SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nincs egyszerű dolga annak, aki első lakás vásárlása előtt áll

Családinet [cikkei] - 2021-07-14
Az ingatlanárak 2014 óta tartó folyamatos emelkedését a világjárvány sem tudta fékezni úgy, hogy az megkönnyítené a fiatalok helyzetét. Azok, akik az első saját ingatlanjukat szeretnék megvásárolni, idén újabb áremelkedéssel találkoznak az ingatlanpiacon. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál összefoglalta, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak a fiatalok, milyen tendencia jellemzi most a magyar ingatlanpiacot és milyen kínálati és négyzetméter árakkal találkozhatnak, akik most szeretnének saját lakáshoz jutni.
Nincs egyszerű dolga annak, aki első lakás vásárlása előtt áll

Akár tíz évnyi spórolás is lehet egy ingatlan ára

Az elmúlt években az első lakásvásárlókat akadályozó tényezőt leginkább a bérek és az ingatlanárak nem azonos mértékű emelkedése jelentette. Emellett az egyre szélesebb körű állami támogatások is a kínálati árak drágulását eredményezték, így az év elején a hazai ingatlanpiac dráguló szakaszba lépett. Az ingatlannet.hu hirdetési portál statisztikái szerint a fiataloknak akár tíz évnyi átlagkeresetet is meg kellene spórolni, ha önerőből szeretnék megvásárolni első lakásukat. Ha a fővárosi lakáshirdetési irányárakat vesszük alapul, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki első lakás vásárlásán töri a fejét. Egy fővárosi téglalakás átlagos négyzetméter ára az aktuális statisztikák szerint 860 ezer forint, ami azt jelenti, hogy akár 50 millió forint is lehet a hirdetési irányár. A panellakások esetében is hasonlóan magas négyzetméter árakkal találkozhatunk, azonban valamivel olcsóbban, 30-35 millió forintért már vásárolhatunk garzont.

Tégla- és panellakások átlagos négyzetméter ára (2021 június)

Vidéken is jellemző az áremelkedés

Persze a fővárosi ingatlanpiac számít a legdrágábbnak országos szinten, azonban a vidéki ingatlanárakat is a drágulás jellemzi. A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben az elmúlt hat hónap alatt – azaz január és június között – több, mint 5%-os a drágulás az ingatlanárak tekintetében a portál statisztikái szerint. A portálon meghirdetett téglalakások átlagos négyzetméter ára június hónapban 638 ezer forint volt, ami megközelítőleg 30-40 millió forintos kínálati árat is jelenthet. A panellakások itt is valamivel olcsóbban, 472 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre. Ezzel szemben a szegedi ingatlanárakat stagnálás jellemzi. Az egyik legnagyobb egyetemi város ingatlanpiacát a koronavírus-járvány igencsak megtörte, ami az ingatlanárak mélypontra zuhanását jelentette. A szegedi eladó lakások közül a téglalakások 495 ezer forintos, míg a panelek 387 ezer forintos átlagos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre.

 

Milyen lehetőségek közül választhatnak ma a fiatalok?

Májusban felreppent a hír, miszerint egy új törvényjavaslat alapján kedvezményes áron vehetnék meg a bérlők az önkormányzati bérlakásokat. A rendelet nagyban segítené az olyan fiatal párok ingatlanszerzésének lehetőségét, akik eddig fővárosi önkormányzati lakást béreltek. A fiatalok körében egyre több az olyan állami támogatás, ami kifejezetten a lakáshoz jutást segíti. Azonban e támogatások “buktatója”, hogy csak abban az esetben lehet igénybe venni, ha már van gyermeke a párnak, vagy ha bizonyos időn belül teljesítik a gyermekvállalást. Ilyen például a családi otthonteremtési kedvezmény, vagy falusi csok. Emellett a piaci hiteleknél kedvezőbb babaváró hitel is igényelhető, amelyet a fiatal házaspár ingatlanvásárlásra is fordíthat. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mind a csok, mind a babaváró hitel igénylése hosszú távra szóló döntés.

Nyitókép:RODNAE Productions képe a Pexels oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja