / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja