SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A házasság, mint rémes fenevad?

Szilágyi Zsuzsa [cikkei] - 2018-04-19
A barátom nemrégen azt mondta: "Figyelj rám! Vagy házasságban élsz vagy boldogan! A kettő együtt kizárt..." Vajon milyen példát láthatott maga előtt, milyen mintát hozott otthonról ez a férfi? Vajon milyen úton jár, mit kell(ene) megtanulnia ebből?
A házasság, mint rémes fenevad?

Olyan sok kérdés felvetődik ilyenkor, s jó lenne, ha egyre többekben merülnének fel kérdések saját magukkal kapcsolatban. S mindezzel együtt el kell fogadjuk, ő most itt tart, és reméljük, hogy a társául választott nőt - az őszinteség erényét magán hordozva - az első pillanattól beavatja nézőpontjába.
Mert nőt azt választ, abban biztos vagyok. Hiszen kell a boldogságához. Az ember társas lénynek lett teremtve, így a legtöbben szükségét érzik, hogy párkapcsolatban éljenek. S reméljük, a kiválasztott hölgy tud majd azonosulni ezzel a teóriával.

Nagy valószínűséggel, amíg ezek a kérdések nem jelennek meg bennünk, nem lesz igényünk sem a változásra, sem a változtatásra. Élhetünk így is. A döntés a mi kezünkben van, a választás a miénk.

S mindemellett nagyon is kíváncsi lennék, miért gondolja ezt sok férfi!? Ha hátrébb lépünk és onnan nézünk rá erre a helyzetre – véleményem szerint ez sokat segíthet életünk bármely területén – gyakorlatilag csak egy aláírt papírról van szó. Tényleg ez jelentené a boldogság vagy boldogtalanság minőségbiztosítását? Nem hiszem. Abban már inkább tudok hinni, hogy a felelősségvállalás az, ami mostanában nem fér bele sok ember életébe.

A fogyasztói társadalom sokat segít abban, hogy ez így legyen. Az arcunkba van tolva az érzés: Gond van? Probléma? Ne bajlódjon vele! Cserélje le másikra! Újra. Vagy egy alig használtra. S ha az se jön be, dobja el! Mindenki pótolható! S ez így is van. Csak kérdés, hogy megéri-e? Magunkkal nem szembesülve újra és újra ugyanazt a hibát elkövetni. Hiszen addig kapjuk a megoldandó feladatokat ugyanabban a témában, amíg nem tanulunk belőle. Jó lenne ezt felismerni, s ennek tudatában dobálni el a régit, s keresni az újat, akivel majd jobb lesz, miközben mi semmin sem változtatunk. Keresni a másik felemet, akinek majd pont úgy leszek jó, ahogy vagyok. Biztos, hogy van ilyen. De lehet, hogy Timbuktuban él. S a nagy keresgélés közepette huss, elszállt az életünk, s mi semmit nem fejlődtünk.

Fejlődés, változás. Az élet egyes területein természetesnek vesszük, a másikon ellenállunk.

Az a bizonyos diploma, amit a munkánk, hivatásunk megtanulása végén szerzünk meg, kötelez minket arra, hogy jól csináljuk, amire „felesküdtünk”, s időnként képezzük magunkat tovább.

A házasságkötésre is tekinthetnénk úgy, mint egy bizonyítványra, amit azért kaptunk, mert JÓL szeretjük a másikat, s vállaljuk, hogy ezt addig adjuk meg neki, amíg csak tudjuk. S talán lehet az aláírás arra nézve egy elköteleződés, hogy ez a „jólszeretés” minél tovább tartson. S ha ezt magunkévá tudjuk tenni, esély van rá, hogy az igény is megjelenik mellette: igen, én ezt akarom. Tenni azért, hogy ez az oklevél ne évüljön el. Mellékhatásként kaphatjuk a boldogságot, a szerethetünk és szeretve vagyunk érzését egy életen át.

Persze időnként a munkában is eljöhet a kiégés, a másra vágyom érzése. Ezt egy jó munkáltató képzésekkel és előléptetési lehetőséggel kezelheti. Megcsillanthatja a reményt valami újra, valami másra, de nem engedi el megbecsült munkavállalója kezét. Ugyanígy működhet ez a házasságban, párkapcsolatok esetén is. Új, közös élmények szerzésével, minőségi együtt töltött idővel, új képességek felfedezésével, sok jó kommunikációval, a megszokott szerepek leporolásával, felfrissítésével máris változtathatunk a kapcsolatunkon.

S van az a pont is, amikor a munkavállaló már semmivel sem motiválható, tudja, hogy egészen másra vágyik. Akkor el kell engedni, mert nem csak ő ragad be, de a környezetét is károsíthatja. De amíg nem győződünk meg arról, hogy egy számunkra értékes emberért mindent megtettünk, addig van még vele dolgunk.

Ez a cikksorozat Czink Tomi, az Aranykulcs a Boldog Élethez Alapítvány és a TELJES BOLDOG CSALÁDÉRT egyesülés útmutatása. Célunk, hogy gondolatokat ébresszünk, önismereti, párkapcsolati, gyermekvállalási ismereteket adjunk a mindennapi élethez. További információk a Facebook oldalakon.

Szerző: Czink Tomi gondolatébresztői alapján, Szilágyi Zsuzsa

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja