SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beilleszkedés a közösségbe

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-03-23
Beilleszkedési tanácsok nyugdíjasoknak a közösségi életbe. Még az is jól jöhet, ha számítógépes ismereteket szereznek az idősek.
Beilleszkedés a közösségbe

A legegyszerűbb a dolga annak a boldog  nyugdíjasnak, akit öreg korára gyermekek és unokák népes hada vesz körül nagy szeretettel. A második csoport az eleve egyedül élők, Őket az élet a hosszú magány alatt, már megedzette, róluk már minden lepereg. A harmadik az, aki a munka elvesztésével (nyugdíj) a talajt is elveszítik maguk alól. A biztos megélhetés megszűntével „élete párja” a „legszebb éveket áldoztam neked életemből   felkiáltással” lecseréli fiatalabbra. A család többi tagja meg szelet vesz a világ négy tája felé, mint azok a bizonyos rágcsálók a süllyedő hajóról. Még szerencse, ha nem teszik ki az ajtó elé, szaporítva a hontalanok népes táborát.

Nos, ekkor kell magunkban minden ellenérzést leküzdeni, és segítséggel, vagy anélkül utánanézni, hogy a környékünkön, milyen lehetőség van.
Mint ”tősgyökeres józsefvárosi lakos „(A hetedik kerületben, már honvágyam van!), magamból kiindulva végigjártam minden elképzelhető fórumot. Kezdve a kerületi szociális irodától a Józsefvárosi Családsegítő Szolgálatig, ahol például 61 évesen rászabadítottak az internetre és evvel együtt az emberiségre! Az ott dolgozó ifjú hölgyek fülön fogtak ÿ(hiába tiltakoztam, kézzel-lábbal, hogy eddig sem tudtam írni sem olvasni, mert ezt más megtette helyettem) közölték,hogy addig nincs menekvés, amíg valamit nem művelek a számítógéppel (szépen leírták, hogy bal egér,meg jobb  egér) amiről, addig  tuti  megvoltam győződve, (hogy a spejz lakója és szereti a sajtot)

Biztosan szépségemnek, és a belőlem eredő természetes szerénységnek köszönhető, hogy, szociális jellegű problémáimat, a mindenkori lehetőségeknek megfelelően próbálták megoldani. És ez a jó kapcsolat évek óta fennáll! Sok mindent köszönhetek nekik!
Megismertettek a „Csoport-téka egyesület” nyújtotta lehetőségekkel is, ahol az ott dolgozó munkatársak kortól függetlenül (nyugdíjasoknak is) önéletrajzírástól kezdve a lehetséges átképzési lehetőségekig. munkahelyek bemutatásán keresztül egészen az elhelyezkedésig egyengetik a hozzájuk fordulók útját.
A Családsegítő szolgálat által jutottam el a nyugdíjas klubba. Itt sikerült érdeklődésemnek megfelelő elfoglaltságot találnom



Másnak nem fontos ezt az utat végigjárni, egyből meg kell keresni a hasonló világi, vagy egyházi intézményeket, ahol, ha van szabad hely, szeretettel várják az új jelentkezőket.
Egy ilyen közösségbe beilleszkedni akaró embereknek azért el kell gondolkodni azon, hogy miután ő az új ember, neki kell alkalmazkodni a már működő közösséghez! Mely szerencsés esetben úgy működik, mint egy nagycsalád, különböző korú, műveltségű, habitusú emberekkel. Meg kell felelni néhány alapvető követelménynek, hogy a későbbiekben súrlódásmentesen tudja napjait tölteni.

Legelőször is olyan kézenfekvő dolog, mint a szappan és a dezodor ismerete és használata.
Ne akarjuk mindenáron saját kedvtelésünket másokra erőszakolni  például ne bömböltessük a televízióban a kívánságműsort, mikor lehet, hogy klubtársunk mást szeretne hallgatni. Ne alakítsunk ki klikkeket, ahol, mint a vetési varjak rosszindulatú károgással, lehetőleg mindig, az ott nem tartózkodót szapulva a háta mögött, szemébe persze mosolyogva fejtjük ki véleményünket.
És egyet soha nem szabad elfeledni, hiába „Tied” a klub, de ne vidd haza!
Ez csak egy- két példa a rosszra, de hála istennek nem ez a jellemző.
Ha ezeket az ötleteket magunkévá tudjuk tenni, biztosan kellemesen problémamentesen telhetnek napjaink a megfelelő közösségben.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja