SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan előzzük meg az eltávolodást a kapcsolatunkban?

Petróczi Katalin [cikkei] - 2019-01-14
A házasság sokszor olyan, mint egy hullámvasút. Vannak lejtmenetek és hegymenetek. Fontos, hogy sose engedjük, hogy egy lejtmenet a gödör aljáig érjen, mielőbb vegyük észre és tegyünk azért, hogy feljussunk a csúcsra. Csak rajtunk múlik!
Hogyan előzzük meg az eltávolodást a kapcsolatunkban?

hétköznapok monotonitása során sokszor észrevesszük saját magunkon és a párunkon is, hogy úgy közlekedünk a lakásban, mintha a másik ott se lenne, csak kerülgetjük egymást.

Mindketten a saját dolgainkra koncentrálunk, tele van a fejünk a saját hétköznapi problémáinkkal, feladataikkal. Ha egy ilyen időszak sokáig tart, csak növeljük az eltávolodást egymástól. Ebből az állapotból már nagyon nehéz az intimitást, bensőségességet visszahozni. Ha annyiban hagyjuk és a szőnyeg alá söpörjük ezt az érzést, akkor elkezdjük építeni a falat kettőnk között.

Ellenben ha szeretnénk, hogy ne váljanak a hétköznapok ilyen rutinszerűvé, magányossá, akkor ezt egyszerűen tudjuk orvosolni.

 

Keressünk két szabad órát egyik hétvégén, amikor mindketten ráérünk.

Üljünk le és írjuk össze külön-külön, hogy mi az, amit ha a másik megtesz, akkor érzem belőle a szeretetét, odafigyelését. Legalább 10-15 dolgot írjunk össze:

  • amikor hazaérek leteszed, ami a kezedben van és kijössz az ajtóhoz üdvözölni
  • amikor fáradtan hazaérek, nem kérdezgetsz, csak készítesz nekem egy finom vacsorát és mellettem vagy
  • ha hétvégére te javasolsz valamit hétvégi közös programot

Ezután írjuk le azokat a szituációkat is, amelyek magányossá tesznek, amelyek során szinte fizikailag érezzük az eltávolodást a párunktól... Ezeket is egészen konkrétan írjuk le.

Két fontos dolog van a szeretet igények összeírásánál.

Egyik, hogy ne valami általánosságot kérjünk (például: legyél figyelmes hozzám), mert ebből a párunk nem fogja tudni, hogy ez mit jelent nekünk. Legyünk minél konkrétabbak!

Másik, hogy lehetőleg ne azt fogalmazzuk meg, mit ne tegyen a másik, hanem azt, hogy mit tegyen. Ha feltétlen összefügg ez valami olyan tevékenységgel, amit szeretnénk, ha kerülne, akkor is inkább úgy fogalmazzunk, hogy ahelyett mit szeretnénk inkább.

A magányos tevékenységekről szóló listát olvasva közösen ötleteljetek, hogy lehet a magányos szituációkat vidámabbá tenni. 

Utána már csak annyi a teendő, hogy minden nap egyetlen dolgot tegyünk meg a párunknak, amiről tudjuk, hogy érzi a szeretetünket. Csodákra képesek ezek az apró gesztusok.
Ha mégis jön egy nehezebb időszak és megint érezzük, hogy eltávolodunk egymástól, akkor csak észre kell venni és előkapni a listánkat (amit talán már kivülről is tudunk) és kezdjük megint adogatni a figyelmünket, szeretetünket a társunknak a saját igényei szerint.

Egy korábbi cikkemben már írtam róla, hogy tudjuk jelezni a társunknak és észrevenni rajta, ha kapcsolódni szeretne velünk. Erről itt olvashatsz.

indexkép: magee / pixabay

Petróczi Katalin


Petróczi Katalin
Életvezetési és párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, mediátor

Elérhetőségeim:
Email: boldogan@petroczikatalin.hu
Telefon: 20 9394524
Facebook: Petróczi Katalin - A boldog, tartós párkapcsolat tanulható
Honlap: petroczikatalin.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja