SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Családinet [cikkei] - 2020-05-21
Mindannyiunk számára nagyon fontosak a szülők, de úgy tűnik, hogy a nők számára az apa talán meghatározóbb szerepet játszik, mint az anya.
Az apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Egy kutatás szerint minél nagyobb mértékben vesznek részt az apák a gyereknevelésben, annál nagyobb lesz a gyerek IQ-ja és problémamegoldó képessége. Ha egy apa megfelelően támogatja a lánya életútját, és nem hátráltatja semmiben, akkor sokkal nagyobb önbizalom alakul ki a lánygyerekben, és a karrier területén is jobban kiteljesedik. Viszont ha az apa nem ért egyet lánya döntéseivel, hátráltatja, elmarasztalja, lenézi a képességeit, akkor nagy az esélye a súlyos önbizalomhiány kialakulásának.

A Behavioral Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmány szerint sokkal erősebb az apa-lánya, mint az anya-lánya kötődés, ami azzal magyarázható, hogy az apák általában többet foglalkoznak már kisgyerek koruk óta a lányaikkal, mint a fiaikkal.

Azt is kimutatták, hogy ha egy apa jó kapcsolatban áll a lányával, akkor kisebb eséllyel alakul ki a kislány, majd a felnőtt nő esetében szorongás. Viszont ha az apa elhagyta a családot, meghalt, vagy nagyon sok időt tölt házon kívül, akkor a lánygyerek hajlamos lesz a szorongásra, depresszióra, és más különböző mentális betegségekre.

Az apák hatása arra is kiterjed, hogy a lánygyerekek mit gondolnak a szeretetről, mennyire tudják kifejezni érzéseiket, és azt, hogy milyen típusú kapcsolatban élnek felnőtt korukban. Ahogy az apa viszonyul az anyához, ugyanazt a bánásmódot várja el a lány is leendő partnerétől.

Az apa egy példakép, az ő személyiségén keresztül látjuk meg az élet értelmét, ő motivál vagy demotivál, ő mutat rá arra, hogy hogyan és miért kell küzdeni az életben. Természetesen az anya-lánya kapcsolat is nagyon fontos, de összességében tudat alatt az apa viselkedése, élete és személyisége az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja a lánygyerekre.

Nem kell átlagon felüli teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy valaki jó apa legyen.

W. Bradford Wilcox tinikorú fiatalokat vizsgált a bűnözés, nem kívánt terhesség és depresszió szempontjából. A kutatás alapján kiderült, hogy a szingli anyukák, és a családi életben alig résztvevő apukákkal élő gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lettek depressziósak, vagy váltak valamilyen élvezeti szer használójává. Akik mindkét szülővel együtt éltek, és az apjuk is aktívan részt vett a nevelésben, sokkal egészségesebb tinédzserré cseperedtek. A “kiváló” és az “elég jó” apák is pozitív hatással voltak a gyermek fejlődésére, a lényeg, hogy az apa valóban jelen legyen a gyermek életében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Filantropikum.com
Kép: sarahbernier3140 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja