A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezekkel a költségekkel számolj családbővítés esetén

Családinet - 2021-02-03
 [X]

Amikor az ember megtudja, hogy hamarosan megérkezik a gólya, először hatalmas az öröm. Aztán másodszorra és harmadszorra is. Előbb-utóbb azonban a piszkos anyagiak is felmerülnek: elég nagy-e az otthonunk, mennyibe fog kerülni a kicsi ruháztatása, vajon mekkora összeget tudunk félretenni a jövője megalapozásához és így tovább.
Ezekkel a költségekkel számolj családbővítés esetén

Szerencsére az államtól is várhatunk segítséget, hiszen többféle családtámogatási ellátás is létezik a Babaváró Hiteltől a CSOK-on át gyermeknevelési támogatásig. Érdemes ezeket is alaposabban megismerni, ugyanakkor az öngondoskodást vagy éppen a hiteleket sem szabad kizárni. Cikkünkben bemutatjuk a családbővülés jelentősebb anyagi vonzatait, és azt, hogy milyen megoldások léteznek a finanszírozásukra.


Várható kiadások a közeli és távoli jövőben


Családi ház

Egész biztos, hogy a lakáskérdés lesz az első, ami átsuhan az agyunkon a pici érkezésekor. Könnyen lehet, hogy ami két embernek még elég tágas volt, az háromnak már szűkösnek bizonyul, és idővel persze gyerekszobáról is gondoskodunk kell. A CSOK-ot már egy gyerek után is igénybe vehetjük bővítésre vagy éppen a tetőtér beépítésére.

Sokan a családalapításkor döntenek úgy, hogy ideje elhagyni a várost és a zöldövezetbe költözni. A már említett CSOK ilyenkor is jól jön, hiszen a vételár egy részét megfinanszírozhatjuk belőle, de akár a Babaváró Hitelhez is nyúlhatunk. Ha pedig banki kölcsönre is szükségünk van, a modern Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kedvező feltételi jelenthetik a megoldást.


Négy kerék

Biztonság, kényelem, megbízhatóság, méret – ezek azok a szempontok, amiknek egy jó családi kocsinak meg kell felelnie. Persze, az sem árt, ha anyu és apu szívesen használja és még jól is néz ki. A döntés tehát nem egyszerű, a gyártók azonban gondoltak a családosokra, így remek kombik, egyterűek és 7 személyes autók közül válogathatunk.

A lízinghitelek általában rugalmasak és megfizethetők, de ha rendelkezünk némi kezdőtőkével, akár személyi kölcsön segítségével is megvásárolhatjuk új négykerekűnket. Ha pedig a jövőben három vagy több gyermekünk születik, állami támogatással vehetünk tágas, 7 üléses személygépkocsit. Az autós költséghez még számoljuk hozzá a gyerekülést is: egy jobb minőségű modell akár 50-100 ezer forintot is kóstálhat.


Ruhák és játékok

Talán apróságnak tűnhet ez a kategória az előző két kiadáshoz képest, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. A babaruhák alapból sem olcsók, ráadásul a csecsemők néhány hét alatt ki is növik őket. Ha szerencsések vagyunk, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kapunk kinőtt ruhákat, de a babakelengyét (már csak higiéniai okokból is) érdemes újonnan beszerezni.

A játékok kapcsán is számíthatunk arra, hogy meglepnek minket jónéhány darabbal a gyermek születése után. Az más kérdés, hogy ezekkel szívesen játszik-e majd a csöppség és megfelelnek-e az elvárásainknak. A biztonságos és fejlesztő játékokon nem érdemes spórolni, ugyanakkor a játékhalmozás sem biztos, hogy célravezető.


Fejlesztés

Még egy egészséges babánál is előfordulhat, hogy egy kis fejlesztésre szorul. A mozgásfejlődését például babaúszással vagy a népszerű Dévény-tornával támogathatjuk. Ha egészségügyileg indokolt, ezeket akár TB-támogatással is igénybe vehetjük, de előfordulhat, hogy saját zsebből kell állnunk a költségeket. Számos olyan kiegészítő, játék létezik, amikkel otthon is tehetünk a baba egészségéért, ezek ára azonban igencsak borsos lehet.

A fejlesztés nagyobb korban is fontos lehet, gondoljunk csak a logopédusra, vagy éppen az iskolai előkészítésre. Sőt, akár a fogszabályozást is ide sorolhatjuk, és az egyenes fogsor akár komolyabb összeggel is megterhelheti a családi költségvetést. Célszerű már a baba születésénél a későbbi nagyobb kiadásokra gondolni, de erre később még visszatérünk.


Oktatás

Ugorva egyet az időben, elérkeztünk a pillanathoz, amikor gyermekünk oktatásáról kell gondoskodnunk. Ami már a bölcsödében elkezdődhet. Szerencsések vagyunk, ha sikerül bejutnunk egy állami fenntartású intézménybe, de valószínűbb, hogy magánbölcsit kell finanszíroznunk. Az árak igen nagy szórást mutatnak városról városra, de a havi ellátás akár 50-100 ezer forintot is kostálhat.

Később, a középiskolában az esetleges kollégium elhelyezés okozhat fejtörést, az egyetem alatt pedig az albérlet, a tandíj és az önálló élet finanszírozása. Szerencsére ilyenkor már a diákhitel is a gyermek rendelkezésére áll: a Diákhitel1-gyel a hétköznapi megélhetés finanszírozható maximum 150 ezer forintig, míg a Diákhitel2 a képzési költség fedezését biztosítja (a felvehető összeg megegyezik a tandíj összegével).


Biztos jövő

A családbővülés hosszú távon meghatározza anyagi lehetőségeinket, ezért érdemes már az első pillanatoktól nagyobb távlatokban gondolkodni. A Babakötvény például állami segítséget jelent: a 42.500 forintos kezdőtőke után tetszőleges összeget fizethetünk havonta, így akár több millió forintot is összegyűjthetünk a gyermek 18. szülinapjáig.

Hasonlóan jó megoldás lehet egy megtakarítási számla vagy éppen egy életbiztosítás. A megtakarítási célú életbiztosítások az összes nagyobb biztosítónál megtalálhatók és akár jelentős hozamot is elérhetünk. Ez a megoldás akkor is segítséget jelent, ha esetleg velünk történne valami, hiszen gyermekünk megörökölheti az addig összegyűjtött pénzt.


Anyagi biztonságban a család

Személyi kölcsön a kisebb kiadásokra, komolyabb hitel a nagyobb tételekre és persze állami segítség, valamint öngondoskodás. Ezek ügyes, átgondolt kombinációjával érhetjük el, hogy a családbővülés a felhőtlen örömről szóljon és ne az anyagiak miatti aggódásról. Ehhez persze az is elengedhetetlen, hogy megfontolt döntéseket hozzunk, és mindig tisztában legyünk a lehetőségeink korlátaival.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja