A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Európa hamarosan a nyugdíjasoké lesz

Szőke Judit - 2008-10-03
A 20. században a Föld népessége 6 milliárdra növekedett. A következő 50 évben további növekedésre számíthatunk, a világ országainak népessége várhatóan eléri a 9 milliárd főt.
Európa hamarosan a nyugdíjasoké lesz
Ugyanezen időszak alatt az Európai Unió 25 tagállamának népessége 240 millióról 456 millióra nőtt, a demográfusok becslése szerint azonban 2050-re az EU-25-ök népessége 449 millióra csökken. Európa népességcsökkenése ellentétes a világfolyamatokkal. Az előző században a Föld lakosságának 15 százalékát jelentette az EU 25-ök területén élők aránya, ez mára csupán 7 százalékot tesz ki, várhatóan 2050-re ez az arány 5 százalékra csökken.

Európában a népesség csökkenése mellett a legnagyobb kihívást a népesség elöregedése jelenti. A demográfiai folyamatokat alapvetően meghatározza, hogy alacsony a születések száma és a növekszik a várható élettartam. Az Európai Unióban 2050-re a 65 éven felüliek száma a jelenlegi 67 millióról 129 millióra is növekedhet. Ez elgondolkodtató adat, figyelembe véve, hogy az EU népességét előrejelző számítások fényében 2050-re ők az EU népességének több, mint egy negyedét jelenthetik. Azaz az idősek ügye már nem is a jövő, hanem a jelen kérdése.

Az Európai Unió 2050-re a nyugdíjasoké lehet. Abban az értelemben, hogy – ha a tendencia megmarad – akkor már minden harmadik europolgár megünnepli a 60. születésnapját, minden tizedik elfújt a tortáján nyolcvan gyertyát… Az EU-ban jóval kevesebb gyerek születik, mint korábban, az „őslakosság” folyamatosan fogy. De nem csak ez az oka annak, hogy egységesíteni akarják a tagállamok nyugdíjrendszerét.
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja