SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

7 dolog, amit nagyanyáink még tudtak, de mi már nem

Családinet [cikkei] - 2014-10-01
Az idősebb generáció nagy része csodálkozva nézi, ahogy e-mailezünk, applikációkat töltünk le, vagy éppen egy videót vágunk a telefonunkon/laptopunkon. Ugyan ők nem haladnak annyira a technikával, mint mi, fiatalabbak, mégis vannak olyan készségeik, amelyek nekünk okoznak nehézséget. Ezek közül mutatunk be most hetet.
7 dolog, amit nagyanyáink még tudtak, de mi már nem

1. Sütés-főzés receptek nélkül

A legtöbb nagymama profi abban, hogy érzéssel főzzön, süssön. Főleg az utóbbi nehezebb, problémásabb, hiszen egy sütemény elkészítésénél nagyon fontosak a mennyiségek, különben nem fog sikerülni a tészta. Sok profi szakács, cukrász, akiket a TV-ben láthatunk, külön mérőedényeket használ minden konyhai mennyiséghez. A nagyik viszont valahogy tudják automatikusan, hogy miből mennyit kell hozzáadni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

2. Varrás (és foltozás és steppelés és horgolás)

Manapság, ha lyukas a zoknink, vagy a farmerünk, akkor nem varrogatjuk, hanem veszünk helyette egy másikat. A nagyanyáink viszont a lyukas holmikat általában megstoppolják, összevarrják. Noha az iskolákban vannak háztartástan órák, ahol varrni is tanítják a gyerekeket, ők mégsem éreznek rá késztetést, hogy ilyesmivel foglalkozzanak. Egyszerűbb lecserélni a lyukas ruhát.

3. Befőzés

Nagymama-féle lekvár, savanyú uborka, barack befőtt csak néhány azok közül, ami sokunkban kellemes emlékeket ébreszt. A mai tudatos táplálkozás trendjének fényében azért kezd ez a művelet is újjáéledni, de a „sok macera” miatt, mégis kevesen kezdik el a fiatalabb korosztály képviselői közül az otthoni befőzést.

4. Vasalás

Ma már a ruhák többsége olyan anyagból készül, amelyet nem kell vasalni, mert nem gyűrődik össze mosás közben, sőt divat lett olyan inget hordani, ami eleve gyűröttnek néz ki. Nagyanyáink idejében ez még másképp volt, ezért is lehet az, hogy ők még ma is vasalnak mindent, az ágyneműtől kezdve a farmeren át az alsóneműig.

5. Internet közreműködése nélkül új embereket megismerni

Noha, azért a fiatalabb korosztály se szedi az összes ismerősét az internetről, hiszen például különféle összejöveteleken is találkozhatnak, ám az biztos, hogy a köreik nagy arányban tartalmaznak internetes barátokat. Nagyszüleink viszont sokkal többet ismerkedtek élőben, különféle társaságokban, helyzetekben, legyen szó akár a templomról vagy a kertszomszéddal való beszélgetésről.

A mai korban az emberek inkább egymáshoz beszélnek, nem pedig beszélgetnek egymással.  A pszichológusok ezért azt javasolják, hogy tiltsuk ki a telefonokat és a laptopokat az olyan helyekről, mint például a családi étkezések.

6. Alkudozás

A fiatalabb korosztálynak jellemzően nincs akkora érzéke az alkudozáshoz, mint a nagyszüleinknek. Az igaz azonban, hogy mostanság kevesebb is a lehetőség rá. Ennek ellenére a nagyik előszeretettel próbálnak még mindig alkudozni a piacon, vagy akár ruhavásárlás közben is. A dolog érdekessége, hogy sokszor sikerül is nekik, míg nekünk eszünkbe sem jut.

7. Kézzel írt csodaszép levelek

A mai felgyorsult világban a fiatalabb generációnak nincs türelme ahhoz, hogy kivárja, míg megfordul a postán a levele. A nagyszülők viszont még mindig írnak leveleket, sőt képeslapokat is küldenek ünnepekkor, míg mi már azokból is elektronikusat továbbítunk.

Kép: flickr.com
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja